• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
12:04
Mülakatsız 700 Memur Alımı! KPSS P93 İçin Kritik Tarih
11:56
Her 10 Kazadan 4’ü Hızdan: Acı Tablo Açıklandı
11:21
Selçuk Amca 2026’da İki Yeni Projeyle Geliyor
11:06
GSS Prim Borcu Nasıl Silinir?
10:46
72 Yeni İlaç Daha SGK Geri Ödeme Listesine Alındı
10:36
Deprem Sonrası 11 İlde Sigortalı Çalışan Sayısı Yükseldi
10:13
Kayseri–Portekiz Ticaretinde Yeni Dönem İçin Ortak Mesaj
10:05
Sağlık Harcamalarında Dev Destek: 12,6 Milyar TL Ödeme
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. TİGEM işletmeleri hububat hasadında rekor kırdı
EKONOMİ
Yayınlanma: 11 Eylül 2023 - 11:52
Güncelleme: 11 Eylül 2023 - 11:53

TİGEM işletmeleri hububat hasadında rekor kırdı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "TİGEM'in 15 işletmesinde gerçekleştirilen 392 bin tonluk hububat hasadı tüm zamanların rekoru oldu." ifadesini kullandı.

EKONOMİ
11 Eylül 2023 - 11:52
Güncelleme: 11 Eylül 2023 - 11:53
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TİGEM işletmeleri hububat hasadında rekor kırdı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı 15 işletmede gerçekleştirilen 392 bin tonluk hububat hasadının tüm zamanların rekoru olduğunu bildirdi.

 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, sahip olduğu gen kaynakları, arazi büyüklüğü, deneyimi ve teknolojisiyle Türkiye için sertifikalı tohum üretiminde en önemli kuruluş olan TİGEM, özellikle hububat ve yem bitkileri gibi ürünlerin tohumculuğunun geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılmasında etkin rol üstleniyor.

Ülkenin bitkisel üretimini artırmak, çeşitlendirmek ve ürün kalitesini iyileştirmek amacıyla faaliyetler yürüten TİGEM, aynı zamanda yetiştirdiği tohumluk ve benzeri ürünleri çiftçilere ulaştırıyor.

Sertifikalı hububat tohumu üretimi amacıyla 2022'de TİGEM'e bağlı 15 işletmede başta buğday olmak üzere arpa, tritikale ve yulaf cinsleriyle yapılan hububat ekilişinin hasadı başarıyla tamamlandı.

903 bin 331 dekar buğday, 99 bin 219 dekar arpa, 16 bin 482 dekar tritikale ve 2 bin 369 dekar yulaf olmak üzere toplam 1 milyon 21 bin 401 dekar ekili alanın hasadı sonunda tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaşılarak toplam 392 bin ton hububat mahsulü elde edildi. Toplam üretimde geçen yıla göre yüzde 28 artış sağlandı. Geçen yıl 306 bin ton sertifikalı hububat mahsulü üretilmişti.

Hasat edilen hububat mahsulünden, TİGEM'in modern tohum hazırlama tesislerinde hazırlanacak sertifikalı tohumlar, bu yıl güzlük ekim sezonunda üreticilerin kullanımına sunulacak.

"Bu başarının öncülerinden biri de TİGEM"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Yumaklı, bereketli bir üretim yılı yaşandığını belirterek, "TİGEM'in 15 işletmesinde gerçekleştirilen 392 bin tonluk hububat hasadı tüm zamanların rekoru oldu." ifadesini kullandı.

Kurumun Türk tarımı için lokomotif rol üstlendiğini vurgulayan Yumaklı, TİGEM işletmelerinin tarımsal üretim açısından çok kıymetli ve fonksiyonel bir konuma sahip olduğunu kaydetti.

Yumaklı, bu işletmelerin, sertifikalı tohum ve üstün vasıflı damızlık gibi materyallerin üretim ve dağıtımındaki etkin rolüyle tarımdaki iyileştirme çalışmalarına önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Kurumun işletme nitelikleri ve modernizasyonuyla da tarım sektörüne bir rol model görevi üstlendiğini belirten Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2022'de 140 bin ton sertifikalı hububat tohumu üreten TİGEM işletmelerimiz, 2023'te bu rakamı daha da yukarıya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Artan sertifikalı tohum kullanımıyla son 20 yılda yurt içi üretimde de büyük artışlar oldu. Çiftçiler tarafından kullanılan sertifikalı tohumlukların yüzde 97'si yurt içinde üretildi. Sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranı 2002'de yüzde 31 iken 2022'de yüzde 137'ye yükseldi. Bu, çiftçisinden ihracatçısına, girişimcisinden kurum ve işletmelerimize kadar Türkiye'nin başarısıdır. Bu başarının öncülerinden biri de hiç şüphesiz TİGEM'dir."

 

Muhabir: Zeynep Duyar


AA

 

Bu haber 285 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Mülakatsız 700 Memur Alımı! KPSS P93 İçin Kritik Tarih
Mülakatsız 700 Memur Alımı! KPSS P93 İçin Kritik Tarih
“Bilimsel Basamak” Eğitimi
“Bilimsel Basamak” Eğitimi
Her 10 Kazadan 4’ü Hızdan: Acı Tablo Açıklandı
Her 10 Kazadan 4’ü Hızdan: Acı Tablo Açıklandı
35 Milyon TL’lik Yeşil Alan ve Spor Yatırımı
35 Milyon TL’lik Yeşil Alan ve Spor Yatırımı
Kayseri Kadın FK İlk Yarıyı Lider Kapattı
Kayseri Kadın FK İlk Yarıyı Lider Kapattı
Aksaray'da kullandığı traktör devrilen 12 yaşındaki çocuk öldü
Aksaray'da kullandığı traktör devrilen 12 yaşındaki çocuk öldü

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.