Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, sağlık çalışanlarını ve kamuoyunu sarsan ağır bir Mobbing ve sözlü taciz iddiasıyla gündemde. İddiaya göre, görev yaptığı birimde yaşanan aksaklıkları resmi dilekçeyle hastane yönetimine bildiren bir hemşire, görüşmeye çağrıldığı odada baskı ve tehditle karşılaştı.
Sendika Hep-Sen tarafından yargıya taşınan olayda, hemşireye yönelik kullanılan ifadelerin tutanaklara ve savcılık dosyasına girdiği belirtildi.
SORUNLARI ANLATMAK İSTERKEN SENDİKA SORGUSU
İddialara göre, dilekçe sonrası görüşmeye çağrılan hemşireyi odada bir hastane yöneticisinin yanı sıra yetkili sendikaya mensup bir temsilci karşıladı. Görüşmede, birimdeki sorunların konuşulması beklenirken, konunun sendikal tercihlere yöneldiği öne sürüldü.
Hemşireye “Hangi sendikaya üyesin?” sorusu yöneltildiği, verilen cevabın ardından ise “Bu sendikaya üye değilsen sana yardımcı olamayız” denildiği iddia edildi. Bu yaklaşımın, anayasal bir hak olan sendikal özgürlük üzerinden açık bir baskı anlamına geldiği savunuldu.
NÖBETLERLE BASKI İDDİASI
Hep-Sen’in suç duyurusu dilekçesinde, hastane yönetiminin nöbet listeleri ve görevlendirmeleri bir baskı aracı olarak kullandığı ileri sürüldü. Görüşmede, nöbet iptalleri ve çalışma koşullarının sendika üyeliğine göre belirlendiği, “Bizden olan rahat eder” mesajı verildiği iddia edildi.
Ayrıca hemşirenin şikâyetlerini sürdürmesi halinde sözleşmesinin yenilenmeyebileceğinin ima edildiği, bu yolla işsizlikle tehdit edildiği öne sürüldü.
TEPKİ ÇEKEN İFADE DOSYAYA GİRDİ
Olayın en çarpıcı iddiası ise görüşme sırasında kullanıldığı belirtilen ifadeler oldu. Hemşirenin beyanlarına göre, baskı sırasında şu sözler sarf edildi:
“Sen ne demeye hakkını arıyorsun; sana tecavüz edilmediği sürece sesini çıkartmayacaksın.”
Bu sözlerin tutanaklara geçtiği ve savcılık dosyasına delil olarak sunulduğu öğrenildi. Hemşirenin, görüşme sırasında yaşanabilecekleri öngörerek konuşmaları kayıt altına aldığı da iddialar arasında yer aldı.
SUÇ DUYURUSU YAPILDI
Yaşananların ardından Hep-Sen Hukuk Birimi, hemşirenin beyanları ve sunulan delillerle birlikte Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ayrıca Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü’ne başvurularak, adı geçen idareci ve kişiler hakkında idari soruşturma başlatılması talep edildi.
Olayla ilgili adli ve idari sürecin sürdüğü öğrenildi.
Kaynak: Haber Merkezi
Berdan Altun




