• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
16:55
KVK Voleybol’dan Çifte Zafer! Yarı Finale Yükseldi
16:28
Şehrimizin İncisi Erciyes 38 Fk Bir Üst Lig Yolunda Dev Bir Adım Attı
16:12
Kayseri'de 100. Yıl Gururu! Cadde Kararı ve Fabrika Müjdesi
15:48
TVYD'den Sert Mesaj: "Türkiye'nin En Güvenilir Mecrası Televizyondur"
15:36
Kayseri'ye Dünya Spor Başkenti İçin Güçlü Mesaj
15:30
Bakanlık Haritayla Uyardı! 20 İl İçin Kritik Alarm Verildi!
15:25
ACES Heyeti Kayseri'de İncelemelere Başladı
13:12
Okul Bahçesi Kabusa Döndü!
12:11
Trump’ın “Bombalama” Çıkışı Sonrası İran’dan Hürmüz Hamlesi!
12:00
50 Gün 50 Milyar Dolar Kayıp İran Savaşı'nın Bedeli Ağır Oldu
11:46
İşte CHP'li Özkan Yalım'ın Merak Edilen Sevgilileri!
11:37
Sosyal Medya Tehditlerine Geçit Yok: 12 Tutuklama!
10:58
Kayseri'nin Şehit Polisi Ahmet Cihat Kilci
10:40
Trump'tan İran Mesajı: Görüşmeler Sürüyor!
10:33
Gülistan Doku Soruşturmasında Yeni Gelişmeler: Baş Şüpheliler Tutuklu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Küresel piyasalar pozitif seyrediyor
EKONOMİ
Yayınlanma: 13 Ocak 2023 - 09:07
Güncelleme: 13 Ocak 2023 - 09:07

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar, ABD'de enflasyonun düşüş trendine girmiş olabileceği ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin tutumunu yumuşatabileceğine ilişkin beklentilerle pozitif seyrediyor.

EKONOMİ
13 Ocak 2023 - 09:07
Güncelleme: 13 Ocak 2023 - 09:07
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Küresel piyasalar pozitif seyrediyor
Dünya genelinde enflasyonda en kötünün geride kalmış olabileceğine yönelik tahminler güçlenmeye devam ediyor.  

ABD'de dün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık 2022'de aylık yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 6,5 arttı. Böylece TÜFE, geçen yılın son ayında Mayıs 2020'den bu yana ilk kez aylık bazda düşüş gösterirken, yıllık bazda ise Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 7 Ocak ile biten haftada 205 bin ile 3 ayın en düşük seviyesine indi.

Analistler, enflasyondaki yumuşamaya rağmen kiraların görece yüksek kalmayı sürdürmesi ve iş gücü piyasalarına ilişkin göstergelerin güçlü kalmasının pay piyasalarında yukarı yönlü hareketi törpülediğini söyledi.

Öte yandan, Fed yetkilileri dün sözle yönlendirmelere devam etti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard iş gücü piyasasının güçlü seyrettiğini kaydederek, TÜFE'deki yavaşlamaya rağmen enflasyonun hala yüksek ve Fed'in hedefinin çok üzerinde olduğunu, faiz oranı yüzde 5'in üzerine çıkacaksa bunun bir an önce yapılmasını tercih ettiği dile getirdi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de Fed'in güvenilirliğini sürdürmesi için yüzde 2'lik enflasyon hedefinin tutturulması gerektiğini belirterek, enflasyonun yavaşlaması nedeniyle faiz oranlarında geçen yılki gibi agresif artışlara gerek olmadığını kaydetti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise enflasyondaki artışın en kötüsünün muhtemelen geride kaldığını, Fed'in gelecekteki faiz kararlarında 25 baz puanlık faiz artışlarına geçmesinin zamanının geldiğini ifade etti.

Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ayki toplantıda 25 baz puan faiz artıracağı ihtimali yüzde 94'e çıkarken, martta 25 baz puanlık faiz artışı ihtimali de yüzde 76 seviyesinde bulunuyor.

ABD'de enflasyonun gerilemesiyle tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3,43'e geriledi.

