• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
16:25
EYT vurmadı ama...2000-2008 girişlilere müjde! 3600 gün dolduysa...
16:23
Türkiye'nin ilk dijital bankası Hayat Finans, zihinsel dönüşüme liderlik etmek istiyor
16:18
Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı
11:31
Diyanet İşleri 2 bin 450 sözleşmeli personel alımı yapılacak
11:29
Kayseri’de 6’ncı kitap fuarı gerçekleştirilecek
11:25
Hatay'da kalıcı konutların teslimine aralık ayında başlanacak
09:47
Kayseri Valisi Çiçek: "Tarih, gençlerimizin geleceğidir"
09:44
Barış Kılıç ateş püskürdü: ‘’18 yıldır susuyorum, bedel ödeteceğim!’’
09:36
Avukatlık asgari ücret tarifesi belirlendi
09:33
Büyükşehir, Amatör Spor Kulüplerine 1,5 Milyon TL’lik Malzeme Desteği Verecek
09:33
İstanbul'da 20 günlük denetimlerde 135 bin 309 araca yaklaşık 205 milyon lira ceza
07:35
Aliyev: Karabağ'da sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi
07:08
Dikkat! Kayseri'de o mahallelerde elektrik kesintisi yaşanacak?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Batılı şirketlerin çekildiği Rus otomobil sektörü Çinli markalarla dönüşümden geçiyor
EKONOMİ
06 Eylül 2023 - 16:35
Güncelleme: 06 Eylül 2023 - 16:35
Reklam

Batılı şirketlerin çekildiği Rus otomobil sektörü Çinli markalarla dönüşümden geçiyor

Batılı şirketlerin büyük oranda çekildiği Rus otomobil sektörü Çinli firmaların artışı ve yerli üretime hız verilmesiyle köklü bir dönüşümden geçiyor.

EKONOMİ
06 Eylül 2023 - 16:35
Güncelleme: 06 Eylül 2023 - 16:35
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Batılı şirketlerin çekildiği Rus otomobil sektörü Çinli markalarla dönüşümden geçiyor
Rusya'da Şubat 2022'ye kadar pazar liderleri konumunda bulunan Batılı otomobil şirketleri, Ukrayna'daki savaşın başlamasıyla ardı ardına ülkeden çekildiklerini açıkladı.

 

Fransız Renault, Rusya pazarından çekildiğini duyuran ilk şirketlerden birisi olurken, otomobil üreticisi Avtovaz'daki payı ile Moskova'daki fabrikasını "1 ruble" karşılığında devlete devretti. Fabrikada artık Rusya'nın "nostaljik" otomobil markası Moskviç üretiliyor.

Renault'un ardından Rusya'dan ayrıldığını duyuran Japon şirketi Nissan da St. Petersburg'ta bir fabrika ile Moskova'da satış ve pazarlama merkezi dahil olmak üzere tüm varlıklarını devlete devretti. St. Petersburg'taki fabrikada artık Lada'ya ait otomobil modelleri üretiliyor.

Alman şirketleri Mercedes ve Volkswagen de Rusya'dan ayrılan şirketler arasında yer alıyor. Şirketlerin Rusya'da geride bıraktıkları fabrikalarında Çinli şirketlerle ortak üretim yapılmasına yönelik müzakerelerin sürdüğü bildiriliyor.

Japon otomobil şirketi Toyota ise pazardan çekilmek yerine Rusya'daki fabrikasını kapatma kararı aldı. Rus Kommersant gazetesinde konuya ilişkin yer alan haberde, Toyota'nın Rusya pazarından çekilmediği ancak üretim için gerekli parçaları temin etmekte zorluk yaşadığı için fabrikayı kapatma kararı aldığı belirtilmişti.

Otomobil satışları ağustosta yüzde 160 arttı

Rusya'da Batılı şirketlerin ayrılmasının ardından durma noktasına gelen otomobil satışları, özellikle Çinli şirketlerin ülkeye ihracatını artırmasıyla toparlanma sürecine girdi.

Rusya merkezli Autostat analiz merkezinden dün yapılan açıklamada, ülkede yaptırımlardan etkilenen otomobil sektöründe toparlanmanın sürdüğü kaydedildi.

Yeni otomobil satışlarının, ağustosta 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 160 artarak 109 bin 700'e çıktığı bilgisine yer verilen açıklamada, yılın 8 ayındaki satışların da bir önceki yıla göre yüzde 41 artarak 607 bine ulaştığı belirtildi.

