• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
14:02
Hicri Yeni Yıl Yarın Başlıyor 1448
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Krizlerin gölgesindeki Lübnan'da 27 Eylül'de okullar kapılarını yeniden öğrencilere açıyor
GENEL
Yayınlanma: 30 Ağustos 2021 - 14:31

Krizlerin gölgesindeki Lübnan'da 27 Eylül'de okullar kapılarını yeniden öğrencilere açıyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Şubat 2020'da eğitime ara verilen Lübnan'daki okullar, haftada 4 gün yüz yüze ve 1 gün de uzaktan eğitim verecek şekilde 27 Eyl&

GENEL
30 Ağustos 2021 - 14:31
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Krizlerin gölgesindeki Lübnan'da 27 Eylül'de okullar kapılarını yeniden öğrencilere açıyor
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Şubat 2020'da eğitime ara verilen Lübnan'daki okullar, haftada 4 gün yüz yüze ve 1 gün de uzaktan eğitim verecek şekilde 27 Eylül'de yeniden açılmaya hazırlanıyor.

Ancak ülkedeki siyasi ve ekonomik krizle beraber oluşan yakıt krizinden kaynaklı elektrik kesintileri, yeni eğitim-öğretim yılının okullarına hasret kalan öğrenciler için zorlu geçeceğini gösteriyor.

Lübnan lirasının dolar karşısındaki değer kaybı, halkın alım gücünün ciddi şekilde düşmesi, enflasyonun artması, maaşların dolar bazında düşmesine neden olurken, bu durum okul ve servis ücretlerine de yansıdı.

Resmi verilere göre, Lübnan'da özel okullarda eğitim alan öğrenci sayısı devlet okullarında eğitim görenlerin neredeyse iki katı.

Özel okul ücretini ödeyemeyeceği için 14 yaşındaki oğlunu bu yıl eski okuluna gönderemeyeceğini belirten Lübnanlı anne Janet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Maddi sorunlar nedeniyle okul masraflarının altından kalkamıyoruz." dedi.

Eğitim ücretinin ödenmesiyle işin bitmediğini belirten Janet, ulaşım için kullanılan yakıtın bulunamamasının servis ücretlerinin ciddi şekilde artmasına neden olduğunu söyledi.

"13 özel okul kapandı"Beyrut merkezli Uluslararası Enformasyon Danışmanlık Şirketi'nde eğitim uzmanı olarak çalışan Muhammed eş-Şems, "Lübnan'da yaşanan krizler nedeniyle geçen yıl 6 bin öğretmene iş veren 13 özel okul kapılarını tamamen kapatmak zorunda kaldı." diye konuştu.

Şems, Lübnan lirası dolar karşısında değer kaybetmeden önce bir öğretmen maaşının yaklaşık 3 milyon Lübnan lirası (yaklaşık 2 bin dolar) olduğunu hatırlatarak, bugün ise bir öğretmenin maaşının 200 dolara kadar düştüğünü belirtti.

Uzman Şems, liranın değer kaybı nedeniyle yurt dışında eğitimine devam etmek isteyen öğrenci sayısında da büyük düşüş yaşandığını ifade etti.

Önceki yıllarda ortalama 12 bin öğrencinin yurt dışındaki üniversitelerde okumak için tercihler yaptığını belirten Şems, bu oranın şu anda 1000 öğrenciyi geçmediğini söyledi.

"Çocuklarımız 3. yılı da kaybedebilir"Lübnan'daki veliler, salgın nedeniyle 2 yıldır okula gidemeyen öğrencilerin söz konusu sorunlar nedeniyle bu yıl da eğitime devam edememesi endişesini taşıyor.

Lübnan Özel Okulları Veliler Birliği Başkanı Lama et-Tavil, geleceğin nesli olacak çocukların bir yıl daha kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Özel okulların ülkedeki kriz nedeniyle fiyat artışına gittiğini aktaran Tavil, "Özel okulların çoğu, eğitim fiyatlarının bu yıl için yüzde 25 ila 35 arasında artırılacağını velilere bildirdi. Fiyat artışı ve ödeyememe endişesi, velilerin çocuklarını okuldan çekmesi sonucunu doğurabilir." ifadelerini kullandı.

Tavil'e göre velilerin yüzde 70'i artan okul fiyatlarını karşılayamayacak, kitap satın alamayacak ve karaborsa temin edilen yakıt nedeniyle servis ücretlerini de karşılayamayacak durumda.

"Servis ücreti 265 dolara çıktı"Başkent Beyrut'ta yaklaşık 27 yıldır servis şoförlüğü yapan ancak iki yıldır salgın nedeniyle çalışmayan Cemil İlyas da yakıt krizi nedeniyle kontak açmadığını söylüyor.

İlyas, yakıt krizi ve artan fiyatlar nedeniyle bu yıl da çalışamayacağını belirterek, yakıt krizi nedeniyle artan servis ücretlerini velilerin karşılamasının çok zor olduğunu dile getirdi.

Normal şartlarda yakıtın bulunduğu dönemde mesafeye göre servis ücretinin Beyrut'ta ortalama aylık 40 dolar civarında olduğunu aktaran İlyas, "Ancak yakıt krizinin derinleşmesi ve fiyatlardaki orantısız artış, ortalama bir servis ücretini 265 dolara çıkardı." dedi.

Lübnan'daki ekonomik ve siyasi durumFarklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'da 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik kriz yaşanıyor.

Beyrut Limanı'nda Ağustos 2020'de meydana gelen büyük patlama, Lübnan'daki ekonomik sıkıntıları arttırdı ve yeni bir hükümet krizi doğurdu.

Başbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrası gelen tepkiler üzerine 10 Ağustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ülkede bir yıldan uzun süredir yeni hükümet kurulamadı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 26 Temmuz'da yeni hükümeti kurma görevini eski Başbakan Mikati'ye verdi.

Lübnan'daki akaryakıt ve elektrik kriziLübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarındaki akaryakıtı Merkez Bankası üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankası, 12 Ağustos itibarıyla uygulanmak üzere akaryakıta sağlanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur üzerinden hesaplanacağını ve böylelikle akaryakıt sübvansiyonunun kaldırılacağını açıklamıştı.

Merkez Bankasının akaryakıta yönelik devlet desteğini kaldırma kararından sonra hükümet, 21 Ağustos'ta yoksul aileler için "yardım karnesi" sağlanıncaya kadar yakıttaki sübvansiyonu azaltarak sürdüreceğini duyurmuştu.

Siyasi ve ekonomik krizlerle boğuşan Lübnan'da iki buçuk ay önce başlayan enerji sıkıntısı nedeniyle günlük 20 saati aşan elektrik kesintileri yaşanıyor.

# dünya
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Bilal Beyazit Samsunspor'a Transfer Olacak Mı?
Bilal Beyazit Samsunspor'a Transfer Olacak Mı?
35 Yaşındaki Oyuncu Ece İrtem Yaşamını Yitirdi
35 Yaşındaki Oyuncu Ece İrtem Yaşamını Yitirdi
Gram Altında 11 Bin TL İhtimali! İşte O Senaryo
Gram Altında 11 Bin TL İhtimali! İşte O Senaryo
Sinema Salonları Yeniden Hareketlendi: Zirvede Backrooms Var
Sinema Salonları Yeniden Hareketlendi: Zirvede Backrooms Var
Hürmüz Boğazı Planı Değişti: Yeni Düzenleme Dikkat Çekti
Hürmüz Boğazı Planı Değişti: Yeni Düzenleme Dikkat Çekti
Büyük Zafer'in 99. yıl dönümü
Büyük Zafer'in 99. yıl dönümü

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.