Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Antalya’da düzenlenen Türkiye’de Şeker Sektörünün 100. Yıl Sempozyumu ve Çalıştayı’nda sektörün geleceğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Antalya’da gerçekleştirilen programda konuşan Akay, şeker pancarının Türkiye tarımı açısından stratejik bir ürün olduğunu belirterek “Şeker pancarı tarımın temelidir” ifadesiyle üretimin önemine dikkat çekti.
Kooperatifçilik, üretim kapasitesi ve sektörün yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Akay, şeker sektörünün 100 yıllık geçmişinin önemli bir birikim olduğunu ve bu sürecin yalnızca kutlama değil aynı zamanda değerlendirme fırsatı olduğunu ifade etti.
Kooperatifçilikte Avrupa’nın gerisinde olunduğunu belirten Akay, mevcut yapının dağınık olduğunu ve daha güçlü bir sermaye yapısı ile profesyonel yönetim anlayışına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Sektörün yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getiren Akay, üretim ve sanayi altyapısının günümüz koşullarına uygun hale getirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.
Mevcut kapasiteyle rekabetin zor olduğunu ifade eden Akay, Türkiye’deki şeker fabrikalarının önemli bir kısmının düşük kapasiteyle çalıştığını, bunun maliyetleri artırdığını ve rekabet gücünü zayıflattığını belirtti.
Haksız rekabet konusuna da değinen Akay, nişasta bazlı şekerler ve kimyasal tatlandırıcıların piyasada oluşturduğu dengesizliğin üreticiyi zorladığını ifade etti.
Şeker pancarının tarımın temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Akay, sektörün tüm paydaşlarının ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: Haber Merkezi
Seda Kantekin




