• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
12:18
Semih Güler'e Süper Lig Kancası: Kayserispor Kararını Verdi!
11:03
Gülsoy: Özgür Basın Ekonomik Kalkınmanın Gücüdür
10:58
Başkan Yalçın’dan Basın Bayramı Mesajı
10:51
Kayseri Afetlere Ortak Dijital Veri Sistemi Kuruyor
10:46
Türkiye'nin En Zengini Değişti! Murat Ülker Zirveyi Kaybetti
10:39
Düğün Konvoyu Faciası! Genç Anne Hayatını Kaybetti, Eşi ve Bebeği Yaralandı
10:04
Kayseri'de Milyoner Heyecanı Başlıyor!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. GES ve RES için aday YEKA'ların sektörde yatırımları hareketlendirmesi bekleniyor
EKONOMİ
Yayınlanma: 14 Ağustos 2023 - 11:31
Güncelleme: 14 Ağustos 2023 - 11:31

GES ve RES için aday YEKA'ların sektörde yatırımları hareketlendirmesi bekleniyor

Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin şekilde kullanılması hedefiyle rüzgar ve güneş enerjisi santralleri için belirlenen aday Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları'nın (YEKA) sektörde yatırımları hareketlendirmesi bekleniyor.

EKONOMİ
14 Ağustos 2023 - 11:31
Güncelleme: 14 Ağustos 2023 - 11:31
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
GES ve RES için aday YEKA'ların sektörde yatırımları hareketlendirmesi bekleniyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sitesinde yayımlanan duyurulara göre, güneş enerjisi santralleri (GES) için Çorum ve Şanlıurfa, karasal rüzgar enerjisi santrali (RES) için Kayseri ve Sivas'taki alanlar, deniz üstü RES'te ise Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga açıklarındaki bölgeler yeni YEKA projeleri için aday olarak belirlendi.  

Türkiye, cari açığın azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele, yerli enerji teknolojisinin geliştirilmesi, temiz enerji sektöründe nitelikli eleman yetiştirilmesi ve elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarının payının artırılması için farklı ölçeklerde ve Türkiye'nin neredeyse tüm şehirlerinde yeni projeleri hayata geçiriyor.

Ülkenin yenilenebilir enerji kurulu gücü 5 Ağustos itibarıyla rüzgarda 11 bin 580 megavat, güneşte 10 bin 352, biyokütlede 2 bin 33, barajlı hidroelektrik santrallerinde 3 bin 282, akarsuda 8 bin 310, jeotermal enerjide 1691 megavata ulaştı.

Bu kapsamda, ağustos başında karasal ve deniz üstü rüzgar ile güneşte YEKA projeleri için aday şehirlerin belirlenmesiyle, enerji sektöründe yatırımların hız kazanması bekleniyor.

YEKA projeleri meyvelerini veriyor Kurulum çalışmalarına Ocak 2020'de başlanan, Avrupa'nın en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden Kalyon Karapınar GES, 20 milyon metrekare araziye kuruldu ve elektrik üretimine başladı.

YEKA kapsamında oluşturulan dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli fabrikası Kalyon Fotovoltaik'de üretilen panellerle kurulumu tamamlanan santralde, toplam 3 milyon 256 bin 38 güneş paneli kullanıldı.

YEKA GES-4 yarışmalarında Bor-2 ihalesini kazanan Ecogreen Elektrik Enerji Üretim AŞ de Bor ilçesi Emen köyü yakınlarındaki santralde inşaat ve kurulum çalışmalarına devam ediyor.

Yaklaşık 100 bin panelin yerleştirildiği ve tamamlandığında 244 bin 80 panelden oluşacak santralin, elektrik üretimine bu ayın sonunda başlaması planlanıyor.

Büyük ölçekli YEKA yarışmaları sektöre üretim tesisleri yanında yeni istihdam imkanı da sağlıyor. Ülkede güneş enerjisi sektöründe doğrudan ve dolaylı olarak faaliyet gösteren kişi sayısı 50 bine ulaştı.

Türkiye'de 30'dan fazla güneş paneli üretim fabrikası ile yıllık 12 gigavat kapasitede panel üretimi gerçekleştiriliyor.

  Muhabir: Gülşen Çağatay


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Emekliye Zam Farkı Ödemesi İçin Tarih Açıklandı
Emekliye Zam Farkı Ödemesi İçin Tarih Açıklandı
Semih Güler'e Süper Lig Kancası: Kayserispor Kararını Verdi!
Semih Güler'e Süper Lig Kancası: Kayserispor Kararını Verdi!
Çopuroğlu’ndan 24 Temmuz Mesajı: “Basın Demokrasinin Güçlü Teminatıdır”
Çopuroğlu’ndan 24 Temmuz Mesajı: “Basın Demokrasinin Güçlü...
ATM’den Bu Paraları Çekmek Zorlaşacak
ATM’den Bu Paraları Çekmek Zorlaşacak
Polis, Öğretmen, Doktor... Farklar Belli Oldu
Polis, Öğretmen, Doktor... Farklar Belli Oldu
Emtia piyasasında geçen hafta yön arayışı öne çıktı
Emtia piyasasında geçen hafta yön arayışı öne çıktı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.