• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
18:34
GÖKTİM Akademi'de Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü İmzalandı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları bölge ekonomisini de çökertti
GENEL
Yayınlanma: 18 Ekim 2023 - 14:29
Güncelleme: 18 Ekim 2023 - 14:30

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları bölge ekonomisini de çökertti

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki sanayi sektörü ve tesislerine yönelik yoğun saldırılar gerçekleştirerek, bölgede önceki saldırılardan kalan altyapıyı da yok etmeye devam ediyor.

GENEL
18 Ekim 2023 - 14:29
Güncelleme: 18 Ekim 2023 - 14:30
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları bölge ekonomisini de çökertti
İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik saldırılarının başlangıcından bu yana; enerji, su ve iletişim ağlarının oldukça zayıflaması nedeniyle durdurulan fabrikaları da sıkça hedef aldı.

 

  • Gazze'de 500 kişinin öldüğü hastane saldırısının ardından İsrail, Gazze'yi bombalamayı sürdürüyor
Savaş uçakları, 12. günde Gazze Şeridi'ni yoğun hava saldırılarıyla hedef almayı sürdürürken, saldırılarda endüstriyel ve ticari tesislerin de aralarında bulunduğu mahalleleri tamamen yok etti.

Gazze ekonomisi çökertildi

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Useyli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2022 yılı sonu verilerinee göre, Gazze'de 50 bin ticari kuruluş bulunduğunu söyledi.

Gazze Şeridi'nde fabrikalardan, mağazalara kadar yer alan tesis ve yapıların, İsrail saldırılarının hedefi haline geldiğini belirten Useyli, "İsrail bugün (Gazze'deki) ekonomik hayatı tamamen yok etmeye çalışıyor." dedi.

Useyli, Gazze Şeridi'ndeki askeri saldırılarda, tarihinde benzeri görülmemiş kayıpların yaşandığını ifade etti.

Ağır bombardımana sahne olan Gazze Şeridi'nde şehirler arasında hareket zorluğu nedeniyle Ekonomi Bakanlığı ve ilgili kurumlara bağlı ekipler, 12 gündür süren İsrail savaşının bilançosunu belirleyemiyor.

Gazze'de toplam 3 bine yakın fabrika bulunuyor, bunların 2 bini İsrail saldırılarından önce faaliyetteydi, geri kalan bini ise yıllardır hizmete veremiyor.

Faaliyette olan fabrikaların ise hammadde, elektrik enerjisi ve ihracat kısıtlamaları nedeniyle üretim kapasiteleri yüzde 30'u geçmiyor.

İsrail'in saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana tüm fabrikaların kapılarını kapatması, ekiplerin hareket edememesi nedeniyle ne Ekonomi Bakanlığı ne de İşadamları Derneği'nin elinde yıkımın boyutuna ilişkin herhangi bir istatistik bulunmadığını anlatan Aseyli, "Artık sokaklar veya kanalizasyon ağları yok ve hepsinden önemlisi İsrail, elektrik ağlarını ortadan kaldırdı. Gaz ve yakıt tükendi. İşçiler ailelerine barınak sağlamak için çabalıyor." diye konuştu.

Gazze'de giyim, tekstil, gıda sanayilerinin yanı sıra, ahşap ve mobilya imalatı, bazı metal sanayileri ve bazı gübre türlerinin imalatında fabrikalar faaliyet gösteriyordu.

Filistin İşadamları Derneğinin verilerine göre, 2 bin fabrikada yaklaşık 25 bin kişiye doğrudan, yaklaşık 35 bin kişiye ise dolaylı istihdam sağlanıyordu.

-İletişim sektörünün yıkımı

Telekomünikasyonun sektörü de İsrail'in hedefleri arasındaydı.

Filistin Telekomünikasyon Şirketinin 12 Ekim'de yayınladığı bir belgeye göre, sabit telefon ağı ve ev internetinin yüzde 35'i kesintiye uğradı ve bu durum abonelerin yüzde 50'sinden fazlasını etkiledi. Bu açıklamayı takip eden günlerse söz konusu sayılar artış gösterdi.

İsrail saldırıları, elektrik direkleri, kablolar ve fiber optik hatlar dahil olmak üzere çok sayıda yıkıma yol açtı.

Hasar bununla sınırlı kalmadı. Saldırılar Gazze Şeridi'ni Batı Şeria'ya ve dış dünyaya bağlayan ana fiber optik hatlarda da kesintilere neden oldu.

 

Muhabir: Mohammad Farid Mahmoud Abdullah,Safiye Karabacak,Ekrem Biçeroğlu


AA

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
GÖKTİM Akademi'de Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü İmzalandı
GÖKTİM Akademi'de Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü İmzalandı
Pınarbaşı Voleybol Turnuvasında Şampiyon Karahacılı Oldu
Pınarbaşı Voleybol Turnuvasında Şampiyon Karahacılı Oldu
Trafikte Yeni Dönem: Kadın “Şahinler” Görev Başında
Trafikte Yeni Dönem: Kadın “Şahinler” Görev Başında
Kayseri Atletikspor Finallere Galibiyetle Başladı
Kayseri Atletikspor Finallere Galibiyetle Başladı
Altun’dan Kitap Fuarında Eğitim Vurgusu
Altun’dan Kitap Fuarında Eğitim Vurgusu
Beypazarı'ndan kısa kısa
Beypazarı'ndan kısa kısa

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.