• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
11:38
Bülent Şelli’nin Objektifinden Görülmemiş Su Altı Hikâyeleri
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. 'Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nde final heyecanı zengin Urartu koleksiyonuyla geldi
GENEL
Yayınlanma: 13 Aralık 2021 - 15:34
Güncelleme: 13 Aralık 2021 - 15:35

'Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nde final heyecanı zengin Urartu koleksiyonuyla geldi

Urartu eserleri açısından "dünyadaki en zengin müze" olarak öne çıkan Van Müzesi'nin, Avrupa Müze Forumu tarafından düzenlenen yarışmada finale kalmasının, ziyaretçi sayısına da yansıması bekleniyor.

GENEL
13 Aralık 2021 - 15:34
Güncelleme: 13 Aralık 2021 - 15:35
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nde final heyecanı zengin Urartu koleksiyonuyla geldi
Yıllarca Urartulara başkentlik yapan Van'ın tarihine ışık tutan ve "Dünyanın en büyük Urartu Müzesi" olarak nitelendirilen Van Müzesi'nin, Avrupa Müze Forumu tarafından düzenlenen "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü 2022" için finale kalmasının ziyaretçi sayısını da artırması bekleniyor. Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde hasar gören müze binasının yerine, Van Kalesi'nin kuzeyindeki 13 bin 200 metrekare alanda yapılan yeni bina, 27 Ağustos 2019'dan bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Başta Urartular olmak üzere Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Karakoyunlu ile Osmanlı dönemlerine ait 2 bin 600 eser, çağdaş müzecilik anlayışıyla oluşturulan özel bölümlerde sergileniyor.

Tarihi dönemleri yansıtan canlandırma birimlerinin yanı sıra 23 hol, çocuklar için arkeopark eğitim alanları, kafeterya, kütüphane, sergi salonu ve dinlenme alanları bulunan müze, Göbeklitepe Örenyeri ve Tunceli Müzesi ile birlikte Avrupa Müze Forumu tarafından düzenlenen "2022 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Ödülü" yarışmasında finale kaldı.

Bölgede yürütülen kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan birbirinden eşsiz Urartu eserleri açısından "dünyadaki en zengin müze" olarak öne çıkan Van Müzesi'nin finallere kalmasının ziyaretçi sayısını da artırması bekleniyor.

"Bu yarışma için müzemizin bütün şartları tutuyordu" Müze Müdürü Erol Uslu, AA muhabirine, envanterinde bulunan eser sayısı bakımından Avrupa'nın en büyük müzesi olarak da adlandırılan Van Müzesi'nde 42 bin eserden sadece 2 bin 600'ünün sergilendiğini söyledi.

Bu yıl 45 bin kişinin ziyaret ettiği müze için 31 Mayıs'ta "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü"ne başvurduklarını anlatan Uslu, bu kapsamda Avrupa Müze Forumu jüri üyesi Dina Sorikina'nın iki gün boyunca müzeyi gezdiğini ve tüm eserleri tek tek incelediğini söyledi.

Avrupa Müze Forumu'nun belirlediği 37 maddelik şartları yerine getirdiklerini belirten Uslu, "Bu yarışma için müzemizin bütün şartları tutuyordu. Biz de başvurumuzu yaptık. Her yıl düzenlenen bu etkinlikte yılın müzeleri seçiliyor ve ödüller veriliyor. Jüri üyesi iki gün boyunca müzemizi gezdi ve gerekli incelemeleri yaptı. Kasım ayında yapılan ön elemede de müzemiz finale kaldı. Bu etkinlikle müzemiz Avrupa'nın finaline taşınmış oldu." diye konuştu.

"Bizim için büyük bir heyecan olacak" Kazanan müzenin 4-7 Mayıs 2022'de açıklanacağı bilgisini veren Uslu, Van Müzesi'nin elemeyi geçerek finale kalmasının mutluluğunu yaşadıklarını aktardı.

Uslu, Van'ın bu yarışmadan birinci çıkacağına inandıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Çağdaş müzecilik kapsamında yaptığımız çalışmalarla her döneme ait eserleri sergiliyoruz. Bunu yaparken ziyaretçileri bıktırmadan, aynı eserler üzerinde yormadan farklı eserler sergiliyoruz. Ziyaretçileri, Paleolitik dönemden Cumhuriyet dönemine uzanan tarihi bir yolculuğa sevk edebilecek bir teşhir düzeni sağladık. Bizi Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne taşıyan en önemli özellik Urartu Müzesi olmamızdı. Başvurumuzu da bunun üzerinden yaptık. 23 holden 9'u Urartu dönemine ait eserleri içermekte. Dünyada Urartu koleksiyonu açısından Van Müzesi tektir. Bu nedenle müzemizdeki koleksiyon zenginliğini baz alarak başvuru yaptık. Bu ödüle başvururken de ağırlıklı olarak Urartu eserlerine yoğunlaştık."


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Bülent Şelli’nin Objektifinden Görülmemiş Su Altı Hikâyeleri
Bülent Şelli’nin Objektifinden Görülmemiş Su Altı Hikâyeleri
Kılıçdaroğlu:
Kılıçdaroğlu: "Hiçbir İnancı Siyasete Alet Etmedim"
KPSS’ye Gün Sayarken KAYMEK’ten Hızlandırılmış Kurs
KPSS’ye Gün Sayarken KAYMEK’ten Hızlandırılmış Kurs
Cumhurbaşkanlığı Anketinde Tablo Netleşti! İşte En Çok Tercih Edilen İsimler
Cumhurbaşkanlığı Anketinde Tablo Netleşti! İşte En Çok Tercih...
Çeyrek Altında Kritik Düşüş! 10 Bin Liranın Altını Gördü
Çeyrek Altında Kritik Düşüş! 10 Bin Liranın Altını Gördü
Kayseri'de kaçak avlanan 3 kişi yakalandı
Kayseri'de kaçak avlanan 3 kişi yakalandı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.