• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
13:12
Atatürk’ün Kayseri’ye Gelişinin 106. Yılı Kutlandı
12:51
Valiler Kararnamesi Ocak Ayında Yürürlüğe Girecek
12:44
Soylu’dan Mehmet Akif Ersoy İddialarına Sert Yanıt
12:36
Suudi Arabistan’da Sürpriz Kar: Tebük Beyaza Büründü
12:20
Türk Dünyası Turizm Başkenti Anahtarı Ankara’ya Devredildi
12:07
Burhanettin Duran Dezenformasyon Forumu’nda Mesaj Verdi
11:55
32 İlde DEAŞ Operasyonu: 170 Şüpheli Gözaltında
11:47
Deprem Bölgesine Dış Finansman Rekoru: 8,4 Milyar Dolar
11:30
Bakan Kaçır ve NASA Başkan Yardımcısı Swails Bir Araya Geldi
11:25
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülleri Sahiplerini Buldu
10:45
AK Parti Kayseri'de Yoğun Ziyaret Trafiği
10:34
1 Gram Altın 6 000 TL Seviyesine Yaklaştı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Fransa'da her yıl 100 bin sahipsiz hayvan sokaklardan toplanıyor
GENEL
Yayınlanma: 12 Eylül 2023 - 15:05
Güncelleme: 12 Eylül 2023 - 15:05

Fransa'da her yıl 100 bin sahipsiz hayvan sokaklardan toplanıyor

Fransa'da terk edilen köpeklerin ülke genelinde 800 kadar barınakta bakımı sağlanıyor, sokaklarda sahipsiz gezen hayvan bulunmuyor.

GENEL
12 Eylül 2023 - 15:05
Güncelleme: 12 Eylül 2023 - 15:05
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Fransa'da her yıl 100 bin sahipsiz hayvan sokaklardan toplanıyor
Avrupa'da sahipsiz hayvanlar" başlıklı dosya haberinin ikinci bölümünde AA muhabirleri, Türkiye'de gündemden düşmeyen sahipsiz hayvanlarla ilgili Avrupa'daki uygulamaları ve yasal düzenlemeyi derledi.

 

Yaklaşık 7,5 milyonu köpek olmak üzere 80 milyon evcil hayvanın bulunduğu Fransa'nın ana kara topraklarında sürü halinde gezen başıboş köpeklere rastlanmıyor.

Ülkede "tehlike" arz edebileceği düşünülen evcil köpek türlerinin, halka açık alanlarda tasmayla dolaştırılması zorunluyken, belediye kararıyla tasma zorunluluğu tüm köpekler için de geçerli olabiliyor.

Tasmasız gezdirilen evcil hayvan sahiplerine 38 avro, eğer köpeği "tehlikeli" türler arasında ise 150 avroya kadar ceza veriliyor.

Ülkede evcil hayvanların sokağa bırakılması yasak. Bunu ihlal edenler 3 yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırılıyor.

Her yıl 100 bin köpek ve kedi sokağa terk edilse de belediye ekiplerince bu hayvanlar hızla toplanıyor. Geçici bakım merkezlerinin ardından barınaklarda ağırlanan hayvanların sürü halinde başıboş gezmesinin önüne geçiliyor.

800 kadar barınakta sahipsiz hayvanların bakımı sağlanıyor

Fransa'da 800 kadar barınaktan 64'ünü işleten Hayvan Koruma Derneği (SPA) 1845'te kuruldu.

Ülkede sokağa terk edilen hayvanların sahiplenmeden önceki son durağı bu barınaklar oluyor.

Barınaklar, bağışlar ve "sahiplenme ücretleri" sayesinde faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor. Barınaklardan hayvan sahiplenenler "sahiplenme ücreti" ödüyor. Bu ücret, sahiplenilen hayvanın türü ve yaşına göre değişebiliyor.

SPA'ya ait barınaklarda 6 aydan büyük bir köpek sahiplenmek isteyenler bunun için 270 avro ödüyor. 6 aydan küçük bir köpek yavrusunu sahiplenmek için ödenen ücret ise 360 avro.

SPA'nın Orgeval kasabası şubesinde ekip şefi Aurelie Ithurbide, AA muhabirine sahipsiz hayvanlara ilişkin prosedürü anlattı, Türkiye'de bu sorunun çözümüne ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Ithurbide, kamuya açık alanda sahipsiz bulunan hayvanların geçici bakım merkezlerinden geçtikten sonra SPA barınaklarında ağırlandığını anlatarak barınaklarda sahipleri tarafından terk edilen hayvanların da bulunduğunu kaydetti.