Analistler, bugün ABD'de JP Morgan ve Bank of America gibi büyük bankaların finansal sonuçlarını duyurmasıyla dördüncü çeyrek bilanço döneminin başlayacağını kaydederek, ABD'de hisse ve sektör bazlı oynaklıkların artabileceğini dile getirdi.

Emtia fiyatları da dün ABD'de enflasyonun gerilemesiyle yükseliş eğilimini sürdürürken, Brent petrolün varil fiyatı ve bakırın libresinde yükselişler haftalık yüzde 7'ye ulaştı.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,34, Nasdaq endeksi ile Dow Jones endeksi yüzde 0,64 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne düşüşle başladı.

Avrupa borsalarında da dün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının etkisiyle gerileyen enerji fiyatları ve bölgenin en önemli ticari ortaklarından Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerinin kaldırılması söz konusu seyirde etkili oluyor.

Bugün bölge genelinde açıklanacak yoğun makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenirken, 4. çeyrek bilanço döneminin başlamasıyla hisse ve sektör bazlı oynaklıkların da artabileceği tahmin ediliyor.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,89, Almanya'da DAX 40 endeksi ile Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,74 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,73 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne ise satıcılı başladı.

Asya borsalarında bugün Japonya hariç yükseliş eğilimi öne çıkıyor.

Çin'de açıklanan verilere göre dolar bazlı ihracat aralıkta yıllık yüzde 9,9 gerilerken, dış ticaret fazlası 78 milyar dolarla beklentileri geride bıraktı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 0,5'i aşmasıyla bu ay ikinci kez planlanmamış tahvil alımına giderken, tahvil piyasalarında oynaklık devam ediyor.

Analistler, piyasalarda BoJ'un tahvil faizlerinin oynaklık aralığını gelecek toplantıda tekrar artırabileceğine yönelik söylentilerin faizlerdeki yükselişte etkili olduğunu söyledi.

Güney Kore Merkez Bankası bugün politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan artırarak yüzde 3,50'ye çıkarttı.

Öte yandan, yarı iletken çip üretimi liderlerinden Taiwan Semiconductor Japonya'da ikinci fabrikasını kuracağını açıkladı.

Söz konusu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9 yükseldi.

Yurt içinde, dün 4.600-4.980 puan arasında dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 5,11 değer kazancıyla 4.970,11 puandan tamamladı.

Dün, yatay seyirle 18,7842'den kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,7820'den işlem görüyor.

ÜNLÜ & Co tarafından sunulan mobil uygulama Piapiri'den alınan bilgilere göre, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi, yurt dışında ise İngiltere'de sanayi üretimi, Almanya'da Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), Avro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi ve sanayi üretimi ile ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.000 ve 5.100 puanın direnç, 4.700 ve 4.650 seviyelerinin destek konumunda olduğunu söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi

10.00 İngiltere, kasım ayı sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi

12.00 Almanya, 2022 yılı GSYH

13.00 Avro Bölgesi, kasım ayı sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi

18.00 ABD, ocak ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

  Muhabir: Murat Aslan


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
KVK Voleybol’dan Çifte Zafer! Yarı Finale Yükseldi
KVK Voleybol’dan Çifte Zafer! Yarı Finale Yükseldi
Kayserispor Gaziantep Deplasmanı Öncesi Son Hazırlıklarını Yapıyor
Kayserispor Gaziantep Deplasmanı Öncesi Son Hazırlıklarını Yapıyor
Kayseri’de Ailelere Çocuk Güvenliği Semineri Düzenlendi
Kayseri’de Ailelere Çocuk Güvenliği Semineri Düzenlendi
Şehrimizin İncisi Erciyes 38 Fk Bir Üst Lig Yolunda Dev Bir Adım Attı
Şehrimizin İncisi Erciyes 38 Fk Bir Üst Lig Yolunda Dev Bir Adım Attı
Kayseri'de 100. Yıl Gururu! Cadde Kararı ve Fabrika Müjdesi
Kayseri'de 100. Yıl Gururu! Cadde Kararı ve Fabrika Müjdesi
Bulgaristan-Türkiye sınırında yasa dışı "altın göl" uygulamasına son veriliyor
Bulgaristan-Türkiye sınırında yasa dışı "altın göl" uygulamasına son veriliyor

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.