• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
15:29
FETÖ’nün Ürgüp İlçe Sorumlusu Kayseri’de Yakalandı
15:21
Birçok Sektöre Yıllık Yetki Belgesi Harcı Zorunluluğu
13:12
Atatürk’ün Kayseri’ye Gelişinin 106. Yılı Kutlandı
12:51
Valiler Kararnamesi Ocak Ayında Yürürlüğe Girecek
12:44
Soylu’dan Mehmet Akif Ersoy İddialarına Sert Yanıt
12:36
Suudi Arabistan’da Sürpriz Kar: Tebük Beyaza Büründü
12:20
Türk Dünyası Turizm Başkenti Anahtarı Ankara’ya Devredildi
12:07
Burhanettin Duran Dezenformasyon Forumu’nda Mesaj Verdi
11:55
32 İlde DEAŞ Operasyonu: 170 Şüpheli Gözaltında
11:47
Deprem Bölgesine Dış Finansman Rekoru: 8,4 Milyar Dolar
11:30
Bakan Kaçır ve NASA Başkan Yardımcısı Swails Bir Araya Geldi
11:25
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülleri Sahiplerini Buldu
10:45
AK Parti Kayseri'de Yoğun Ziyaret Trafiği
10:34
1 Gram Altın 6 000 TL Seviyesine Yaklaştı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı binada 350 bin ziyaretçi hedefleniyor
KÜLTÜR SANAT
Yayınlanma: 02 Eylül 2023 - 13:37
Güncelleme: 02 Eylül 2023 - 15:26

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı binada 350 bin ziyaretçi hedefleniyor

Ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı, tarihi anlara ev sahipliği yapan Atatürk ve Kongre Müzesi'nde, Sivas Kongresi'nin 104'üncü yıl dönümü dolayısıyla yoğunluk yaşanıyor - Müze Müdürü İlker Deveci: - "Geçen yıla göre ziyaretçi sayısında artış var. Yılık ilk 8 ayında 150 bin ziyaretçimiz var. Yıl sonu itibariyle bu sayının 350 bini bulmasını bekliyoruz"

KÜLTÜR SANAT
02 Eylül 2023 - 13:37
Güncelleme: 02 Eylül 2023 - 15:26
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı binada 350 bin ziyaretçi hedefleniyor
Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca 2 Eylül-18 Aralık 1919'da "Milli Mücadele Karargahı" olarak kullanılan ve Atatürk ve Kongre Müzesi'ne dönüştürülen tarihi bina ziyaretçilerini ağırlıyor.  

Osmanlı döneminin sivil mimari örneklerinden olan bina, kongrenin yapıldığı günlerdeki haliyle muhafaza ediliyor.

Müzeye dönüştürülen tarihi binanın, biri interaktif, 5'i teşhir, 19'u karma 25 odasında Milli Mücadele ruhu yaşatılıyor.

Atatürk'ün kaldığı ve eşyalarının sergilendiği oda ile kongre salonunun yoğun ilgi gördüğü müzede, Milli Mücadele'nin halka anlatılmasında önemli rol üstlenen tarihi İrade-i Milliye Gazetesi'nin basıldığı 135 yıllık matbaa da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

İstiklal Mücadelesi ve Mondros Mütarekesi sürecinin anlatıldığı, Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarının yer aldığı interaktif odalar ise ziyaretçileri o günlere götürerek duygusal anlar yaşatıyor.

- Yılın ilk 8 ayında ziyaretçi sayısı 150 bine ulaştı

Müze Müdürü İlker Deveci, AA muhabirine, cumhuriyetin temellerinin 104 yıl önce Sivas Kongresi'nde atıldığını söyledi.

"Ya istiklal, ya ölüm" parolasının ilk olarak müzedeki kongrenin yapıldığı salonda söylendiğini anımsatan Deveci, "Müzemizde Cumhuriyetin 100. yılına istinaden yapılan çeşitli etkinlikler ve hazırlıklar devam etmekte. Hem 4 Eylül'e, hem 29 Ekim'e hazırlıklar sürüyor." dedi.

