İl Göç Müdürü Enver Tutel, Uygur Türklerinin yaşadığı sorunları ve taleplerini dinlemek için dernek merkezini ziyaret etti. Tutel, toplantıda kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntıları bizzat kendilerinden dinleyerek, notlar aldı ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledi.Görüşmede Enver Tutel, Türkiye’nin hiçbir Uygur Türkünü Çin’e iade etmeyeceğini açık bir şekilde ifade etti. Özellikle gündemde olan Tayland’da 11 yıldır tutuklu bulunan ve Çin’e iade edilme riskiyle karşı karşıya kalan 48 Uygur kardeşimizin durumuyla ilgili olarak da devletimizin ilgili birimlerinin sürecin farkında olduğunu ve çözüm için gerekli girişimlerde bulunacağını belirtti.
“Devletimiz, Uygur Türklerinin sorunlarından haberdardır ve çözüm için çalışmaktadır. Umuyoruz ki gerek geri gönderme merkezinde bulunan kardeşlerimiz gerekse diğer ikametle ilgili sorun yaşayan kardeşlerimiz en kısa sürede bu sıkıntılarından kurtulurlar. Göç İdaresi, her vatandaşımıza açık bir kurumdur. İl Göç Müdürümüz Enver Tutel’in notları ve değerlendirmeleri, Ankara’da hayırlı sonuçlar doğuracaktır.”

Geri Gönderme Merkezi ve İkamet Sorunları Ele Alındı
Toplantıda geri gönderme merkezinde bulunan kardeşlerimizin durumu da gündeme geldi. İl Göç Müdürü, bu kardeşlerimizin ailelerini bilgilendirdiklerini ve en kısa sürede serbest bırakılmaları için girişimlerin sürdüğünü vurguladı. Bunun yanı sıra sınır dışı kararları, ikamet başvuruları, insani ikamet izinleri ve uzun dönem ikamet gibi konularda yaşanan sıkıntılar da Uygur kardeşlerimiz tarafından dile getirildi.Tutel, göç idaresi tarafından başlatılan yeni uygulamalar hakkında da bilgi verdi. Artık imza yükümlülüğü ve parmak izi bildirim işlemlerinin akıllı telefonlar üzerinden yapılabileceğini ve bu sayede müdürlüğe gelmeye gerek kalmayacağını söyledi.“Kapımız Her Zaman Açık”
Enver Tutel, dernek ziyaretinde kardeşlerimize, kapısının her zaman açık olduğunu ve daha önce de pek çok Uygur kardeşimizin kendisine başvurduğunu belirtti. Herkesin sorunlarını dinlemeye hazır olduğunu ifade eden Tutel, dile getirilen problemlerin Ankara Göç Başkanlığı’na iletilmesi ve hayırlı sonuçlara ulaşması için çaba göstereceklerini söyledi.Dernek Başkanı Seyit Tümtürk’ten Açıklama
Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı ve Dernek Başkanı Seyit Tümtürk, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:“Devletimiz, Uygur Türklerinin sorunlarından haberdardır ve çözüm için çalışmaktadır. Umuyoruz ki gerek geri gönderme merkezinde bulunan kardeşlerimiz gerekse diğer ikametle ilgili sorun yaşayan kardeşlerimiz en kısa sürede bu sıkıntılarından kurtulurlar. Göç İdaresi, her vatandaşımıza açık bir kurumdur. İl Göç Müdürümüz Enver Tutel’in notları ve değerlendirmeleri, Ankara’da hayırlı sonuçlar doğuracaktır.”





