Suudi Arabistan Başmüftüsü Abdülaziz el-Şeyh, hayatını kaybetti. Görevde olduğu süre boyunca verdiği fetvalar ve yaptığı açıklamalarla sık sık tartışmalara konu olan El-Şeyh, ölümünün ardından ardında karanlık bir miras bıraktı.
Ortadoğu’da yıllardır süren mezhep çatışmaları ve İsrail-Filistin krizine yönelik söylemleriyle öne çıkan El-Şeyh, özellikle radikal fetvalarıyla dikkat çekti. “İsrail’le savaşmak caiz değildir” çıkışı, Arap ve Müslüman dünyasında büyük tepki toplamıştı. Hatta Lübnan Hizbullahı’na karşı İsrail ordusuyla işbirliği yapılabileceğini savunmuştu.
Başmüftü’nün bu açıklamaları, dönemin İsrail İletişim Bakanı Eyüp Kara tarafından övgüyle karşılanmış, Kara, El-Şeyh’i İsrail’e davet ederek “Yahudilerle savaşmayı yasaklayan fetvası için tebrik ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
El-Şeyh’in tartışmalı sözleri bununla da sınırlı değildi. “Arap Yarımadası’ndaki tüm kiliseler yıkılmalı” çağrısı, İranlı liderleri “Müslüman değil” diyerek hedef göstermesi ve Türkiye’nin Libya’daki politikalarını “müdahale” olarak nitelendirip kınaması hafızalarda yer etmişti.
Abdülaziz el-Şeyh’in ölümü, bölgede dini söylemlerle beslenen gerilimleri ve Ortadoğu’da çatışmaları meşrulaştıran anlayışı yeniden gündeme getirdi.





