• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
15:29
FETÖ’nün Ürgüp İlçe Sorumlusu Kayseri’de Yakalandı
15:21
Birçok Sektöre Yıllık Yetki Belgesi Harcı Zorunluluğu
13:12
Atatürk’ün Kayseri’ye Gelişinin 106. Yılı Kutlandı
12:51
Valiler Kararnamesi Ocak Ayında Yürürlüğe Girecek
12:44
Soylu’dan Mehmet Akif Ersoy İddialarına Sert Yanıt
12:36
Suudi Arabistan’da Sürpriz Kar: Tebük Beyaza Büründü
12:20
Türk Dünyası Turizm Başkenti Anahtarı Ankara’ya Devredildi
12:07
Burhanettin Duran Dezenformasyon Forumu’nda Mesaj Verdi
11:55
32 İlde DEAŞ Operasyonu: 170 Şüpheli Gözaltında
11:47
Deprem Bölgesine Dış Finansman Rekoru: 8,4 Milyar Dolar
11:30
Bakan Kaçır ve NASA Başkan Yardımcısı Swails Bir Araya Geldi
11:25
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülleri Sahiplerini Buldu
10:45
AK Parti Kayseri'de Yoğun Ziyaret Trafiği
10:34
1 Gram Altın 6 000 TL Seviyesine Yaklaştı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Cumhuriyet'in 100. yılında Merkez Bankası para sergisinin kapılarını Anadolu Ajansına açtı
GENEL
Yayınlanma: 24 Ekim 2023 - 17:11
Güncelleme: 24 Ekim 2023 - 17:11

Cumhuriyet'in 100. yılında Merkez Bankası para sergisinin kapılarını Anadolu Ajansına açtı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 1958'de banknot matbaası kurulurken, bu matbaada basılan 100 lira Banka'daki para sergisinde bulunan özel parçalar arasında yer alıyor.

GENEL
24 Ekim 2023 - 17:11
Güncelleme: 24 Ekim 2023 - 17:11
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Cumhuriyet'in 100. yılında Merkez Bankası para sergisinin kapılarını Anadolu Ajansına açtı
Banka, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı kapsamında para sergisinin kapılarını Anadolu Ajansına açtı.

 

Sergide Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde basılan banknotlar, padişah fermanları, tahvillerden oluşan 6 binden fazla parça bulunuyor.

 

Osmanlı padişahları Mehmed Reşad ve Vahdeddin dönemine ilişkin paralara da ev sahipliği yapan sergide, 2. Abdülhamid döneminde inşa edilen demir yollarıyla ilgili iç borçlanmayı düzenleyen üç padişah fermanı da tablo halinde yer alıyor.

Osmanlı Devleti döneminde madeni paralardan kağıt paraya ilk geçişten etkilenen halkın, "Evrak-ı Nakdiye" desenlerinde dokuduğu halılar da burada sergileniyor.

Cumhuriyet döneminde dolaşıma çıkartılan tüm emisyon gruplarından örnekler de sergideki parçalar arasında bulunuyor. Bu kapsamdaki ilk 5 Türk lirası banknot da özel parçalar arasında yer alırken, bu grup içindeki hem Atatürk hem de İnönü portreli banknotlar dikkati çekiyor.

Bu emisyon grubu içinde İngiltere'de bastırılan ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında banknotları Türkiye getiren geminin Pire Limanı'nda hücuma uğrayıp batması sonucunda denize dökülen İnönü resimli 50 kuruşluk ve 100 Türk liralık banknotlar bulunuyor. Yine İngiltere'de bastırılan ancak Londra'daki bir hava hücumu sırasında basıldığı matbaa zarar gören 50 Türk liralık banknotlar da bu grup içinde yer alıyor.

Banknot matbaasında basılan ilk 100 lira

Banka tarafından 1958'de banknot matbaası kurulurken, bu matbaada basılan ilk 100 lira sergideki nadide parçalardan biri olarak ilgi çekiyor.

Orijinal banknot kağıdına imalat sırasında ve baskı aşamasında yüklenen emniyet unsurlarından bazılarını sergilemek üzere test vitrini de sergide yer alıyor. Vitrinde, henüz baskı yapılmamış "50.000", "100.000" ve "500.000" liralık orijinal kağıt tabakaları ile baskılı banknot tabakaları, banknot kağıdı imalinde kullanılan pamuk ve bunun ağartılmış haliyle imalat sırasında kağıda emniyet unsuru olarak yüklenen bazı materyal (emniyet teli, birer poşet içinde özel ışık altında kırmızı ve mavi olarak yansıma yapan ve kağıtlara yüklenen iplikçik) örnekleri sergileniyor.

 

Sergide el işçiliği ile yapılmış 2, 3, 4, 5 ve 7. emisyon grubu banknotların sahtelerinden bazı örnekler, kimyasal usulle elde edilmiş 5, 6 ve 7. emisyon grubuna ait sahte banknotlarla, fotomekanik usulle yapılmış 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. emisyon grubu banknotların sahtelerinden bazı örnekler gerçekleriyle yer alıyor. Ayrıca Çanakkale Savaşı sırasında "Muzaffer" isimli zabit tarafından yapılan Türklerin ilk sahte parası da sergileniyor.

Sergide, 1932-1941 yıllarında Maliye Bakanlığınca ihraç edilmiş bulunan devlet iç borçlanma senetlerinden örnekler ile Haydarpaşa Limanı Anonim Şirketi ve Anadolu Demiryolu Anonim Şirketine ait hisse senedi örnekleri de yer alıyor. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi altınlarından bazıları ile bazı yabancı ülkelere ait altınlardan örnekler de sergideki dikkat çekici parçalar arasında bulunuyor.

 

Sergideki devlet tahvillerinin baskısında kullanılan orijinal taş baskı kalıplarından bazıları ile tahvil klişeleri de ilgi çekiyor.

 

Muhabir: Hülya Ömür Uylaş


AA

 

Bu haber 327 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Kamu İhale Mevzuatı Eğitimi
Kamu İhale Mevzuatı Eğitimi
295 Milyon Tl'lik Ulaşım Projesine Yakın Takip
295 Milyon Tl'lik Ulaşım Projesine Yakın Takip
Güçlü Türkiye'nin Temeli Donanımlı Gençlikti
Güçlü Türkiye'nin Temeli Donanımlı Gençlikti
FETÖ’nün Ürgüp İlçe Sorumlusu Kayseri’de Yakalandı
FETÖ’nün Ürgüp İlçe Sorumlusu Kayseri’de Yakalandı
Kumsmall AVM’de Kitap Fuarı Başladı: Kültür Haftası Başlıyor
Kumsmall AVM’de Kitap Fuarı Başladı: Kültür Haftası Başlıyor
Birleşik Krallık'ta 3,8 milyona yakın kişi yoksulluğun pençesinde
Birleşik Krallık'ta 3,8 milyona yakın kişi yoksulluğun pençesinde

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.