Müslüman Uygur Türklerine sistematik olarak uygulanan Çin zulmü Birleşmiş Milletler’e (BM) taşınıyor. İngiltere Çin’e BM’de meydan okuyor.
Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine yönelik sistematik soykırım uygulayan Çin’e uluslararası camiada baskılar giderek büyüyor. Müslüman devletler Doğu Türkistan’daki zulme sessiz kalırken, batılı devletler kendi çıkarları doğrultusunda olsa da Çin’e soykırımın hesabını soruyor. ABD başkanı Joe Biden başta olmak üzere İngiltere, Finlandiya, Belçika, Almanya ve Japonya’da Doğu Türkistan’daki zulmün durdurulması yönünde Çin’e çağrılar yapılırken İngiltere’den yeni bir hamle geldi.
Brexit’le Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra Çin ile İngiliz Ulusal Denizaşırı Pasaportu (BNO) konusunda gerilim yaşayan İngiltere yönetimi, Doğu Türkistan’daki soykırımının araştırılması için Birleşmiş Milletler’de çağrıda bulunmaya hazırlanıyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, BM İnsan Hakları Konseyi’nde Çin’in Doğu Türkistan’daki zulmü oylamaya sunacağını açıkladı.
İngiliz Bakan Raab, Uygur Türklerinin işkence, kamplarda zorla çalıştırma, Çinli erkeklerle zorla evlendirilme vs. Çin zulmünü içeren raporları Konseye sunacak. Raab, Konsey’de bu raporlara dayanarak, “Çin, zulmü sistematik olarak gerçekleşiyor. Türkistan’a acil ve sınırsız erişim izni verilmelidir” diyerek Çin’in uluslararası kamuoyuna Doğu Türkistan’daki soykırım faaliyetlerinin denetlenmesinin önünü açacak.
Raab aynı zamanda Rusya’daki Navanly olaylarını ve Myanmar’daki darbe yönetimi ile ilgili endişelerini BM Konseyine taşıyacak. ‘Utanç verici’ olarak nitelenen olaylardan dolayı Rusya ve Myanmar’a yaptırım uygulanması için destek arayacak.
Öte yandan İngiliz Bakan Raab daha önce de Çin’i, Uygurlara karşı “dehşet verici” insan hakları ihlallerinde bulunmakla suçlamıştı. Çin’den Sincan konusunda daha fazla şeffaflık göstermesini isteyen Raab, Çin’in BM İnsan Hakları Komiserinin tesisleri ziyaret etmesine izin vermesi gerektiğini söylemişti.