Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da düzenlenen e-Ticaret’in Lojistiği Konferansı’na katılarak taşımacılık sektörü için tarihi bir gelişmeyi paylaştı. Bakan Bolat, Türk tır şoförlerinin Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerine karayoluyla ulaşmalarını sağlayan ancak 10 yıldır çeşitli engellerle karşılaşan transit vize konusunun dün itibarıyla işlerlik kazandığını belirtti. Bu gelişmenin Türk taşımacılık sektörünün Orta Doğu pazarındaki gücünü artıracağını ifade eden Bolat, vize engelinin kalkmasıyla birlikte sevkiyatların çok daha hızlı ve sorunsuz gerçekleşeceğini dile getirdi.
Türkiye İstikrar Adası Ve Güvenli Liman
Bölgedeki siyasi ve ekonomik belirsizliklere dikkat çeken Bakan Bolat, küresel ölçekteki bu yangın ve karmaşa ortamında Türkiye’nin bir istikrar adası olarak öne çıktığını vurguladı. Belirsizlik süreçlerinde gemiyi güvenli sulara taşımanın güçlü bir ekonomi ve dirayetli bir kaptanlık gerektirdiğini söyleyen Bolat, Türkiye’nin güven veren yapısıyla bu süreci başarıyla yönettiğinin altını çizdi. Türk tır şoförlerinin artık Suudi Arabistan üzerinden seyahat edebilecek olmalarının bu istikrarın ve yürütülen kararlı diplomasinin bir sonucu olduğunu ifade etti.
İhracatçılar İçin Yeni Dönem
Transit vize sorununun aşılmasıyla birlikte Türk mallarının Arap ülkelerine ulaştırılmasında yaşanan maliyet ve zaman kayıplarının azalması bekleniyor. Bakan Bolat, dün itibarıyla yürürlüğe giren sistem sayesinde şoförlerin vize başvurularını yaparak doğrudan bölgeye geçiş sağlayabileceklerini kaydetti. Bu adımın sadece lojistik sektörü için değil, Türkiye’nin bölge ülkeleriyle olan genel ticaret hacmi için de bir kaldıraç görevi göreceği belirtiliyor.
Sılanur Atila





