• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
14:41
Dr. Erşan’dan Aile Sağlığı Merkezlerine Ziyaret
13:53
Mahsun Kırmızıgül’ün Ahbap soruşturması ifadesi ortaya çıktı
12:51
CHP mi YENİ Parti mi? Beşikçioğlu tercihini yaptı
12:30
Pasaport güvenliğinde folyo iddiası!
12:20
Şahika Turizm’den Dikkat Çeken Filo Hamlesi!
11:31
Taksimetredeki Rakam Görenleri Hayrete Düşürdü
11:11
Japonya'da 7,1 Büyüklüğünde Deprem! Tsunami Uyarısı Yapıldı
11:05
Gaziantep Merkezli Dev Narko Operasyonu: 382 Gözaltı
10:49
39 İlçeye Resmi Yazı: Okullarda Mescit Talimatı
10:27
MHP'li Baki Ersoy'a KAŞE Projesi Sunumu
10:20
Kayseri Ticaret Borsası'na TOBB'dan 6 Yıldızlı Büyük Başarı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Afrika'nın en fazla konuşulan dillerinden Svahilice eğitimleri İstanbul'da yapılıyor
GENEL
Yayınlanma: 02 Aralık 2023 - 12:08
Güncelleme: 02 Aralık 2023 - 12:08

Afrika'nın en fazla konuşulan dillerinden Svahilice eğitimleri İstanbul'da yapılıyor

İstanbul'da faaliyet gösteren Al Selam Derneği ile Tanzanya Büyükelçiliği arasında imzalanan protokol kapsamında derneğin Çengelköy'de bulunan merkezinde Tanzanyalı öğretmenler Svahili dili eğitimi ​v​ermeye başladı.

GENEL
02 Aralık 2023 - 12:08
Güncelleme: 02 Aralık 2023 - 12:08
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Afrika'nın en fazla konuşulan dillerinden Svahilice eğitimleri İstanbul'da yapılıyor
Derneğin Çengelköy'deki merkezinde açılan sınıfta Svahili dili eğitimleri yapılıyor.

 

Tanzanya Büyükelçiliği, eğitimlerin yapılabilmesi amacıyla Svahili dili eğitim kitabı, sözlük ve teknik ekipman desteğinde bulundu.

Tanzanya'nın Ankara Büyükelçisi Iddi Seif Bakari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tanzanya'nın dış politikasını uygularken siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra kültürel alanda da ilişkileri derinleştirmek istediklerini belirterek "Bunun bir adımı olarak Svahili dilinin de dünyanın farklı yerlerinde öğretilmesi ve konuşulması amacındayız." dedi.

Bakari, "Svahili dilini öğrenerek aynı zamanda Tanzanya kültürünü de öğrenme fırsatı elde edebiliyorsunuz. Svahili dili sadece kültürel anlamda değil Tanzanya'nın turizm alanında da tanıtılmasında önemli. Bu nedenle İstanbul'da bir Svahili Kültür Merkezi açtık." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de büyükelçi olarak göreve başladığından beri birçok kişinin Svahili dili öğrenme talebinde bulunduğunu söyleyen Bakari, "İstanbul Türkiye'nin merkezi konumunda ve bu şehirde milyonlarca insan yaşıyor. Hatırlarsanız Türkiye-Afrika Forumu da İstanbul'da yapılmıştı. Bu açılardan bakıldığında Svahili dilinin İstanbul'da öğretilmesi önemli." dedi.

Bakari, Ankara'daki üniversite ve vakıflarla görüşme halinde olduklarını ve bu eğitimin sadece İstanbul'da değil Ankara'da da başlayacağı bilgisini paylaştı.

Afrika'da milyonlarca kişi Svahilice konuşuyor

Tanzanyalı Svahili dili öğretmeni Hamisi Iddi Hamisi ise özellikle Afrika'nın doğusunda milyonlarca kişinin bu dili konuştuğuna dikkati çekti.

Hamisi, "Svahili dilini Afrika'nın doğusunda 150 milyondan fazla kişi konuşuyor. Tanzanya, Kenya, Uganda ve Ruanda başta birçok ülkede Svahilice konuşuluyor. Aynı şekilde Arap Yarımadası'ndaki Umman'da da Svahili dili kullanılıyor." dedi.

Svahili dili tarihinin Türkçeye benzediğine işaret eden Hamisi, "Türkçe, Arapçadan birçok kelime aldığı gibi Svahili dilinde de Arapçadan çok fazla kelime bulunuyor. Mesela çay, haber, sabah gibi kelimeler ve rakamlar başta olmak üzere Svahilicenin yaklaşık yüzde 60'ı Arapçadan geçmedir." ifadelerini kullandı.

Al Selam Derneği Başkanı Nazan Yalçınkaya da atılan bu adımla dil üzerinden farklı kültürleri tanıma amacı taşıdıklarını belirtti.

Yalçınkaya, "Bir kur 2 ay sürecek ve haftada 6 saat ders vereceğiz. İlk etapta küçük bir ekiple başlayacağız." dedi.

Eğitimlerin hafta sonu olduğunu ve talep durumunda hafta içi de yapılacağı aktaran Yalçınkaya kursu tamamlayanlara sertifika verileceğini kaydetti.

Afrika'da yüzlerce yerel dil konuşuluyor

Afrika'da çoğunlukla sömürge döneminden kalma Fransızca ve İngilizce konuşulmasına rağmen yaklaşık 1,3 milyar nüfusa sahip kıtada 2 bine yakın yerel dil kullanılıyor.

En fazla kullanılan yerel diller Aramice, Svahili ve Zulu dilleri.

Svahilice, Tanzanya, Kenya ve Ruanda'nın dışında birçok doğu ve güney Afrika ülkesinde kullanılıyor.

Arapçadan etkilenen ve Afrika Birliği (AfB) tarafından "çalışma dili" olarak kabul edilen Svahilice, kıta dışında ABD ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde de konuşuluyor.

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu, 30 Ağustos 2019'da Svahiliceyi İngilizce, Portekizce ve Fransızcadan sonra 4'üncü resmi dil olarak kabul etmişti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ise 7 Temmuz'u "Dünya Svahili Dili Günü" ilan etmişti.

 

Muhabir: Gökhan Kavak


AA

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Selahattin Karakoç'tan Efendi Medya'ya Ziyaret
Selahattin Karakoç'tan Efendi Medya'ya Ziyaret
Dr. Erşan’dan Aile Sağlığı Merkezlerine Ziyaret
Dr. Erşan’dan Aile Sağlığı Merkezlerine Ziyaret
Mahsun Kırmızıgül’ün Ahbap soruşturması ifadesi ortaya çıktı
Mahsun Kırmızıgül’ün Ahbap soruşturması ifadesi ortaya çıktı
CHP mi YENİ Parti mi? Beşikçioğlu tercihini yaptı
CHP mi YENİ Parti mi? Beşikçioğlu tercihini yaptı
Pasaport güvenliğinde folyo iddiası!
Pasaport güvenliğinde folyo iddiası!
Sismik izolatörlü hastane ve dayanıklı kamu binaları Gölcük'ün deprem direncini artırıyor
Sismik izolatörlü hastane ve dayanıklı kamu binaları Gölcük'ün deprem direncini artırıyor

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.