• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
11:40
Rahmi Koç’a 'Kürt Kadını' İfadeleri Nedeniyle Soruşturma
10:54
Benzinde İndirim Rüzgarı
10:43
Emekli Zammında Temmuz Beklentisi: Rakamlar Şekilleniyor
10:32
Bir Günde Milyarlar Buhar Oldu! Küresel Piyasalar Alarm Veriyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Kervanların mekanı 504 yıllık hanın restorasyonunda sona gelindi
KÜLTÜR SANAT
Yayınlanma: 29 Kasım 2023 - 12:52
Güncelleme: 29 Kasım 2023 - 12:53

Kervanların mekanı 504 yıllık hanın restorasyonunda sona gelindi

Kayseri'de tarihi İpek Yolu üzerinde kervanlara konaklama hizmeti veren 504 yıllık Gön Han, restorasyonun ardından kentin sosyal ve kültürel hayatına kazandırılacak - Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: - "Son aşamaya geldik. İnşallah 2 ay içinde açılışa hazır hale gelecek. Yüzde 80'lik kısmı tamamlandı"

KÜLTÜR SANAT
29 Kasım 2023 - 12:52
Güncelleme: 29 Kasım 2023 - 12:53
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kervanların mekanı 504 yıllık hanın restorasyonunda sona gelindi
Kayseri'de kervanların konakladığı 504 yıllık tarihi Gön Han'da, yaklaşık 2 yıldır sürdürülen restorasyon çalışmalarının 2 ay içinde tamamlanması hedefleniyor.

 

Yavuz Sultan Selim zamanında Sadrazam Piri Mehmet Paşa tarafından 1519'da Kayseri'de yaptırılan ve Kapalı Çarşı'da yer alan Gön Han, uzun yıllar tarihi İpek Yolu üzerinde kervanlara konaklama hizmeti verdi.

Tüccarların alışveriş yapıp konakladığı alanlar ile develerin ve atların bağlandığı 8 metrekarelik odaların bulunduğu tarihi hanı Piri Mehmet Paşa Vakfı'ndan kiralayan Melikgazi Belediyesi, Anıtlar Kurulunun gözetiminde restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, AA muhabirine, restorasyonun tamamlanmasıyla Kapalı Çarşı'nın nefes alacağını belirtti.

Esnafın depo olarak kullanması sonucu zamanla tahrip olan Gön Han'ın restorasyonunda sona yaklaşıldığını dile getiren Palancıoğlu, "Vakıf mütevelli heyetiyle görüşerek burayı restore ediyoruz. Burası Kapalı Çarşı'nın nefes alacağı, sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılacağı nezih bir mekan olacak." dedi.

Özellikle Kapalı Çarşı'nın açık bir alana kavuşmasını ve insanların burada zaman geçirmesini hedeflediklerini aktaran Palancıoğlu, "Yazın söyleyişler, sazlı ve sözlü programlar, resim ve el ürünleri sergileri yapacağız. Kayseri şehir merkezi tarihi bir esere kavuşmuş olacak." diye konuştu.

Palancıoğlu, kadınların yaptığı doğal ürünlerin satılacağı pazarlar da kuracaklarını ifade etti.

- "3 bin kamyon hafriyat çıkarıldı"

Gön Han'ın tekrar eski günlerine döneceğini vurgulayan Palancıoğlu, şöyle devam etti:

"Çalışmalar 2 senedir devam ediyor. Buradan 3 bin kamyon hafriyat çıkarıldı. 6-7 metre aşağı inerek hanın izleri ortaya çıkarıldı. Şimdi o izlerin tamamını orijinaline uygun olarak Anıtlar Kurulunun denetiminde restore ediyoruz. Özellikle hafriyat aşamasında çarşı esnafına zarar vermemek için akşam saatlerinde başlayan ve sabaha kadar süren hummalı çalışmalar yapıldı. Son aşamaya geldik. İnşallah 2 ay içinde açılışa hazır hale gelecek. Yüzde 80'lik kısmı tamamlandı."

Palancıoğlu, 30 kişilik ekiple çalıştıklarını, kazılarda buldukları orijinal taşları kendi yerlerinde kullandıklarını anlatarak, "Burasını kiralık olarak vakıftan aldık. 20 milyon lira yatırım yaptık. Kalan kısmın tamamlanabilmesi için de 10 milyon lira daha yaptığımızda 30 milyon lira yatırımı burada hayata geçirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.


AA- Muhammed Kısır

# Kayseri
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı Haziran’da Açılıyor
Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı Haziran’da Açılıyor
Rahmi Koç’a 'Kürt Kadını' İfadeleri Nedeniyle Soruşturma
Rahmi Koç’a 'Kürt Kadını' İfadeleri Nedeniyle Soruşturma
Soyunma Kabininde Gizli Çekim: Sapık Suçüstü Yakalandı
Soyunma Kabininde Gizli Çekim: Sapık Suçüstü Yakalandı
Kayserispor Sahipsiz Kaldı
Kayserispor Sahipsiz Kaldı
Memur-Sen'den Seyyanen Zam Çağrısı!
Memur-Sen'den Seyyanen Zam Çağrısı!
Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin diyaliz bölümü yeniden hasta kabulüne başladı
Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin diyaliz bölümü yeniden hasta kabulüne başladı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.