• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
17:33
Bünyan’da Feci Kaza: 2 Ölü, 9 Yaralı
16:30
Vali Çiçek'ten ERVA Hedefi: 5 Ay İçinde 100'üncü Merkez Açılacak
15:20
Murat Cahid Cıngı'dan YKS Sonrası Gençlere Moral Mesajı
14:39
Ukrayna'dan Rusya'nın Lojistik Üssüne İHA Saldırısı
12:52
Tuncel Kurtiz'in Mezarı Gündem Oldu! Ünlü Oyuncudan Sert Tepki
12:34
KAYKODER'den Birlik Ve Beraberlik Vurgusu
10:46
Ters Şeritte Feci Kaza! Hatasının Bedelini Ağır Ödedi
10:16
Altın Fiyatları İki Haftanın Zirvesine Çıktı
10:06
Yolcu Otobüsü Devrildi: 31 Kişi Yaralandı
10:00
Kalbi Duran Gencin Parasını Çaldı! Vicdansızlık Kamerada
09:51
Depozito Sisteminde Yeni Dönem! Toplu İadede Kazanç Yarıya Düştü
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Kayseri'de 100 bin dönüm araziyi sulayan Yamula Barajı'nda su seviyesi kritik düzeyde
EKONOMİ
Yayınlanma: 27 Ocak 2023 - 11:56
Güncelleme: 27 Ocak 2023 - 11:58

Kayseri'de 100 bin dönüm araziyi sulayan Yamula Barajı'nda su seviyesi kritik düzeyde

Kayseri'de yıllık ortalama 423 bin megavat elektrik üreten ve depoladığı suyla bölge halkına adeta can suyu olan Yamula Barajı'nda su seviyesi "kritik" eşiğe düştü.

EKONOMİ
27 Ocak 2023 - 11:56
Güncelleme: 27 Ocak 2023 - 11:58
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kayseri'de yaklaşık 100 bin dönüm tarım arazisinin sulamasını sağlayan Yamula Barajı'nda doluluk oranı, mevsimsel kuraklığa bağlı olarak yüzde 5,7'ye geriledi.  

Kayseri'de yıllık ortalama 423 bin megavat elektrik üreten ve depoladığı suyla bölge halkına adeta can suyu olan Yamula Barajı'nda su seviyesi "kritik" eşiğe düştü.

Barajda geçen yıl haziran ayında bahar yağışlarıyla birlikte yüzde 28'lere kadar yükselen doluluk oranı, ülke genelinde etkili olan kuraklıkla beraber yüzde 5,7'ye düştü.

Kayseri Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, AA muhabirine, Yamula Barajı'nda, suyun tutulmaya başlandığı 2003 yılından beri hiç bu kadar çekilme yaşanmadığını söyledi.

Kuraklığın tüm Türkiye'yi etkilediğini dile getiren Güneş, "Kızılırmak hemen hemen kesildi gibi. Daha önce Kayseri'de böyle bir kuraklık yaşamadık. Ekinlerimiz doğru düzgün çıkmadı. Kayseri'nin en büyük balıkçılığı bu barajda yapılıyor. Bu tesiste çok sayıda işçi istihdam ediliyor. Aşırı bir kuraklık var. Bazı yerlerde 80 metre çekilme var." dedi.

Güneş, kuraklığın her geçen yıl etkisini daha fazla hissettirmeye başladığını belirterek, tarım arazilerinin verimli kullanılabilmesi için daha çok baraj ve gölet yapılması gerektiğini ifade etti.

- "Su şu anda petrol kadar önemli"

Yamula Barajı'nda elektrik üretimi de yapıldığına dikkati çeken Güneş, şunları kaydetti:

"Biz tabii elektrik üretimine karşı değiliz. Devletimizin takdiri ancak elektrik üretimi durmazsa baraj bitiyor. Bittiği zaman hem sulama yapamayacağız hem de barajın bir önemi kalmayacak. Onun için yetkililerden, ilgililerden bu süreçte elektrik üretiminin durdurulmasını istiyoruz. Konuyla ilgili bir rapor hazırlayıp yetkililere sunduk. Bu gibi durumlar için çiftçilerimizin ürünlerine kasko-sigorta yaptırması gerekiyor. Sigorta olmadan kuruyan ürüne destek almak mümkün değil. Bu yüzden çiftçilerimizin sigorta konusunu daha da ciddiye alması gerekiyor. Artık bir damla suya ihtiyacımız var. Suyun da kıymetini bilmemiz lazım. Evdeki suyu, tarladaki suyu, ahırdaki suyu daha dikkatli kullanmamız gerekiyor. Su şu anda petrol kadar önemli. Bu dönemde kuraklıktan çok etkilenmeyen nohut ve aspir gibi ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Çiftçilerimizin bu ürünlere yönelmesi için devletimizin desteği ve yönlendirmesi gerekiyor."

Baraj kıyısında bulunan Kuşcu Mahallesi'nin muhtarı Ali Osman Uslu da barajı yapıldığı günden itibaren takip ettiğini ve su seviyesinin hiç bu kadar düşmediğini söyledi.

Bölge halkının geçim kaynağının tarım olduğunu vurgulayan Uslu, "Hayatımda böyle bir kuraklık görmedim. Bunun için devletimizin bir tedbir almasını talep ediyoruz." dedi.

 


AA
# abdulkadir güneş# abdulkadir güneş vakfi# abdulkadir güneş vakfi burs başvurusu# abdulkadir güneş esra erol# avukat abdulkadir güneş
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Kültepe'ye Uluslararası İlgi: Güney Koreli Heyet Kayseri'de
Kültepe'ye Uluslararası İlgi: Güney Koreli Heyet Kayseri'de
Bünyan’da Feci Kaza: 2 Ölü, 9 Yaralı
Bünyan’da Feci Kaza: 2 Ölü, 9 Yaralı
Kurtulmuş'tan Af Tartışmalarına Net Nokta
Kurtulmuş'tan Af Tartışmalarına Net Nokta
Vali Çiçek'ten ERVA Hedefi: 5 Ay İçinde 100'üncü Merkez Açılacak
Vali Çiçek'ten ERVA Hedefi: 5 Ay İçinde 100'üncü Merkez Açılacak
Kasım Seçimi Öncesi KTO'da Büyük Sürpriz! Üçüncü Aday mı Geliyor?
Kasım Seçimi Öncesi KTO'da Büyük Sürpriz! Üçüncü Aday mı Geliyor?
Başkan Yalçın: Kayseri mobilya sektöründeki gücünü bir kez daha ortaya koydu
Başkan Yalçın: Kayseri mobilya sektöründeki gücünü bir kez daha ortaya koydu

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.