• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
14:55
ALES Sonuçları Açıklandı!
13:07
Kayserispor'a Transfer Yasağı Geldi
10:40
Kirada Haziran Ayı Tavan Zam Oranı Belli Oldu!
10:16
Enflasyonda Mayıs Tablosu: TÜİK %32,61 Dedi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Kar kalınlığının geçen ocakta 2 metreyi aştığı Bitlis'te bu yıl hayvanlar hala merada
GENEL
Yayınlanma: 16 Ocak 2023 - 14:16
Güncelleme: 16 Ocak 2023 - 14:19

Kar kalınlığının geçen ocakta 2 metreyi aştığı Bitlis'te bu yıl hayvanlar hala merada

Türkiye'nin en fazla kar alan illerinden biri olan Bitlis'te, bu yıl beklenen yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle besiciler hayvanlarını köylere yakın meralarda otlatmaya devam ediyor.

GENEL
16 Ocak 2023 - 14:16
Güncelleme: 16 Ocak 2023 - 14:19
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kar kalınlığının geçen ocakta 2 metreyi aştığı Bitlis'te bu yıl hayvanlar hala merada
Son zamanlarda kuraklığın etkilerinin daha çok hissedildiği Bitlis'te, hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.  

Kar kalınlığının geçen yıl bu dönemlerde 2 metre 76 santimetre olarak ölçüldüğü, her yerin karla kaplandığı kentte, bu yıl dağların yüksek kesimlerinde bile beyaz kar örtüsü görülemiyor.

 

Besicilerin hayvanlarını tarlalarda ve köylere yakın dağların eteklerinde otlatmaya devam ettiği Bitlis'te, kuraklığın tarımsal üretimi ve hayvancılığı olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Meteoroloji İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2021 yılının aralık ayında kar kalınlığının 1 metre 75 santimetre, 2022 yılının ocak ayında ise 2 metre 76 santimetre olarak ölçüldüğü Bitlis'te, 2021-2022 kış sezonunda toplam 10 metre 7 santimetre kar yağışı gerçekleşti. Aynı dönemde karlı gün sayısı 57, sisli gün sayısı 14, yağışlı gün sayısı ise 68 olarak kayıtlara geçti.

"Şiddetli kuraklık yaşıyoruz"

Uzmanlık alanı coğrafya olan Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, AA muhabirine, kuraklığın son zamanlarda arttığını söyledi.

Her yıl kentte ilk karın kasımda yağdığını belirten Elmastaş, "Ocak ayındayız. Kasım ve aralık aylarında kar yağmadı, yağış düşmedi. Halen yağış yok. Şiddetli kuraklık yaşıyoruz. Kar örtüsünün olmaması bölgemizde nadir görülen bir durum. Besiciler halen hayvanlarını dışarıda otlatmaya devam ediyor. Bu onlar için avantaj sağlıyor. Hayvanlarını içeride ot, arpa ve benzeri yemlerle beslemiyorlar." diye konuştu.

 

Yağışın azalması, kuraklığın artması ve su kaynaklarındaki seviyesinin düşmesinin bundan sonraki süreçte tarımda önemli problemleri de beraberinde getireceğini ifade eden Elmastaş, araştırmalarda bu durumun 20-30 yıllık süreç içinde devam edeceğinin görüldüğünü kaydetti.

Tarımsal faaliyetlerde su kaynaklarının çok dikkatli kullanılması uyarısında bulunan Elmastaş, "Havzada yeraltı su kaynakları fazlasıyla kullanılıyor. Burada çok ciddi bir tasarrufun yapılması gerekiyor. Bir damla suyun dahi buharlaşma olarak veya fazla kullanılarak israf edilmemesi çok önemli." dedi.

"Yağış olmazsa ne ekim ne sürüm yapabileceğiz"

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden ise uzmanların belirttiğine göre, son 52 yılın en kurak kış mevsiminin yaşandığı dile getirdi.

Bitlis bölgesinin bu yıl hiç yağış almadığını anlatan Demirden, şunları kaydetti:

"Kuraklık yaşandığından ektiğimiz buğdaylar nasıl olacak bilmiyoruz. Gelecek aydan sonra sürüm yapılacak ancak hiç yağış yok. Yağış olmazsa ne ekim ne sürüm yapabileceğiz. Kar bizim için berekettir ama bu yıl yağmadı. Meteorolojik verilere göre 24 Ocak'ta yağış bekleniyor. İnşallah yağar da bu endişelerimiz boşa çıkar. Bugüne kadar çok kurak geçti. Toprakta su yok. Kullandığımız derin kuyularda da su azalmaya başladı. Bu durum bizi ve çiftçilerimizi endişelendiriyor. Ne yapacağımızı şaşırdık."

"Hayvanlarımızı dışarıya çıkarıyoruz"

Tatvan ilçesine bağlı Kırkbulak köyünde hayvanlarını tarlada otlatan Necip Aksu da "9 Aralık'ta çok az kar yağdı ve hemen eridi. Ocak ayında halen hayvanları dışarıya çıkarıyoruz. Havaların güzel geçmesi bize avantaj sağlıyor. Normalde 6 ay kar altında kalıyorduk. Hayvanlara günde 2-3 kez yem veriyorduk. Bu yıl böyle bir durum yaşamadık." diye konuştu.

 

Muhabir: Şener Toktaş


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Kayserispor'a Genel Kurul Öncesi Şok: FİFA'dan İki Yeni Transfer Yasağı
Kayserispor'a Genel Kurul Öncesi Şok: FİFA'dan İki Yeni Transfer Yasağı
ALES Sonuçları Açıklandı!
ALES Sonuçları Açıklandı!
Yasak Aşkın “Kahvehane Operasyonu” İfşa Oldu
Yasak Aşkın “Kahvehane Operasyonu” İfşa Oldu
Kayserispor'a Transfer Yasağı Geldi
Kayserispor'a Transfer Yasağı Geldi
Sultan Sazlığı’nda Renkli Buluşma! Uçurtma Şenliği İlgi Gördü
Sultan Sazlığı’nda Renkli Buluşma! Uçurtma Şenliği İlgi Gördü
Avrupa'nın 4 büyük liginde görünüm
Avrupa'nın 4 büyük liginde görünüm

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.