• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
10:09
Türkiye’den Filistin Ekonomisine Yeni Destek Paketi
09:49
İzmit Kırsalında Rus Yapımı Orlan-10 İHA Düştü
09:29
Dayanışmanın Gücü: 20 Aralık İnsani Dayanışma Günü
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Topuklu ve ince burunlu ayakkabı, ayak başparmağında çıkıntıya yol açabilir
SAĞLIK
Yayınlanma: 24 Ağustos 2023 - 12:16
Güncelleme: 24 Ağustos 2023 - 12:16

Topuklu ve ince burunlu ayakkabı, ayak başparmağında çıkıntıya yol açabilir

Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Deniz Canbeyli, topuklu ve ince burunlu ayakkabıların, kadınlarda ayak başparmağı çıkıntısını artırdığını söyledi.

SAĞLIK
24 Ağustos 2023 - 12:16
Güncelleme: 24 Ağustos 2023 - 12:16
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Topuklu ve ince burunlu ayakkabı, ayak başparmağında çıkıntıya yol açabilir
Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Deniz Canbeyli, AA muhabirine, ayak başparmağında görülen ve halk arasında "ayakta çıkıntı" olarak bilinen deformiteyle sıklıkla karşılaştıklarını belirtti.  

Ayak başparmağı şişliği olarak niteledikleri deformitenin başparmağın rotasyonu ve dışa dönmesinden oluşan bir kompleks olduğuna dikkati çeken Canbeyli, "Buna 'halluks valgus' adını vermekteyiz. Ayak başparmağı deformitesi, toplumda sık görülüyor. Daha çok kadınlarda olmakla birlikte genetik geçiş önceliği bulunmakta." dedi.

Hastaların ayaklarında ağrı ve şekil bozukluğu şikayetiyle kendilerine başvurduğunu anlatan Canbeyli, "Ayağı görür görmez tanısını koyabiliyoruz fakat tanıda radyolojik yöntemlerden de yararlanıyoruz. Radyolojik yöntemleri, hastalığın sınıflandırmasını ve tedavi planlamasını yapmak için kullanıyoruz." diye konuştu.

"Açıların artışına bağlı olarak cerrahi tedavi gereksinimi artmaktadır"

Canbeyli, ayak başparmağı deformitesinin hem 10-18 yaş arasında hem de yetişkinlik döneminde karşılarına çıktığını aktardı.

Tedavi yaklaşımlarının yaşa, hastanın şikayetlerine ve ayaktaki deformitenin açısal ölçümlerine bağlı olarak değiştiğini anlatan Canbeyli, "10-18 yaş arası dönemde konservatif tedavi dediğimiz daha çok ayakkabı modifikasyonuyla tedavi etmekteyiz. Yine açıların artışına bağlı olarak cerrahi tedavi gereksinimi artmaktadır. Bu problem, yumuşak doku prosedürleri dediğimiz cerrahi tedaviyle bazı açısal deformitelere kadar çözülebilmekte. Daha ileri derecede kemikte kesi yaparak düzeltmemiz gerekebiliyor." ifadelerini kullandı.

Düz tabanlık ve serebral palsi gibi hastalıklara da eşlik edebiliyor Canbeyli, ayak başparmağı deformitesinin içsel ve dışsal etkenlere bağlı olarak görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık yüzde 70'inde genetik yatkınlık söz konusu. Yani anne, baba veya dedede bu problemi görebiliyoruz. Bunun dışında düz tabanlık ve çocuklarda gördüğümüz serebral palsi gibi hastalıklarda da bu problem eşlik edebiliyor. Dış nedenlerde de özellikle kadınlarda daha sık görülüyor. Topuklu ve ince burunlu ayakkabı tercihi hastalığın görülme sıklığını arttırmakta. Omurga deformitelerinin, ayak başparmağı deformitesini artırdığı yönünde kitabi bir bilgi yok. Fakat literatür taraması yaptığımızda özellikle omurga deformitesi olan dansçılarda daha fazla ayak deformitesi görüldüğünü görebiliyoruz."

  Muhabir: Muhammet Fatih Gökmen


AA
Bu haber 329 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Türkiye’den Filistin Ekonomisine Yeni Destek Paketi
Türkiye’den Filistin Ekonomisine Yeni Destek Paketi
Türkiye Eşitlik Temelli Bütçelemede Vites Yükseltti
Türkiye Eşitlik Temelli Bütçelemede Vites Yükseltti
Adliyede Sanat Molası
Adliyede Sanat Molası
Kayseri'de Hava Durumu
Kayseri'de Hava Durumu
İzmit Kırsalında Rus Yapımı Orlan-10 İHA Düştü
İzmit Kırsalında Rus Yapımı Orlan-10 İHA Düştü
Prof. Dr. Sözbilir, Malatya'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi
Prof. Dr. Sözbilir, Malatya'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.