• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
16:25
EYT vurmadı ama...2000-2008 girişlilere müjde! 3600 gün dolduysa...
16:23
Türkiye'nin ilk dijital bankası Hayat Finans, zihinsel dönüşüme liderlik etmek istiyor
16:18
Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı
11:31
Diyanet İşleri 2 bin 450 sözleşmeli personel alımı yapılacak
11:29
Kayseri’de 6’ncı kitap fuarı gerçekleştirilecek
11:25
Hatay'da kalıcı konutların teslimine aralık ayında başlanacak
09:47
Kayseri Valisi Çiçek: "Tarih, gençlerimizin geleceğidir"
09:44
Barış Kılıç ateş püskürdü: ‘’18 yıldır susuyorum, bedel ödeteceğim!’’
09:36
Avukatlık asgari ücret tarifesi belirlendi
09:33
Büyükşehir, Amatör Spor Kulüplerine 1,5 Milyon TL’lik Malzeme Desteği Verecek
09:33
İstanbul'da 20 günlük denetimlerde 135 bin 309 araca yaklaşık 205 milyon lira ceza
07:35
Aliyev: Karabağ'da sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi
07:08
Dikkat! Kayseri'de o mahallelerde elektrik kesintisi yaşanacak?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Çocuklarda ergenlik öncesi skolyoz kontrolü tedavi şansını artırıyor
SAĞLIK
15 Eylül 2023 - 14:26
Güncelleme: 15 Eylül 2023 - 14:26
Reklam

Çocuklarda ergenlik öncesi skolyoz kontrolü tedavi şansını artırıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, çocuklarda ergenlik öncesi skolyoz (omurga eğriliği) kontrolünün tedavi şansını artırdığını söyledi.

SAĞLIK
15 Eylül 2023 - 14:26
Güncelleme: 15 Eylül 2023 - 14:26
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çocuklarda ergenlik öncesi skolyoz kontrolü tedavi şansını artırıyor
Doç. Dr. Coşkun, AA muhabirine, omurganın ön ve arka planında 10 dereceden fazla olan eğriliği skolyoz hastalığı olarak kabul ettiklerini belirtti.

 

Skolyozun duruş bozukluğundan ayırt edilmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, duruş bozukluğunun basit egzersizlerle düzelebileceğini, skolyozda ise omurga yapısında bir deformasyondan söz ettiklerini anlattı.

Coşkun, skolyozun genellikle 10-19 yaş aralığında görüldüğüne işaret ederek, "Skolyoz, nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Ergenlik, adölesan idiopatik skolyozun en sık görülen yaş grubunu oluşturmakta. Şikayetler genelde omuzların bir tarafında yükseklik farkı olması, bir omuzun daha yukarıda yerleşmesi. Ayrıca hasta öne doğru eğildiğinde, hastada bir tarafında sırtında bir yükseklik, bir kamburluk bulgusu olması. Bu yükseltinin bir tarafta belirginleşme, diğer tarafta silinme, skolyozun ana bulgularındandır." dedi.

 

Skolyozun tedavisinin mümkün olduğunu ve genellikle kabul görmüş üç tedavi şeklinin olduğunu aktaran Coşkun, şöyle devam etti:

"Skolyoz hastalığında tedavilerden biri gözlem tedavisidir. Gözlem skolyozda bir tedavidir. Biz gerçekten de 0 ila 20 derece arasındaki eğriliklere pek bir şey yapmayız. Bu çocukların gelişimini takip ederiz ve erişkin yaşa geldiğinde de bu tedaviyi sonlandırırız. Artık bu çocukların bir riski, hastalığın ilerlemesi açısından yoktur. 20 ila 40 derece arasında ise ya da 45 dereceye kadar biz çocuğun yaşı eğer uygunsa korse tedavisi uygularız. Korse tedavisi için çocuğun büyümesinin devam etmesi lazım. Kemik yaşı tamamlan, büyümesi tamamlanmış bir çocukta korse tedavisinin yeri yoktur. 45 dereceyi aşan eğriliklerde ise eğriliğin her sene ilerleyeceğini öngörerek cerrahi tedavi uygulamaktayız."

Yaptıkları cerrahi müdahalelerin başarıyla sonuçlandığını aktaran Coşkun, ameliyat sonrası hastaların boylarının birkaç santimetre uzadığını söyledi.

"Yüzmenin direkt olarak skolyoz eğriliğinin gerilemesinde bir etkisi yok"

Coşkun, yüzmenin skolyoza iyi geldiğinin doğru olmadığı dile getirerek, "Yüzmenin skolyoza iyi geldiği yıllarca söylendi. Biz de hep öyle inandık. Yapılan çalışmalar artık gösteriyor ki yüzmenin direkt olarak skolyoz eğriliğinin gerilemesinde bir etkisi yok. Hatta bazı yayınlar kötüleştirdiğini de söylüyor. Ama bu da teyide muhtaç bir çalışma. Sonuçta yüzme genel vücut sağlığı açısından gayet iyi bir spordur. Tüm kasları çalıştırır. Ancak skolyoza direkt olarak etkisi maalesef yoktur." diye konuştu.

Skolyozun özellikle kız çocuklarında daha sık görüldüğünün altını çizen Coşkun, ergenlik öncesi çekilecek bir omurga röntgeninin tedavide daha iyi yol alınmasını sağlayacağına işaret ederek, "Kız çocuklarında doğumsal kalça çıkığında olduğu gibi skolyoz yönünden tedbirli olmakta fayda var. Özellikle adet öncesi dönemde kızların en azından bir omurga röntgeninin çekilmesi, yine erkeklerde de ergenlik öncesi dönemde bir kez omurga röntgeninin çekilmesi olası bir skolyoz hastalığının tedavisine erken başlamak adına önemli. Çünkü tedaviye ne kadar erken başlarsak o kadar iyi sonuç alma ihtimalimiz yüksek." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Coşkun, salgın döneminde kontrollerin aksatılması nedeniyle skolyoz hastalarının sayısında bir miktar artış gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

 

Muhabir: Veysel Altun


AA

 

Bu haber 29 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
EYT vurmadı ama...2000-2008 girişlilere müjde! 3600 gün dolduysa...
EYT vurmadı ama...2000-2008 girişlilere müjde! 3600 gün dolduysa...
Türkiye'nin ilk dijital bankası Hayat Finans, zihinsel dönüşüme liderlik etmek istiyor
Türkiye'nin ilk dijital bankası Hayat Finans, zihinsel dönüşüme...
Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı
Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı
Diyanet İşleri 2 bin 450 sözleşmeli personel alımı yapılacak
Diyanet İşleri 2 bin 450 sözleşmeli personel alımı yapılacak
Kayseri’de 6’ncı kitap fuarı gerçekleştirilecek
Kayseri’de 6’ncı kitap fuarı gerçekleştirilecek
Kayseri'de fosil kazılarında bu yıl "zürafa sezonu" yaşandı
Kayseri'de fosil kazılarında bu yıl "zürafa sezonu" yaşandı

Ana Sayfa
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.