Kayseri iş dünyasında yeni bir ulaşım hattı önerisi tartışılıyor. MÜSİAD Kayseri Şubesi Başkanı Ferhat Akmermer, kentin Adana limanına erişiminde kullanılan mevcut güzergâha alternatif olarak Develi–Kozan hattını gündeme taşıdı. Yapılan değerlendirmeye göre söz konusu rota devreye girerse mesafe yaklaşık 60 kilometre kısalacak.
Halihazırda Kayseri’den liman bağlantısı büyük ölçüde Niğde–Pozantı üzerinden sağlanıyor. Ancak bu hattın hem süre hem de maliyet bakımından sanayiciye ek yük getirdiği ifade ediliyor. Özellikle ihracat odaklı üretim yapan firmalar için nakliye süresindeki her saatlik artış, maliyet kalemlerine doğrudan yansıyor.
Önerilen yeni güzergâh; Develi, Tufanbeyli, Feke ve Kozan üzerinden Adana’ya uzanıyor. Uzmanlar, ağır tonajlı araçların yoğun kullandığı lojistik hatlarda mesafe kısalmasının sadece yakıt tasarrufu anlamına gelmediğini vurguluyor. Sürücü giderleri, araç bakım masrafları, filo verimliliği ve teslimat sürelerinde yaşanacak iyileşmenin toplamda ciddi bir ekonomik katkı oluşturacağı belirtiliyor.
Akmermer’in paylaştığı verilere göre mevcut lojistik düzen nedeniyle Kayseri sanayicisi geçen yıl 850 milyon TL’nin üzerinde ek maliyetle karşı karşıya kaldı. Bu rakamın önemli bir bölümünün taşıma giderlerinden kaynaklandığı ifade ediliyor. 60 kilometrelik kısalmanın, rekabet gücünü artıracak stratejik bir avantaj sağlayacağı dile getiriliyor.
Projede dikkat çeken bir diğer başlık ise Develi Organize Sanayi Bölgesi. Bölgenin ağır vasıta trafiğine uygun, yüksek standartlı bir devlet yolu altyapısına kavuşması halinde Kayseri’nin liman erişim süresinde ciddi bir sıçrama yaşayabileceği değerlendiriliyor. Bu durum, kenti Orta Anadolu’nun ihracat üssü haline getirebilecek potansiyel adımlardan biri olarak görülüyor.
İş dünyası temsilcileri, hattın yatırım programına alınabilmesi için şehirde ortak bir duruş sergilenmesi gerektiği görüşünde. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, ticaret ve sanayi odaları ile sivil toplum kuruluşlarının süreci birlikte sahiplenmesi çağrısı yapılıyor.
Gözler şimdi, önerilen hattın resmi planlamaya girip girmeyeceğinde. Eğer proje hayata geçerse, Kayseri’nin liman bağlantısında yeni bir dönem başlayabilir.
Kaynak: Haber Merkezi
Emine Nur Eken




