• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
15:29
Kayseri Ekonomi Dünyasında Yeni Dönem Hazırlığı: Oda ve Borsalarda Seçim Heyecanı
12:42
Deniz Göktaş Hakkında Soruşturma Başlatıldı
12:10
Meclis'teki İstismar Davasında Flaş Karar
00:28
Kayseri'de dikkat çeken satış! Eski özel hastane binası 400 milyon TL'ye alıcı bekliyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Ürdünlü heykeltıraş Ebu Haldun'un eserleri evinin bahçesinde sergileniyor
GENEL
Yayınlanma: 23 Temmuz 2022 - 15:32
Güncelleme: 23 Temmuz 2022 - 15:33

Ürdünlü heykeltıraş Ebu Haldun'un eserleri evinin bahçesinde sergileniyor

Türkiye sevdalısı Ürdünlü heykeltıraş merhum Ali Muhammed Mesud Ebu Haldun'un evinin bahçesinde, sanatına taşıdığı çeşitli yapıların maketleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

GENEL
23 Temmuz 2022 - 15:32
Güncelleme: 23 Temmuz 2022 - 15:33
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ürdünlü heykeltıraş Ebu Haldun'un eserleri evinin bahçesinde sergileniyor
Aclun'daki Ayn el-Bostan bölgesi sakinlerinden ve hayattayken mimari dekorasyon ve heykel sanatına bağlılık duyan Ebu Haldun, 36 yaşındaki oğlu Ala'ya kendisiyle yaşatarak ün kazandığı onlarca yılın ustalığını ve sanatsal beton süslemeler bıraktı. Bunların önde gelenleri, halen Ebu Haldun'un ülkenin kuzeyindeki Aclun kentinde bulunan evinin on metrekarelik bahçesini süslüyor.  

Sanatçının oğlu Ala Ebu Haldun, geçen yıl 75 yaşında iken hayatını kaybeden babasının 10 metrekarelik bahçesindeki eserlerini görüntülemesi için AA muhabirine kapılarını açtı.

Eserler arasında Petra Antik Kenti'nin bilinen yüzü El-Hazne, İstanbul Boğazı ve Suriye'deki Hama Su Değirmenleri de bulunuyor.

Bahçenin bir kısmında ise Filistin davasına olan bağlılığının bir göstergesi olarak Mescidi- Aksa ve Kubbetu's Sahra'nın betonarme minyatür maketleri yerini alıyor.

Bu önemli mekanlar, küçük boyutlarda olsa da ortaya koyulan işçiliği nedeniyle ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.

Ala Ebu Haldun, babasının emekliliğine kadar Ürdün ordusuna hizmet ettiğini, resim ve heykeltıraş alanlarında yetenekli olduğunu ancak yakınlarının kendisine heykel yapmanın İslam dinine göre uygun olmadığını söylemesinin ardından bunu terk ettiğini anlattı.

Bundan sonra babasının cami minareleri ve betonarme dekor çalışmaları yapmaya başladığını dile getiren Ala Ebu Haldun, merhum babasının bazı şehirlerin ünlü mimarı yapılarını on yıl önce sanatına yansıttığını belirterek, evin bahçesinde Petra şehrinin ünlü bölgesi El-Hazne, Kubbetüs Sahra ve Mescid-i Aksa'nın küçük yapılarının bulunduğunu ifade etti.

Babasının iki evliliğinden 10 kardeşinin olduğunu ifade eden Ebu Haldun, kardeşlerinden Duna'nın babasının sanatını devam ettirdiğini söyledi.

Türkiye sevdalısı "Babam Türkiye'yi dört kez ziyaret etti ve çok sevdi. Seyahatlerinde bolca Boğaziçi Köprüsü'nü seyretti. Boğaziçi'ni eserleri arasına ekleyerek Türkiye sevgisini ölümsüzleştirdi." diyen Ebu Haldun, hayatı boyunca Türkiye'deki sanatçılarla iş birliği yapmak ve bazı eserlerini paylaşmak istediğini ancak hayalini gerçekleştiremeden öldüğünü söyledi.

Babasının Türkiye'ye olan sevdasını eserleriyle ölümsüzleştirmek istediğini vurgulayan Ebu Haldun, bahçenin sınırlı alana sahip olmasının onun sanatsal fikirlerini büyük ölçüde gerçekleştirmesine engel olduğuna dikkati çekti.

Babasının ilkokul 3'ten sonra okulu bıraktığını ifade eden Ebu Haldun, ancak kendisini ve sanatını takip edenlerin onun üst düzey eğitimden geçtiğini düşündüklerini anlattı.

Ebu Haldun, onun bazı girişimlerini hayata geçirmesinin, az sayıda kişinin sahip olduğu yüksek donanım gerektirdiğini söyledi.

  Muhabir: Laith Al-jnaidi,Ekrem Biçeroğlu,Zeynep Tüfekçi Gülay


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
NATO Zirvesi Öncesi Trump’tan Bütçe Çıkışı:
NATO Zirvesi Öncesi Trump’tan Bütçe Çıkışı: "ABD, Müttefikleri...
Milli Savunma Bakanlığı'ndan
Milli Savunma Bakanlığı'ndan "Askeri Hastaneler" Açıklaması
Altın Alacaklar Dikkat! Fiyatlarda Sert Değişim
Altın Alacaklar Dikkat! Fiyatlarda Sert Değişim
Kayseri Şehir Hastanesinde İntörn Doktor Eğitim Programı Başladı
Kayseri Şehir Hastanesinde İntörn Doktor Eğitim Programı Başladı
Recep Bağlamış:
Recep Bağlamış: "Sevdamız Makam Değil, Hizmettir"
Arap Birliği, İstanbul'daki tahıl koridoru anlaşmasını memnuniyetle karşıladı
Arap Birliği, İstanbul'daki tahıl koridoru anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.