• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
17:51
Küresel Ekonomiye Hürmüz Müjdesi İran Boğazı Ticari Trafiğe Açtı
17:01
Rektör Altun: Kitap, En Güçlü Dostumuzdur!
15:42
Kayseri Devlet Tiyatrosunun Yanında Silahlı Çatışma
13:07
Gece Saatlerinde Bıçaklı Dehşet: 4 Kişi Hastanelik!
12:39
Suç Sadece Çocuğun Değil: Yeni Düzenleme Yolda!
12:25
Balıkesir'de Öldürülen Kayserili Akademisyenden Acı Veda
12:23
Sucukta Beklenmeyen İçerik: Kayseri’de İki Firma Listede!
12:14
Bir Dönemin Sesiydi… Rıza Tamer'den Acı Veda!
11:57
PFDK Kararını Açıkladı Kayserispor'a Ağır Fatura
10:35
Görevdeki Başkan Gözaltında: Uşak Eşme’de Büyük Soruşturma!
10:01
Kayseri’de Bugün Kimler Karanlıkta Kalacak?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. YEREL HABERLER
  3. Topraksız sera için geliştirdikleri otomasyonla tarım lisesinde marul yetiştirdiler
YEREL HABERLER
Yayınlanma: 26 Aralık 2022 - 17:36
Güncelleme: 26 Aralık 2022 - 17:39

Topraksız sera için geliştirdikleri otomasyonla tarım lisesinde marul yetiştirdiler

Yazılım uzmanı iki girişimci, topraksız seralar için geliştirdikleri tam otomasyon sistemini, Sivas'ın Suşehri ilçesindeki tarım lisesine ait seraya entegre ederek marul yetiştirdi.

YEREL HABERLER
26 Aralık 2022 - 17:36
Güncelleme: 26 Aralık 2022 - 17:39
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Topraksız sera için geliştirdikleri otomasyonla tarım lisesinde marul yetiştirdiler
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri mezunu Erdi Şevran ve Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu Emre Akçadağ, Kovid-19 salgını sürecinde çalışma saatleri dışında kalan zamanlarda evlerinin bir bölümünü atölyeye çevirerek hidroponik (toprak kullanmadan su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirme yöntemi) seralar için otomasyon sistemi geliştirdi.  

Geliştirilen yazılımla desteklenen sistem sayesinde topraksız seralarda, iklimlendirme ve sulama gibi birçok işlem uzaktan kumanda edilebiliyor.

Suşehri'ndeki serada deneme üretimi yapıldı İstanbul'da bir firmada uzman yazılımcı olarak görev yapan Erdi Şevran, AA muhabirine, salgın sürecinde işinden kalan boş zamanlarda arkadaşı Emre Akçadağ ile tarım alanında araştırmalar yaptığını söyledi.

Topraksız tarımda otomatik sistemin Türkiye'de fazlaca kullanılmadığını gördüğünü anlatan Şevran, "Otomasyonla yapılan yöntemler de hep yurt dışından alınıyordu. Yurt dışından alınan yazılım sistemini, arkadaşımla yapabileceğimize inandık." dedi.

Şevran, çalışmalarda evini atölye gibi kullandığını belirterek, "Çok farklı deneme yanılma yöntemiyle 2 yılın sonunda bir noktaya geldik. Evimizde kendi ürünlerimizi otomasyon sistemiyle geliştirebildiğimizi gördük. Bu noktada artık kendi sistemimizi dışarıda insanlara gösterebileceğimiz daha büyük bir alanda deneme şansımız var mı şeklinde bir araştırmaya koyulduk." ifadelerini kullandı.

Şevran, hazırladıkları otomasyon sistemini denemek için bir seraya ihtiyaç duyduklarını ve bu taleplerine Suşehri Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin (Suşehri Tarım Lisesi) olmlu cevap verdiğini anlattı.

Altyapı çalışmalarına başladıklarını ve okul serasına sistemi kurduklarını dile getiren Şevran, "İşbirliği modeliyle hidroponik sera kurduk. Bu serayı geliştirdiğimiz otomasyon sistemiyle birleştirerek ürün yetiştirmeye başladık." diye konuştu.

"Hedefimiz yerli yazılım hizmeti sunarak çiftçilerin kullanımına açmak" Şevran, otomasyon sistemi hakkında şu bilgileri verdi:

"Sistem dozajlama ve iklimlendirmeyi otomatik olarak yapıyor. Otomasyon sistemimiz aynı zamanda bulut sistemiyle yönetiliyor. İnternete bağlı olunan dünyanın herhangi bir yerinden anlık verileri takip edip, sistemin manuel ya da otomatik çalışmasını sağlıyoruz. Seradaki elektronik her şeyi sistem üzerinden kontrol edebiliyoruz. Kışın geceleri sıcaklık düştüğü zaman kalorifer sistemini devreye alabiliyoruz. Birden fazla pompayı sisteme bağlayabiliyoruz. Çok gelişmiş, çok modern eski yöntemlerin dışında yeni bir sistem. Proje hala AR-GE aşamasında. Sadece küçük seralarda değil, her türlü seraya uyarlanabilir bir model tasarladık. Hedefimiz, Türkiye'de hidroponik (topraksız) üretim yapan her serada bu otomasyon sistemini yerli yazılım hizmeti sunarak çiftçilerin kullanımına açmak."

Serada yılda 8 hasat yapılabilecek İthal otomasyon sistemlerinin maliyetli olduğunu, geliştirdikleri sistemin ise daha ekonomik olacağını aktaran Şevran, otomasyon sitemini kurdukları serada ürettikleri marulların hasat aşamasına geldiğini bildirdi.

Şevran, kurdukları seradan sistem sayesinde yılda 8 hasat yapılabileceğini de söyleyerek, "Yetiştirdiğimiz ürünleri görenler hayret ediyor. Ürünlerimizin hepsi çok sağlıklı bu da bizim için ayrıca mutluluk verici. Ürünler lise aracılığıyla satışa sunulacak." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Halife Yalçınkaya


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Palancıoğlu: “Ne Kadar Çok Okursak O Kadar Güzel Konuşuruz”
Palancıoğlu: “Ne Kadar Çok Okursak O Kadar Güzel Konuşuruz”
Vali Çiçek: “Çocuklarımızın Yeri Kitap Fuarları ve İlim Yuvalarıdır”
Vali Çiçek: “Çocuklarımızın Yeri Kitap Fuarları ve İlim Yuvalarıdır”
Kocasinan Kaymakamı Ermiş: Kitap Fuarı Rekora Koşuyor
Kocasinan Kaymakamı Ermiş: Kitap Fuarı Rekora Koşuyor
Küresel Ekonomiye Hürmüz Müjdesi İran Boğazı Ticari Trafiğe Açtı
Küresel Ekonomiye Hürmüz Müjdesi İran Boğazı Ticari Trafiğe Açtı
Rektör Altun: Kitap, En Güçlü Dostumuzdur!
Rektör Altun: Kitap, En Güçlü Dostumuzdur!
Hindistan'da işe alınacakları vaadiyle kandırılan 28 kişi 1 ay boyunca tren saydı
Hindistan'da işe alınacakları vaadiyle kandırılan 28 kişi 1 ay boyunca tren saydı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.