Din İşleri Yüksek Kurulu, Ramazan orucunu etkileyen durumlarla ilgili vatandaşları bilgilendirdi. Kurul, orucun temel unsurunun yemek, içmek ve cinsel ilişkiden uzak durmak olduğunu hatırlatarak, sigara, nargile, uyuşturucu ve keyif verici maddelerin orucu bozduğunu açıkladı.
Buna karşın nikotin bandı, göz, kulak ve burun damlaları ile merhem, dilaltı ve aşı gibi uygulamaların orucu bozmadığı bildirildi. Şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi de orucu etkilemiyor. Endoskopi ve kolonoskopi gibi işlemlerde ise cihaza su veya gıda benzeri maddeler verilmediği sürece orucun bozulmayacağı vurgulandı.
Oruçlu iken cinsel ilişkiye girilmesi orucu bozar ve hem kaza hem de keffâret gerektirir. Ancak eşlerin öpüşmesi veya sarılması orucu bozmaz. Ayrıca, diyaliz sırasında gıda içeren sıvı verilmediği sürece oruç bozulmuyor.
Kurul, sağlık sorunları, yolculuk, yaşlılık, hamilelik ve emzirme gibi durumlarda oruç tutmamanın mubah olduğunu belirtti. Tutulamayan oruçlar, daha sonra kaza edilebilir; iyileşme imkânı olmayan yaşlı ve hasta kişiler ise fidye verebilir. Fidye, bir kişinin bir gününü doyuracak yiyecek miktarı veya parasal karşılığı olarak tanımlanıyor.
Hataen yemek veya içmek orucu bozmaz, ancak bilerek kusmak, boğaza istemeden su kaçması gibi durumlar kazayı gerektiriyor. Kurul ayrıca astım hastalarının nefes açıcı spreyleri kullanabileceğini, tükürükle karışan diş kanamalarının ise orucu bozabileceğini açıkladı.
Din İşleri Yüksek Kurulu, Ramazan’da oruç tutmanın temel kuralının sağlığın korunması ve ibadetle uyumlu şekilde uygulanması olduğunu hatırlattı.
Musa Yusuf Işık




