• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
16:55
KVK Voleybol’dan Çifte Zafer! Yarı Finale Yükseldi
16:28
Şehrimizin İncisi Erciyes 38 Fk Bir Üst Lig Yolunda Dev Bir Adım Attı
16:12
Kayseri'de 100. Yıl Gururu! Cadde Kararı ve Fabrika Müjdesi
15:48
TVYD'den Sert Mesaj: "Türkiye'nin En Güvenilir Mecrası Televizyondur"
15:36
Kayseri'ye Dünya Spor Başkenti İçin Güçlü Mesaj
15:30
Bakanlık Haritayla Uyardı! 20 İl İçin Kritik Alarm Verildi!
15:25
ACES Heyeti Kayseri'de İncelemelere Başladı
13:12
Okul Bahçesi Kabusa Döndü!
12:11
Trump’ın “Bombalama” Çıkışı Sonrası İran’dan Hürmüz Hamlesi!
12:00
50 Gün 50 Milyar Dolar Kayıp İran Savaşı'nın Bedeli Ağır Oldu
11:46
İşte CHP'li Özkan Yalım'ın Merak Edilen Sevgilileri!
11:37
Sosyal Medya Tehditlerine Geçit Yok: 12 Tutuklama!
10:58
Kayseri'nin Şehit Polisi Ahmet Cihat Kilci
10:40
Trump'tan İran Mesajı: Görüşmeler Sürüyor!
10:33
Gülistan Doku Soruşturmasında Yeni Gelişmeler: Baş Şüpheliler Tutuklu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. UNICEF Sözcüsü Elder: Gazze'deki durum hayal ettiğimden de kötüydü
GENEL
Yayınlanma: 29 Kasım 2023 - 09:58

UNICEF Sözcüsü Elder: Gazze'deki durum hayal ettiğimden de kötüydü

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Hamas ile İsrail arasında daha önce uzlaşılan "insani ara"nın hemen öncesinde Gazze'ye ulaştığını ve karşılaştığı durumun hayal ettiğinden daha kötü olduğunu belirtti.

GENEL
29 Kasım 2023 - 09:58
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
UNICEF Sözcüsü Elder: Gazze'deki durum hayal ettiğimden de kötüydü
Bir süredir İsrail'in yoğun saldırılar düzenlediği ve büyük yıkıma neden olduğu Gazze'de çalışmalarını yürüten Elder, AA muhabirine, tanık olduklarını çevrim içi röportajda anlattı.

24 Kasım'da başlayan 4 günlük "insani ara" sürecinin hemen öncesinde Gazze'ye ulaştığını ifade eden Elder, insan yüzlerindeki yıkılma, travma ve strese şahit olduğunu söyledi.

Elder, "Dün bir yardım konvoyuyla Gazze'den geçtim. Evlerin, apartmanların ve hastanelerin yıkımı çok büyüktü. Çok sayıda yerinden edilmiş insan çok zor koşullarda yaşıyor. Hastaneler savaş alanı... Hastanelerin her yerinde savaşta yaralanan çocuklar, sadece acil servislerde değil; aynı zamanda dışarıda, otoparklarda ve bahçelerde de görülüyor." dedi.

Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze'ye ulaştığının altını çizen Elder, şöyle devam etti:

"(Gazze'de) Vahim bir durum var. 1,5 milyondan fazla insan yerinden edildi. Çocukların şu an okulda olması veya teknik bir kolejde ustalık öğrenmesi gerekiyor. Ancak şu anda burada (sığınma kampı) 30 bin kişi var. Kadınlar su sıkıntısı nedeniyle tuvaleti kullanmak için saatlerce kuyrukta bekliyor. Son dört gün (insani ara) o kadar kritik ve belirleyiciydi. UNICEF ile birlikte bulunduğum konvoy tıbbi malzeme, hamile kadınlar için kitler, doktorlar için acil durum kitleri ve çocuklar için multivitaminler getirdi. Ne zaman su taşıyan bir tır bir yere ulaşsa insanlar buna o kadar muhtaç ki, hemen içiyor. Bu, çok gerekli bir yardım türü. (Suyu) Tuzdan arındırma tesisleri için yakıt, su, yiyecek, un ve yemek pişirmek için gaz gibi ihtiyaçlar bölgeye ulaştırılıyor."

Elder, insanların çok büyük ihtiyaçları olduğunu ve kısa sürede 2 milyon insanın hayatının altüst olduğunu, yardımların buraya ulaşmasının uzun süre kısıtlandığını anlattı.

İhtiyacı olan herkese yardımları ulaştırmak için 4 günden fazla zamana ihtiyaç olacağını vurgulayan Elder, Gazze'nin kuzeyine ulaşmanın hala çok zor olduğuna işaret etti.

