Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Yaklaşık iki buçuk saat süren toplantının ardından alınan kararla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Gürak'ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu atandı.
1960 Mardin doğumlu olan Metin Gürak, 1996 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katıldı. 2010’da tümgeneral, 2015’te korgeneral rütbesine terfi etti. 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi sırasında büyük bir kahramanlık gösteren Gürak, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın emriyle Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümeni’ne giderek darbecilere direndi.
Darbe girişimi sırasında darbeciler tarafından derdest edilen Gürak, diğer komutanlarla birlikte serbest bırakıldı. O gece yaşadıklarını anlatan Gürak, “Dört kişi yumruklarla bana saldırdı ve yere indirdiler. Mukavemet etmeye çalıştım. Onlara, ‘Böyle muamele yapıyorsanız Türk askeri olamazsınız’ dedim ve ‘Her ne yapıyorsanız bunun hesabını mutlaka vereceksiniz’ diye uyardım” ifadelerini kullandı.
Gürak, o sırada gelen alçaktan uçak sesleriyle durumun ciddiyetini anladığını da sözlerine ekledi.
2017-2020 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yürüten Gürak, 2020 yılında orgeneral rütbesine terfi ederek 2. Ordu Komutanlığına atandı. 2023 yılında yapılan YAŞ toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Genelkurmay Başkanı olarak atandı.
Metin Gürak, 2 çocuk ve 1 torun sahibidir. Eşi Zerrin Gürak, 2020 yılında pankreas rahatsızlığı nedeniyle 55 yaşında vefat etti.





