• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
11:59
Kitap Fuarına Yoğun İlgi: Kayseri’de 3 Günde Yüz Binler Akın Etti!
10:49
Kayseri'de Suç Ağına Büyük Darbe: Yüzlerce Gözaltı!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Osmanlı imaret geleneğinin yaşatıldığı müze 3 yılda 300 bin kişiyi ağırladı
KÜLTÜR SANAT
Yayınlanma: 02 Ekim 2023 - 12:42
Güncelleme: 02 Ekim 2023 - 12:42

Osmanlı imaret geleneğinin yaşatıldığı müze 3 yılda 300 bin kişiyi ağırladı

Edirne'de, Osmanlı imaret geleneğinin yaşatıldığı II. Bayezid Külliyesi İmaret Müzesi'ni 3 yılda 300 bin kişi ziyaret etti.

KÜLTÜR SANAT
02 Ekim 2023 - 12:42
Güncelleme: 02 Ekim 2023 - 12:42
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Osmanlı imaret geleneğinin yaşatıldığı müze 3 yılda 300 bin kişiyi ağırladı
Osmanlı'nın sosyal devlet anlayışının yansıtıldığı, içerisinde cami, şifahane, imarethane gibi ünitelerin bulunduğu II. Bayezid Külliyesi'nin mutfağı, 3 yıl önce Trakya Üniversitesince İmaret Müzesi olarak düzenlendi.

 

Bal mumu heykeller ve eski mutfak gereçleriyle ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkaran müze, açıldığı günden bu yana ilgi çekiyor.

Müzede, hayırseverlerin destekleriyle haftanın 6 günü ziyaretçilere çeşitli ikramlarda bulunuluyor.

Osmanlı döneminde imaretin aşçılığını yapan, elinin bereketiyle bilinen, kalan yemeklerle Tunca Nehri'ndeki balıkları beslediği söylenen Aşçı Yahya Baba'nın mutfağında hayırseverlerin destekleriyle yemek pişiriliyor. Ramazan aylarında da müzede iftar geleneği yaşatılıyor.

"3 yılda ise yaklaşık 300 bin ziyaretçimiz var"

Müze Müdürü Ruhi Pehlivancık, AA muhabirine, II. Bayezid Külliyesi'nin içinde bulunan Sağlık Müzesi ve İmaret Müzesi'nin pek çok ödüle sahip olduğunu söyledi.

Osmanlı'nın imaret geleneğinin her yönüyle yaşatıldığı İmaret Müzesi'ni yurt içi ve dışından binlerce kişinin ziyaret ettiğini belirten Pehlivancık, "Müzemiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve dönemin TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un katılımıyla 3 yıl önce açıldı. Türkiye'de ilk ve tek imaret müzesi olma özelliğini taşıyan müzemiz o günden bu yana ziyaretçilerin ilgisini çekiyor." dedi.

 

Pehlivancık, müzeyi ziyaret edenlerin Osmanlı dönemindeki imaret kültürü ve sosyal devlet anlayışını en ince ayrıntısına kadar görme fırsatı yakaladığını dile getirdi.

Müzede her detayın düşünülerek tasarlandığını anlatan Pehlivancık, "O dönemde imaretin yapısı, çalışanları ve hangi hizmetler yapıldığını ziyaretçilerimiz görebiliyor. Diğer taraftan o dönemde pişirilen yemekler, kullanılan malzemeler ve beslenme alışkanlıkları anlatılıyor. Ziyaretçi sayımız kademeli olarak artıyor. Geçen yıl 120 bin civarındaydı, bu rakamı 150 binlere çıkarmayı istiyoruz. 3 yılda ise yaklaşık 300 bin ziyaretçimiz var." ifadelerini kullandı.

 

Müzede hayırseverlerin destekleriyle ikramların sunulduğunu aktaran Pehlivancık, şunları kaydetti:

"Buranın bir ecdat yadigarı olması bize farklı bir bakış açısı kazandırdı. İmaretin içerisinde kendi imkanlarımızla bir aşevi oluşturduk. Burada haftanın 6 günü hiçbir şekilde devletin bütçesine yük olmadan, yalnızca bir kadın istihdamı sağlamak suretiyle hayır sahiplerinin destekleriyle yemek pişiriliyor. Hazırlanan yemekler ziyaretçilere ve ihtiyaç sahiplerine ikram ediliyor. Bu manada hem imaret geleneğini sürdürmüş oluyoruz hem köklerimize sahip çıkıyoruz hem de II. Bayezid'in külliyeyi kurmasındaki amacına uymuş oluyoruz."

 

Muhabir: Gökhan Zobar


AA

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Erciyes 38 FK Play-Off’ta Mardin Mazıdağı İle Eşleşti
Erciyes 38 FK Play-Off’ta Mardin Mazıdağı İle Eşleşti
İkinci Amatör Küme’de 6’ncı Hafta Geride Kaldı
İkinci Amatör Küme’de 6’ncı Hafta Geride Kaldı
Kayserili 2 Sporcudan Halterde Önemli Başarı
Kayserili 2 Sporcudan Halterde Önemli Başarı
Erciyes’te Nisan Karı Sezonu Uzattı
Erciyes’te Nisan Karı Sezonu Uzattı
 Cem Adrian Kayseri’de Sahne Aldı, Müzikseverler Eşlik Etti
Cem Adrian Kayseri’de Sahne Aldı, Müzikseverler Eşlik Etti
Bozkurt'taki sel felaketinin izini gösteren kolon, belediye tarafından camekanla korunuyor
Bozkurt'taki sel felaketinin izini gösteren kolon, belediye tarafından camekanla korunuyor

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.