Elder, yardım konvoylarının 30 kilometrelik mesafeyi katetmesinin 3-4 saat aldığını ancak Gazze'nin güneyine yardım tırlarının gelmeye devam ettiğini söyledi.

Gazze'nin güneyinden şehrin merkezine doğru giden merkezi bir yol olduğunu ve yollarda çok sayıda yardım tırının olduğunu dile getiren Elder, geriye dönen insanlar ve güvenlikle ilgili sorunların da konvoyların gelişini yavaşlattığını belirtti.

"Gazze halkı o kadar cömert ve o kadar onurlu ki kapılarını, açabildikleri herkese açıyor""Gazze halkı o kadar cömert ve o kadar onurlu ki kapılarını açabildikleri herkese açıyor. Şu anda insanlar dışarıda, hava soğuk ve yağmurlu. Çok daha fazla desteğe ihtiyaç var." ifadelerini kullanan Elder, özellikle kışlık kıyafet ve çadırlara ihtiyaç olduğuna değindi.

Bütün bu yardımların bölgeye ulaştırılabileceğini vurgulayan Elder, bunun için "insani ara" ve ateşkesin uzatılmaya devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Elder, "Herkesin ve çocukların dinlenmeye ihtiyacı var. Şu anda bir tür travma ve zihinsel sağlık stresi yaşayan bir milyon çocuk var. (Gazze'de) Çocuklar evlerinden uzaktayken, kamplarda üşüdüklerinde ve ihtiyaç duydukları şeye erişemedikçe iyileşemeyecek. Çocuklar ihtiyaç duydukları desteği aldıklarında ve hayatları eski haline dönüşmeye başladığında iyileşebilecek. Bu da ancak kalıcı bir barışla başlar." ifadelerini kullandı.

Sahada bulunan Mısır Kızılayı, Filistin Kızılayı ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA), yardım konvoylarının ulaştırılması için inanılmaz işler çıkardığını söyleyen Elder, daha fazlası için zamana ihtiyaç olduğuna işaret etti.

"Gazze'deki durum hayal ettiğimden de kötüydü"Elder, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki gelişmeleri yoğun bir şekilde takip ettiğini ancak bu dönemde Gazze'de hiç bulunmadığını aktararak şunları kaydetti:

"Buraya geldiğimde durumun sandığımdan daha kötü olduğunu düşündüm. Gidişatın kötü olacağını düşünmüştüm. Pek çok apartman, sokak ve ev yıkılmış. Pek çok çocuk öldü ve aile yerinden edildi. Çocuk sayıda çocuk anne ve babasını kaybetti. Savaş yarası olan o kadar çok çocuk var ki. Evet, (Gazze'deki) durum hayal ettiğimden de kötüydü."

"İnsani ara" öncesinde hiçbir umut görmediğini ve insanların da hiçbir umudunun kalmadığını ifade ettiğini aktaran Elder, "Bu durum biraz değişmeye başladı. Bu insanlar (Gazze halkı) kalıcı barışı hak ediyor." diye konuştu.

Elder, "insani ara"nın iki gün daha uzatılmasının olumlu ve önemli bir gelişme olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde son durumHamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 241 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

Hamas ile İsrail arasındaki esir takası uzlaşmasıİsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

İsrail ile Hamas arasındaki "insani ara" uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde bugüne kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 51 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 150 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Katar, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda "insani ara"nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.


Muhabir: Muhammet İkbal Arslan


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
KVK Voleybol’dan Çifte Zafer! Yarı Finale Yükseldi
KVK Voleybol’dan Çifte Zafer! Yarı Finale Yükseldi
Kayserispor Gaziantep Deplasmanı Öncesi Son Hazırlıklarını Yapıyor
Kayserispor Gaziantep Deplasmanı Öncesi Son Hazırlıklarını Yapıyor
Kayseri’de Ailelere Çocuk Güvenliği Semineri Düzenlendi
Kayseri’de Ailelere Çocuk Güvenliği Semineri Düzenlendi
Şehrimizin İncisi Erciyes 38 Fk Bir Üst Lig Yolunda Dev Bir Adım Attı
Şehrimizin İncisi Erciyes 38 Fk Bir Üst Lig Yolunda Dev Bir Adım Attı
Kayseri'de 100. Yıl Gururu! Cadde Kararı ve Fabrika Müjdesi
Kayseri'de 100. Yıl Gururu! Cadde Kararı ve Fabrika Müjdesi
TÜBİTAK Başkanı Mandal: KKTC'deki tüm üniversitelerin TÜBİTAK programlarına ulaşabilmesi mümkün olabilecek
TÜBİTAK Başkanı Mandal: KKTC'deki tüm üniversitelerin TÜBİTAK programlarına ulaşabilmesi mümkün olabilecek

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.