Kayseri Milletvekili Doktor Murat Cahid Cıngı, Kayseri’de Ahilik kültürüne ilişkin yaptığı değerlendirmede Osmanlı döneminde çarşı düzeninin sıkı bir denetim sistemiyle yürütüldüğünü anlattı.
Bugün esnafın hatalı ürünlerinde en fazla müşteri iadesi veya dijital şikâyetlerle karşılaştığını belirten Cıngı, geçmişte Kayseri çarşılarında bu sürecin çok daha farklı işlediğini ifade etti.
Ahilik teşkilatının temelinde dürüstlük, güven ve meslek ahlakının yer aldığını belirten Cıngı, esnafın yalnızca kazanç değil, toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini vurguladı.
Ahilik Teşkilatı içinde kurulan denetim mekanizmalarında, hatalı üretim yapan ya da ölçü ve tartıda hile yaptığı tespit edilen esnafın lonca meclisine çıkarıldığını aktardı.
Burada alınan kararlarla hem maddi hem manevi yaptırımlar uygulanabildiğini ifade eden Cıngı, en dikkat çekici uygulamanın “teşhir-i ayıp” olduğunu söyledi.
Bu uygulamada kusurlu ürünlerin çarşı meydanında veya dükkân önünde halka açık şekilde sergilendiğini belirten Cıngı, halk arasında bunun “ceza vitrini” olarak anıldığını ifade etti.
Sistemin amacının esnafı küçük düşürmek değil, çarşıdaki güveni korumak ve diğer ustalara uyarı vermek olduğunu belirten Cıngı, her ürünün yanında kusurun nedenine dair bilgilendirme notları bulunduğunu söyledi.
Ahilik sisteminin yalnızca cezaya dayalı olmadığını da vurgulayan Cıngı, zarar gören müşterinin mağduriyetinin giderildiğini ve hatasını düzelten esnafın yeniden lonca sistemine kabul edildiğini aktardı.
Kayseri başta olmak üzere Anadolu’nun birçok bölgesinde bu sistem sayesinde çarşıların güven, dürüstlük ve meslek onurunun hâkim olduğu alanlar haline geldiğini ifade etti.
Kaynak: Haber Merkezi
Seda Kantekin




