• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
11:50
Okullarda Yeni Dönem: 7 Basamaklı Güvenlik Modeli
10:58
İl Milli Eğitim Müdürü Esen:'' Okullar Güvenli Limanlarımızdır.''
10:44
TBMM’den Kritik Karar: Sosyal Medya Yasağı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Trafik Işıklarında Yeni Dönem
GÜNDEM
Yayınlanma: 08 Mart 2026 - 18:11
Güncelleme: 08 Mart 2026 - 18:13

Trafik Işıklarında Yeni Dönem

Direk üstü siyah kutular ceza kamerası değil. Yapay zeka ve radar teknolojisiyle trafik akışı analiz edilerek bekleme süreleri kısalıyor.

GÜNDEM
08 Mart 2026 - 18:11
Güncelleme: 08 Mart 2026 - 18:13
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trafik Işıklarında Yeni Dönem

Şehir içi ulaşımda dijital dönüşüm hız kazanırken, trafik ışıklarında kullanılan teknolojiler de değişiyor. Birçok ülkede yaygınlaşan ve Türkiye’de de görülmeye başlayan direk üstü siyah kutuların aslında ceza kesen kameralar olmadığı öğrenildi.

"Multi-Lane Radar" (MLR) olarak adlandırılan bu sistemler, kavşaklardaki trafik akışını yapay zeka ve mikrodalga teknolojisiyle analiz ederek ışık sürelerini optimize ediyor. Geleneksel sistemlerde araçları algılamak için yol altına yerleştirilen indüktif döngüler kullanılıyordu; ancak zamanla hasar görmeleri ve algılama hataları nedeniyle yerlerini yeni nesil Radar sensörlerine bıraktı.

Direklerin üzerine yerleştirilen siyah kutular, mikrodalga sinyalleri göndererek kavşaktaki araç sayısını, hızını ve trafik ışığına olan mesafesini hassas şekilde ölçebiliyor. Araç tipi ve konumu daha doğru tespit edilirken, sistem kavşaklarda sürücülerin gereksiz beklemesini önlemeyi amaçlıyor. Sensörler, yolda araç bulunmadığında kırmızı ışık süresini kısaltabiliyor veya yoğunluğun olduğu yöne daha uzun süre yeşil ışık verebiliyor. Trafik mühendisleri, bu sistemin kullanıldığı bölgelerde sürücülerin yeşil ışığa denk gelme oranının yüzde 70’e kadar çıktığını belirtiyor.

Radar sensörleri yalnızca araçları değil, yayaları ve bisikletlileri de algılayabiliyor. Yaya yoğunluğu veya yaklaşan bir bisikletlinin hızı, trafik ışıklarının sıralamasını otomatik olarak güncelleyebiliyor. Sistemin sert fren ihtiyacını azaltarak kaza riskini düşürdüğü ve yakıt tasarrufuna katkı sağladığı da ifade ediliyor.

Dijitalleşme süreci kapsamında trafik lambalarında yeni bir uygulama daha test ediliyor. ABD’de başlatılan pilot çalışmalarda klasik kırmızı, sarı ve yeşil ışıkların yanına “beyaz ışık” eklenmesi planlanıyor. Özellikle otonom araçların yoğun olduğu kavşaklarda kullanılacak beyaz ışık, trafiği yüzde 10 oranında hızlandırmayı hedefliyor. Beyaz ışık yandığında insan sürücüler için kural basit olacak: “Önündeki aracı takip et.” Otonom araçlar kendi aralarında iletişim kurarak geçişi organize ederken, sistem gerektiğinde klasik trafik ışığı düzenine geri dönebilecek.

Musa Yusuf Işık
# Multi-Lane Radar# Şehir içi ulaşım# Radar# trafik ışıkları# Otonom araçlar# dijital trafik sistemleri# yapay zeka
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Kayseri’ye Yeni Tramvay Hattı Müjdesi Geldi
Kayseri’ye Yeni Tramvay Hattı Müjdesi Geldi
Kayserispor – Rizespor Maçını Hangi Hakem Yönetecek
Kayserispor – Rizespor Maçını Hangi Hakem Yönetecek
Kayseri’de 1238 Sürücüye Trafik Cezası Uygulandı
Kayseri’de 1238 Sürücüye Trafik Cezası Uygulandı
Kayseri’de 23 Nisan Coşkusu Yaşandı
Kayseri’de 23 Nisan Coşkusu Yaşandı
Kayseri’de Bal Skandalı: Taklit ve Tağşiş Tespit Edildi
Kayseri’de Bal Skandalı: Taklit ve Tağşiş Tespit Edildi
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’ten Öğrencilerle Sahur Buluşması
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’ten Öğrencilerle Sahur Buluşması

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.