Avtovaz firmasının yeni otomobil satışlarında en çok paya sahip şirket olduğunun belirtildiği açıklamada, Çinli Chery, Haval ve Geely'nin satışlarını en çok artıran yabancı şirketler olduğuna işaret edildi.

Rus otomobil sektöründe Çin ve İran öne çıkıyor

Ülkenin otomotiv pazarında yaşanan köklü değişimi AA muhabirine değerlendiren Rusya'daki Ulusal Otomobil Birliği Başkan Yardımcısı Anton Şaparin, Batılı şirketlerin son raddeye kadar pazardan çekilmemeye çalıştıklarını anlattı.

Güney Koreli firmaların hala Rusya'ya otomobil sevk ettiğini belirten Şaparin, Şubat 2022'nin ardından iki önemli eğilimin ortaya çıktığına işaret etti.

İlk eğilimin, Rusya'ya Batılı otomobillerin sevkiyatı için açılan yeni kanallar olduğunu aktaran Şaparin, arabaların hem doğrudan hem de farklı ülkeler üzerinden gelmeye başladığını söyledi.

Şaparin, "Bu tür arabalar, özellikle döviz kuru farklı olduğunda, yani ruble güçlü olduğunda muazzam miktarlarda geldi." dedi.

Ortaya çıkan ikinci eğilimin ise Rusya'ya karşı yaptırımları desteklemeyen ülkelere yönelik yaşandığını belirten Şaparin, bu ülkelerin pazar paylarını artırmak için aktif bir şekilde fırsatlar aradığını anlattı.

Şaparin, "Bunlar öncelikle elbette Çinli şirketlerdi. İranlı şirketler de kendilerini gösteriyorlar." diyerek, Rus pazarının öneminin giderek arttığını söyledi.

Anton Şaparin, "Birçok ülke için Rusya pazarı artık bir öncelik haline geliyor. Örneğin, Çin için Rusya pazarı, otomobiller için ana ihracat pazarı haline geldi." şeklinde konuştu.

- "Siyasi koşullar değişirse durum tersine dönebilir"

Rus pazarının son derece dinamik bir yapıda olduğuna işaret eden Şaparin, şöyle devam etti:

"Eğer siyasi koşullar değişirse durum tersine dönebilir. Rusya'da hala uzun süredir Alman arabalarının hayranları var. Ancak artık Çin otomobil endüstrisinin son birkaç yılda büyük bir atılım yaptığını fark ediyoruz ve sadece Rusya'ya değil, diğer Avrupa ülkelerine de girmeye başladığını görüyoruz."

Türkiye'de de Çin arabalarına yönelik talebin arttığına şahit olduğunu aktaran Şaparin, bunu tüm Avrupa'da gördüklerini, elektrikli otomobil segmentinde Çinlilerin Avrupalılardan çok daha iyi durumda olduğunu ifade etti.

Şaparin, "Ortalama bir elektrikli Mercedes, araba olarak ortalama akıllı Çin arabasından daha kötü. Çinliler ilerlemeye devam edecek." diye konuştu.

Şaparin, Avrupalı otomobil üreticilerinin Rusya'dan ayrıldıkları için üzüleceklerini belirterek, "Önümüzdeki 10 yıl içinde, örneğin elektronik pazarında büyük ve ciddi bir marka olarak kendilerini kanıtlamış şirketler gibi Çin elektrikli otomobilleri pazara girdiğinde, Avrupalı üreticiler zorluk yaşayacak. Ürünlerini Rusya'ya tedarik etmenin hala mümkün olduğu 2020 yılını da hüzünle hatırlayacaklar." değerlendirmesini yaptı.

 

Muhabir: Emre Gürkan Abay


AA

 

Bu haber 80 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
EYT vurmadı ama...2000-2008 girişlilere müjde! 3600 gün dolduysa...
EYT vurmadı ama...2000-2008 girişlilere müjde! 3600 gün dolduysa...
Türkiye'nin ilk dijital bankası Hayat Finans, zihinsel dönüşüme liderlik etmek istiyor
Türkiye'nin ilk dijital bankası Hayat Finans, zihinsel dönüşüme...
Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı
Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı
Diyanet İşleri 2 bin 450 sözleşmeli personel alımı yapılacak
Diyanet İşleri 2 bin 450 sözleşmeli personel alımı yapılacak
Kayseri’de 6’ncı kitap fuarı gerçekleştirilecek
Kayseri’de 6’ncı kitap fuarı gerçekleştirilecek
KKTC yarın "4,5G"ye geçecek, hazineye 1 milyar 250 milyon lira girecek
KKTC yarın "4,5G"ye geçecek, hazineye 1 milyar 250 milyon lira girecek

Ana Sayfa
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.