İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 106 kişi hakkında inceleme yürütülüyor. Operasyon çerçevesinde şu ana kadar 90 kişi gözaltına alındı.
İmamoğlu İfade Verdi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Mali Suçlarla Mücadele Şubesi'nde ifade verdi. Yaklaşık 3 saat 40 dakika süren ifadesinde suçlamaları reddeden İmamoğlu, soruşturmanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirtti.
İmamoğlu, bu sabah Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ikinci kez ifade vermeye başladı. Bu ikinci soruşturma, "Kent Uzlaşısı" adı verilen yapılanmayla ilgili iddiaları kapsıyor.
Soruşturmanın Kapsamı
Ekrem İmamoğlu ve bazı belediye yetkililerine yönelik suçlamalar arasında;
Terör örgütü üyelerini işe yerleştirme,
Yolsuzluk ve rüşvet,
Terör örgütüne yardım etme gibi iddialar bulunuyor.
Bu kapsamda, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan da soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
Gözaltı Sayısı Artıyor
Soruşturma kapsamında, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe ve CHP Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Uğurhan Atma da gözaltına alındı. Firari olan Gökçe İstanbul'da, Atma ise Muğla'da yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler, işlemleri için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
İmamoğlu’nun yanı sıra, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Reform Enstitüsü Başkanı Mehmet Ali Çalışkan da gözaltında bulunuyor.
Mal Varlıklarına El Konuldu
Devam eden soruşturma kapsamında, Ekrem İmamoğlu’nun ortak olduğu İmamoğlu İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. hakkında tedbir kararı alındı. Şirketin 2020-2023 yılları arasında edindiği 117 taşınmazın finansman kaynağına ilişkin belirsizlikler olduğu iddia ediliyor.
Benzer şekilde, Murat Ongun’un mal varlığına da tedbir uygulanırken, bazı şüphelilerin banka kasalarına yönelik arama ve el koyma işlemleri gerçekleştirildi.
İBB’den Açıklama
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, soruşturmaya dair kamuoyunda yer alan iddialarla ilgili bir açıklama yaptı.
Belediyeye ait İBB Tekzip isimli sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, pandemi sürecinde düzenlendiği öne sürülen hayali konser iddiaları reddedildi. Açıklamada, "Pandemi döneminde sanatçılara destek için başlatılan ‘İstanbul Bir Sahne’ projesi kapsamında, toplamda 5.535 sanatçıya destek verildiği ve tüm etkinliklerin kayıt altına alındığı" belirtildi.
Ayrıca, "16 milyon İstanbullunun kişisel verilerinin satıldığı" iddiasının da gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek, uygulamanın yalnızca kullanıcıların kendi bilgileriyle giriş yaptığı bir sistem olduğu vurgulandı.
Adalet Bakanı’ndan Açıklama
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturmanın hukuki çerçevede devam ettiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
"Her iki soruşturma kapsamında 106 gözaltı kararı bulunuyor. Soruşturma dosyalarında tanık beyanları ve MASAK incelemeleri yer alıyor."
"Soruşturmayı ‘darbe’ olarak nitelendirmek tehlikelidir."
"Yargı süreci tarafsız bir şekilde yürütülmektedir, hiç kimseye ayrıcalık tanınamaz."
Soruşturma kapsamında önümüzdeki günlerde yeni gelişmelerin yaşanabileceği belirtiliyor.