• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
14:03
Türkiye-ABD Maçına Hollywood Çıkarması: Ünlüler Tribünde
13:22
8 Saatte Dünya Sallandı: Depremler Birbirini Tetikledi mi?
13:05
Venezuela’da 39 Saniye Arayla İki Büyük Deprem!
12:50
Kayseri’de 322 Bin Öğrenci Karne Heyecanı Yaşadı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. 500 Firmanın AR-GE Harcaması 25 Milyar TL'yi Aştı
EKONOMİ
Yayınlanma: 05 Temmuz 2022 - 10:45
Güncelleme: 05 Temmuz 2022 - 10:47

500 Firmanın AR-GE Harcaması 25 Milyar TL'yi Aştı

Cari açığın kapatılması, dışa bağımlılığın azaltılması ve küresel pazarda Türkiye’nin ağırlığının artırılması hedefiyle araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinin önemi gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

EKONOMİ
05 Temmuz 2022 - 10:45
Güncelleme: 05 Temmuz 2022 - 10:47
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
500 Firmanın AR-GE Harcaması 25 Milyar TL'yi Aştı
Cari açığın kapatılması, dışa bağımlılığın azaltılması ve küresel pazarda Türkiye’nin ağırlığının artırılması hedefiyle araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinin önemi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Teknolojideki gelişme ayak uydurmak, ekonomik kalkınma arayışlarına çözümler sunan Ar-Ge faaliyetlerine yönelik ülkemizde 500 firmanın harcamasını 25 milyar 449 milyon TL’ye çıkardığı dikkat çekti. Ar-Ge çalışmalarının Türkiye ekonomisine sunacağı katkılar hakkında değerlendirmelerde bulunan teknoloji öncüsü Mustafa Mertcan, “Teknoloji sürekli değişerek kendini yeniliyor. Bizlerin en önemli görevi ise bu yenilikleri yakınan takip ederek onların ötesine geçmek.” ifadelerini kullandı.

Teknolojideki gelişim hızının katlanarak arttığı günümüzde ülkelerin yer altı ve yer üstü kaynakları kadar bu gelişime sundukları katkı da artık büyük önem taşıyor. Buluşlar ve yenilikler halinde karşımıza çıkan teknolojik gelişmelerin çıkış alanı olan Ar-Ge merkezlerine yönelik yatırımlar da bu nedenle gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de de bu sürece paralel şekilde yatırımın yönü Ar-Ge çalışmalarına çevrildi.

500 FİRMANIN BÜTÇESİ 25 MİLYAR TL'Yİ AŞTI

Turkishtime tarafından bu yıl dokuzuncusunu gerçekleştirilen “Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması” ile Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarına yönelik faaliyetlerin boyutu ortaya kondu. Araştırma kapsamında 500 firmanın Ar-Ge faaliyetlerine yönelik bütçesini 25 milyar 449 milyon TL’ye çıkardığı gözlendi.

Araştırmaya göre listedeki ilk 50 firmanın 2021 yılındaki Ar-Ge yatırımlarının toplamının yüzde 65.93’lük bölümü savunma sanayi firmalarının oluşturduğu görüldü. Bu oran 2020 yılında yüzde 60,7 düzeyindeydi.

“İHRACATA YÖNELİK FAALİYETLERİMİZİN GÜÇLENMESİ İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARININ ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK”

Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçenin atmasıyla Türkiye’nin dışa bağımlılığının da azaltılacağını vurgulayan ve araştırmanın Ar-Ge yıldızları kategorisinde de yer alan DOF Robotics’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, “Harcamaların azaltılması ve ihracata yönelik faaliyetlerimizin güçlenmesi için Ar-Ge çalışmalarının önemi çok büyük. Başta savunma sanayi olmak üzere çok sayıda sektörde Ar-Ge yönelik faaliyetlerin artması ile birlikte kendi imkânlarımızla yazılımını ve donanımını geliştirdiğimiz ürünler ortaya koyarak Türkiye ekonomisine doğrudan katkı sağlayabiliriz” dedi.

“AR-GE ÇALIŞMALARI HİÇ OLUŞMAMIŞ BİR PAZARI OLUŞTURMAK İÇİN FIRSATLAR SUNABİLİR”

Mevcut bir pazarda güçlenmenin yeni bir ürün oluşturarak yeni bir pazar yaratmaktan daha zor olduğunu belirten Mustafa Mertcan, “Ar-Ge çalışmaları mevcut pazarda güçlenmek ve rakiplerinden farklılaşacak yeni ürünler ortaya koymanın şart koşulu. Ancak hiç oluşmamış bir pazarı oluşturmanız için de Ar-Ge çalışmaları sizlere tahmin edemeyeceğiniz fırsatlar da sunabilir. Türkiye’nin bu fırsatları oluşturmak için atacağı her adım bizleri dünya pazarında lider konumuna getirecektir.” ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİYİ YAKINDAN TAKİP EDEREK ÖTESİNE GEÇMELİYİZ”

“Teknoloji sürekli değişerek kendini yeniliyor. Bizlerin en önemli görevi ise bu yenilikleri yakınan takip ederek onların ötesine geçmek.” diyen Mertcan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“DOF Robotics olarak 2006 yılından bu yana bu amaçla Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu anda 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Dünyaca ünlü firmalarla iş birliktelikleri yaptık. Uluslararası fuarlarda Türk Bayrağı’nı dalgalandırarak alanımızda dünyada ilk 10 firma arasında yer almayı başardık. Amacımız faaliyet gösterdiğimiz alanda zirveye ulaşarak Türkiye’nin gücünü dünyaya yansıtmak.”

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Halil Ergün'ün Atatürk Açıklaması Yargıya Taşındı
Halil Ergün'ün Atatürk Açıklaması Yargıya Taşındı
Başkan Büyükkılıç’tan Öğrencilere Karne Sürprizi: Yaz Tatili İçin
Başkan Büyükkılıç’tan Öğrencilere Karne Sürprizi: Yaz Tatili...
Türkiye-ABD Maçına Hollywood Çıkarması: Ünlüler Tribünde
Türkiye-ABD Maçına Hollywood Çıkarması: Ünlüler Tribünde
Leyla'nın Adalet Arayışı 8 Yıl sonra Sonuçlandı
Leyla'nın Adalet Arayışı 8 Yıl sonra Sonuçlandı
Türkiye’nin Engelleri Aşan Milli Gururu, Kayseri’de Kamp Yaptı
Türkiye’nin Engelleri Aşan Milli Gururu, Kayseri’de Kamp Yaptı
Raşit Pişkin Ünyelileri Coşturdu!
Raşit Pişkin Ünyelileri Coşturdu!

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.