• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
14:29
Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Piyasalar Ne Bekliyor?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. TÜBİTAK ödüllü bilim insanı ömrünü böbrek hastası çocuklara adadı
SAĞLIK
Yayınlanma: 24 Ocak 2023 - 11:07
Güncelleme: 24 Ocak 2023 - 11:08

TÜBİTAK ödüllü bilim insanı ömrünü böbrek hastası çocuklara adadı

- Kalıtsal böbrek hastalıklarında 5 yeni gen tanımlayarak farklı tedavi stratejileri geliştiren Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özaltın, Türkiye'yi bilimsel arenada daha iyi yerlere getirmeyi amaçlıyor - Prof. Dr. Özaltın: - "Çocukların tedaviye ihtiyacı var ve biz de kendimizi buna adadık. Yaptığımız çalışmalar uzun vadede çocuklara umut ışığı olabilir"

SAĞLIK
24 Ocak 2023 - 11:07
Güncelleme: 24 Ocak 2023 - 11:08
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TÜBİTAK ödüllü bilim insanı ömrünü böbrek hastası çocuklara adadı
FATMA SEVİNÇ ÇETİN - Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve 2022 TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Fatih Özaltın, böbrek hastalıklarının oluş mekanizmalarının daha iyi anlaşılması ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmalarıyla, kalıtsal böbrek hastası çocuklara umut ışığı oluyor.  

Hacettepe Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özaltın, kalıtsal böbrek hastalıkları alanında yeni genlerin bulunmasına katkı sağlayarak, hastalık üzerindeki etkisini değerlendirdi.

Böbrek hastalıklarının oluş mekanizmalarının daha iyi anlaşılması ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi alanındaki çalışmaları dolayısıyla 2022 TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne layık görülen Özaltın, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Özaltın, çocuk nefrolojisinde yan dal eğitimi sırasında, özellikle böbrek hastalılarının genetiğine ve kalıtsal böbrek hastalıklarına ilgi duymaya başladığını, yan dal eğitimini tamamladıktan sonra 2004-2005 yıllarında Amerika'da böbrek hastalıklarının genetiğinde çok iyi hocalardan birinin laboratuvarında çalışma fırsatı bulduğunu belirtti.

Hacettepe Tıp Fakültesindeki Moleküler Nefroloji Laboratuvarını kurduktan sonra katıldıkları Avrupa Birliği projelerinde Türkiye'yi temsil ettiklerini söyleyen Özaltın, projelerden elde edilen fonlarla önemli çalışmalara imza atıldığını, böbrek hastalıklarında 5 yeni geni tanımlayıp bu genlerin hastalık üzerindeki etkisini inceleyerek tıp literatürüne girdiklerini anlattı.

- "Yaptığımız çalışmalar çocuklara umut ışığı olabilir"

Prof. Dr. Özaltın, 2022 TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmasını sağlayan çalışmalarının, nadir böbrek hastalıklarının tanımlanması ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesi açısından oldukça kıymetli olduğunu dile getirdi.

Kalıtsal böbrek hastalıkları çalışmalarına ayrılan kaynakların kısıtlı olduğunu aktaran Özaltın, şöyle devam etti:

"Bu hastalıklar nadir olmasına rağmen kümülatif olarak toplandığında ciddi hasta popülasyonunu oluşturuyor. Bu hastalara da gerekli ilgi ve tedavilerin yapılması gerekiyor. Çocukların tedaviye ihtiyacı var ve biz de kendimizi buna adadık. Bu işle uğraşan dünyada tanınmış gruplar var biz de onlardan birisiyiz. Bulduğumuz verilerle 'bütün kalıtsal böbrek hastalıklarını aydınlattık' demiyoruz ama puzzle olarak düşünürsek resmin küçük bir parçasını tamamlamış oluyoruz. Yaptığımız çalışmalar, uzun vadede çocuklara umut ışığı olabilir."

- "Asla yaptıklarımızla yetinemeyiz"

Yaptığı çalışmalarla birden fazla ödül kazandığını, TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandığı için de büyük onur duyduğunu dile getiren Özaltın, "Yıllardır yaptığım çalışmaların değerlendirilmesi, karşılık bulması bilim insanı olarak beni çok mutlu etti. Çalışmaların sonraki nesillere de örnek olacağını düşünüyorum." dedi.

Prof. Dr. Fatih Özaltın, ekibiyle bu alanda çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, "Asla yaptıklarımızla yetinemeyiz. Ülkemizi geliştirmek, kalkındırmak, bilimsel arenada daha iyi yerlere getirmek boynumuzun borcu. Elimizde çalıştığımız projeler de var, yakın zamanda bunları hep birlikte göreceğiz." diye konuştu.


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Saadet Partisi Heyeti KAYEMA Vakfı’nda
Saadet Partisi Heyeti KAYEMA Vakfı’nda
Çelik Halat'ta Neler Oluyor? Yönetim Tamamen Değişti
Çelik Halat'ta Neler Oluyor? Yönetim Tamamen Değişti
CHP’de Şok İstifa: Parti Meclisi Düştü, Kurultay Yolda
CHP’de Şok İstifa: Parti Meclisi Düştü, Kurultay Yolda
Kayseri Basını Kayserispor Yönetimiyle Bir Araya Geldi
Kayseri Basını Kayserispor Yönetimiyle Bir Araya Geldi
Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Piyasalar Ne Bekliyor?
Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Piyasalar Ne Bekliyor?
THY, Berlin'e yarın yapacağı bazı seferleri grev nedeniyle iptal etti
THY, Berlin'e yarın yapacağı bazı seferleri grev nedeniyle iptal etti

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.