Sahipsiz hayvanlar geçici bakım merkezlerine yönlendiriliyor

Vatandaşların sokaktaki sahipsiz hayvanları polis veya belediyeye bildirmesi gerektiğini söyleyen Ithurbide, ardından belediyenin bu hayvanlar için geçici bakım merkeziyle iletişime geçtiğini anlattı.

Ithurbide, bakım merkezine götürülen hayvanların ilk olarak üzerlerinde bir mikroçip veya dövmeyle bir kimlik numarası olup olmadığının kontrol ettiğini, kimliği belirlenen hayvanların sahiplerinin araştırıldığını kaydetti.

8 iş günü içinde sahipleri tarafından alınmayan hayvanların, bir müddet daha bu bakım merkezlerinde kaldığını veya sahiplenilmesi için barınağı olan derneklere transfer edildiğini dile getiren Ithurbide, geçici bakım merkezlerinin sahipsiz hayvanları ağırlamak zorunda olduğunu belirtti. Ithurbide, burada yer kalmayınca ve hayvanlar gelmeye devam edince, geçici bakım merkezlerinin hayvanları uyutmak durumunda kalabileceğini ifade etti.

Kedi ve köpekler için kimlik numarası zorunluluğu

Ithurbide, mikroçip veya dövme ile köpekler için 1999'dan bu yana, kediler için de 2012'den bu yana kimlik numarası zorunluluğu getirildiğini belirterek bu hayvanların barınakları olan derneklere gönderilmeden önce bir kimlik numarasına kavuştuğunu kaydetti.

Fransa'da sahipsiz köpeklerin "terk edilmiş" köpek olarak kabul edildiğini ifade eden Ithurbide, bu hayvanların kaçmış veya kaybolmuş olabileceğini, bu durumda sahiplerinin, hayvanlarını aradığını, öte yandan hayvanlarını sokağa terk edenlerin de olduğunu söyledi.

Hayvanlarını terk etmek isteyenler barınakla iletişime geçiyor

Ithurbide, evcil hayvanlarını terk etmek isteyenlerin barınakla iletişime geçtiğini belirtti. Terk etmek isteyenlerin çoğunlukla fazla düşünmeden hayvan sahiplendiği değerlendirmesini yapan Ithurbide, Fransa'da sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılmadığını ifade etti. Ithurbide, "Ancak biz SPA olarak, tüm hayvanlarımızı kısırlaştırılmış olarak sahiplendiriyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de sahipsiz köpek sürüleri için kısırlaştırma tavsiyesi

Türkiye'de sürü halinde gezen sahipsiz köpeklerin yeniden üremesini önlemek için yapılacak ilk şeyin kısırlaştırma olduğunu söyleyen Ithurbide, "(Sahipsiz köpekler) üredikçe sağlık sorunları artacaktır." ifadesini kullandı.

Ithurbide, kısırlaştırma kampanyalarının ardından bu hayvanların barınması için özel mekanlar sağlanmasını tavsiye ederek böylece trafik kazalarının ve saldırıların önüne geçilebileceğini ifade etti.

 

Muhabir: Esra Taşkın


AA

Bu haber 321 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Birdal Camii İbadete Hazır
Birdal Camii İbadete Hazır
Atatürk’ün Kayseri’ye Gelişinin 106. Yılı Kutlandı
Atatürk’ün Kayseri’ye Gelişinin 106. Yılı Kutlandı
Turizmde İnsan Kaynakları Zirvesi Sektörü Buluşturdu
Turizmde İnsan Kaynakları Zirvesi Sektörü Buluşturdu
Valiler Kararnamesi Ocak Ayında Yürürlüğe Girecek
Valiler Kararnamesi Ocak Ayında Yürürlüğe Girecek
Soylu’dan Mehmet Akif Ersoy İddialarına Sert Yanıt
Soylu’dan Mehmet Akif Ersoy İddialarına Sert Yanıt
Adalet Bakanı Tunç: Sivil anayasayı Türk milletine kazandırmak için çalışacağız
Adalet Bakanı Tunç: Sivil anayasayı Türk milletine kazandırmak için çalışacağız

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.