Türkiye’de emeklilik sistemi yıllardır tartışılmaya devam ederken, SGK Başuzmanı İsa Karakaş’tan dikkat çeken açıklamalar geldi. Karakaş, kademeli emeklilik konusunda gelişmeleri yakından takip ettiğini ve sevindirici haberleri ilk ağızdan paylaşacağını belirtti.
Emeklilik sistemindeki en büyük sorunlardan biri olan prim adaletsizliğine dikkat çeken Karakaş, aynı işi yapan vatandaşların farklı prim günleriyle karşı karşıya kalmasının ciddi bir mağduriyet yarattığını söyledi. Özellikle kadın memurlar ve Bağ-Kur’luların bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı.
Karakaş’ın üzerinde durduğu en kritik tarih 8 Eylül 1999. Bu tarihten önce sigortalı olan kadın memurlar 7200 prim günüyle emekli olabilirken, bir gün sonra işe başlayanlar için bu sayı 9000 güne çıkıyor. Aradaki 1800 günlük farkın büyük bir eşitsizlik yarattığını ifade eden Karakaş, bunun kadınların çalışma hayatındaki motivasyonunu kırdığını söyledi.
Erken emekliliğe karşı olduğunu belirten Karakaş, prim farklarının makul seviyeye çekilmesi gerektiğini ve bu konuda yasal bir düzenlemenin şart olduğunu ifade etti. Milyonlarca vatandaş ise umutla gelecek düzenlemeyi bekliyor.





