ABD Başkanı Donald Trump, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo’ya yönelik açıklamalarıyla gündeme geldi. Trump, Papa’nın açıklamalarını hedef alarak “kendine çekidüzen vermesi gerektiğini” ve “radikal sola yaranmaktan vazgeçmesi gerektiğini” ifade etti.
Papa 14. Leo ise son dönemde yaptığı açıklamalarda isim vermeden uluslararası krizlere ve özellikle İran gerilimine atıfta bulunarak ABD’nin politikalarını eleştirmişti. 29 Mart’ta İncil’den yaptığı bir alıntıyla dikkat çeken Papa, “Ne kadar çok dua etseniz de dinlemem, elleriniz kanla dolu” ifadelerini kullanmıştı.
Papa’nın 11 Nisan’daki açıklamalarında ise dünya liderlerine barış çağrısı öne çıkmış, “Kendinize ve paraya tapmaktan vazgeçin. Güç gösterisi ve savaşa son verin” sözleri uluslararası kamuoyunda geniş yankı bulmuştu.
Trump ise Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda Papa Leo’yu “suç konusunda zayıf ve dış politikada başarısız” olmakla suçladı. Ayrıca Papa’nın bazı siyasi çevrelerle temaslarını eleştirerek Vatikan’ın mevcut tutumunun Katolik Kilisesi’ne zarar verdiğini savundu.
Trump’ın en dikkat çeken iddialarından biri ise Papa Leo’nun seçilmesine ilişkin oldu. ABD Başkanı, Papa’nın göreve gelmesinde kendi etkisinin bulunduğunu öne sürerek, “Eğer ben Beyaz Saray’da olmasaydım, Leo Vatikan’da olmazdı” ifadelerini kullandı.
Sudenur Akarca




