2026 yılının ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de gerçekleştirildi. Saat 16.15’te başlayan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantının ardından kamuoyuna 9 maddelik bir Bildirge yayımlandı.
Bildirgenin merkezinde, Türkiye’nin terörle mücadelesine ilişkin kararlılığı yer aldı. “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda gelinen aşamanın değerlendirildiği toplantıda, hem yurt içinde hem de sınır ötesinde yürütülen çalışmaların kesintisiz süreceği vurgulandı.
Kurulda, 2025 yılı boyunca milli güvenliği ilgilendiren siyasi, askeri, ekonomik ve toplumsal gelişmeler ele alınırken, 2026 yılında karşılaşılması muhtemel riskler ve alınması planlanan tedbirler de masaya yatırıldı. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı yürütülen mücadeleye ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapıldı.
Toplantıda bölgesel gelişmelere de geniş yer ayrıldı. Suriye’nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine verilen desteğin süreceği belirtilirken, Suriye halkının huzur ve güvenliğinin artırılmasına yönelik çabaların devam edeceği ifade edildi.
Gazze’deki son durum ve ateşkes süreci de MGK’nın gündemindeydi. Türkiye’nin, insani yardımların bölgeye ulaştırılması ve Gazze’nin yeniden imarı konusunda uluslararası iş birliği içinde hareket etmeye hazır olduğu vurgulandı.
Somali’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek bir kez daha teyit edilirken, Türkiye’nin Somali halkının terörle mücadelesinde yanında olmaya devam edeceği kaydedildi. Ayrıca İran’daki güncel gelişmeler ele alındı ve İran’daki istikrarın bölge güvenliği açısından önemine dikkat çekildi.
Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin değerlendirmelerde ise Karadeniz’de istikrarın korunmasının altı çizildi. Türkiye’nin, savaşın sona erdirilmesi ve kalıcı barışın sağlanması yönündeki diplomatik girişimlerini sürdüreceği belirtildi.
Bildirgenin son bölümünde, Türkiye’nin yakın çevresinden başlayarak Asya, Afrika ve Avrupa’ya uzanan geniş bir coğrafyada barış ve istikrarın korunmasına yönelik çok boyutlu faaliyetlerine 2026 yılında da kararlılıkla devam edeceği ifade edildi.
Kaynak: Haber Merkezi
Seda Kantekin




