Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinden biri olan Kayseri’deki Sultan Sazlığı Milli Parkı’nda dün öğle saatlerinde başlayan yangın, ikinci gününe girdi. Henüz nedeni belirlenemeyen yangın, itfaiye ekiplerinin tüm çabasına rağmen kontrol altına alınamadı.
Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi ilçeleri arasında yer alan sulak alan, Afrika ile Avrupa arasındaki göç yolu üzerinde bulunuyor ve 301’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Özellikle turna, flamingo ve dikkuyruk gibi kuşlar için dinlenme ve yavrulama alanı olan Sultan Sazlığı, alevler nedeniyle büyük tehlike altında.
Yangının dumanı uzak mesafelerden de gözlemlenirken, ekiplerin kuruyan kamışlarla mücadele etmesi zorluk yaratıyor. Görgü tanıkları, çıkan alevlerin gökyüzünü kapladığını ve ortaya çıkan görüntülerin ürkütücü olduğunu aktardı. Yetkililer, bölgeye yaklaşılmaması ve hava koşullarına bağlı olarak yangının yayılma riskine karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.
Doğa severler ve çevreciler, Sultan Sazlığı’ndaki kuşların ve ekosistemin korunması için yetkililerin hızla müdahale etmesini bekliyor.
Musa Yusuf Işık