Deveci, müzenin Sivas için çok önemli bir değer olduğunu vurgulayarak, hızlı trenin de şehre verdiği katkıyla ziyaretçi sayısının arttığını dile getirdi.

- Ziyaretçi sayısının 350 bine ulaşması bekleniyor

Yaşanan ziyaretçi yoğunluğunun gurur verici olduğunu dile getiren Deveci, "Geçen yıla göre ziyaretçi sayısında artış var. Yılın ilk 8 ayında 150 bin civarında ziyaretçimiz var. Yıl sonu itibariyle bu sayının 350 bini bulmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Sivas Kongresi'nin 100. yılında Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ilk 10 müzesi içerisine girdiklerini, aynı yoğunluğu Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla da beklediklerini anlatan Deveci, şunları kaydetti:

"Müzemizi geçen yıl 250 bin kişi ziyaret etmişti, bu yılki hedefimiz 350 bin. Ziyaretçi sayımızın artmasında hızlı trenin etkisi azımsanamayacak kadar çok. Mustafa Kemal Paşa, Sivas'ı tam 108 gün karargah olarak kullanmış. Bu süre içerisinde istirahat ettiği odayı da müzemizde görmekteyiz. Burası 1892 yılında Mekteb-i Sultani olarak açılır ve 100 yıla yakın eğitim verir. Burada okuyan öğrencilerin de anısına müzede Sivas Lisesi teşhiri hazırladık. Sivas'ta bulunan konakların baş odalarına ait bir teşhiri ziyaretçilerimiz görebilir. Mustafa Kemal Paşa'nın kullanmış olduğu telgraf, Sivas'ta o dönem çıkartılan İrade-i Milliye Gazetesi'ni basan matbaa makinesi müzemizde görülebilir. UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı tarafından 2023 yılı Aşık Veysel Yılı ilan edildi. Şehrimizin önemli bir değeri olan Aşık Veysel'e de müzemizde bir oda ayırdık. Ziyaretçilerimiz Aşık Veysel'e ilişkin özel eşyaları da ziyaret edebilir. Milli Mücadele'ye ait 20 teşhir odamız var, ziyaretçilerimiz onları da görebilir."

Ziyaretçilerden Serkan Dağ ise Yozgat'ta öğretmen olarak görev yaptığını, Atatürk ve Kongre Müzesi'ni ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Müzenin tarihinin çok anlamlı olduğunu belirten Dağ, "Çok güzel düzenlenmiş bir müze. Özellikle çocukları buraya getirip gezdirmek, tarihin dokusunu yaşatmak onları çok mutlu edecektir." ifadelerini kullandı.


AA
Bu haber 439 defa okunmuştur.
# Sivas Kongresi
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Kamu İhale Mevzuatı Eğitimi
Kamu İhale Mevzuatı Eğitimi
295 Milyon Tl'lik Ulaşım Projesine Yakın Takip
295 Milyon Tl'lik Ulaşım Projesine Yakın Takip
Güçlü Türkiye'nin Temeli Donanımlı Gençlikti
Güçlü Türkiye'nin Temeli Donanımlı Gençlikti
FETÖ’nün Ürgüp İlçe Sorumlusu Kayseri’de Yakalandı
FETÖ’nün Ürgüp İlçe Sorumlusu Kayseri’de Yakalandı
Kumsmall AVM’de Kitap Fuarı Başladı: Kültür Haftası Başlıyor
Kumsmall AVM’de Kitap Fuarı Başladı: Kültür Haftası Başlıyor
DSÖ, Kovid-19 vakalarında dünya genelinde artış yaşandığını açıkladı
DSÖ, Kovid-19 vakalarında dünya genelinde artış yaşandığını açıkladı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.