• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
17:21
Kayserispor'da Transfer Harekatı Başladı
16:21
Tanju Özcan Hakkındaki Soruşturmada Yeni Tutuklama Kararı
15:57
Berlin Raporunda Türkiye Detayı: MİT Faaliyetleri Mercek Altında
12:57
Bodrum’dan Ayder’e Kritik Karar: Doğal Sit Alanları Yeniden Belirlendi
11:59
Emekli Zammında Kritik Hesap! Ek Ödemeler De Değişecek
11:41
TOGG’dan Sürpriz Hamle! Limuzin Modeli
10:18
Kayseri Üniversitesi’ne “Spor Dostu Kampüs” Unvanı
10:07
Altın Yeniden Yükselişe Geçti!
09:48
CHP Kayseri’de "Atama" Krizi: İl Başkanı Gözbaşı’ndan Sert Tepki!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. YEREL HABERLER
  3. Van'da düzenlenen 'Gökyüzü Gözlem Etkinliği' 10 bin gökyüzü meraklısını buluşturdu
YEREL HABERLER
Yayınlanma: 05 Temmuz 2022 - 21:26
Güncelleme: 05 Temmuz 2022 - 21:27

Van'da düzenlenen 'Gökyüzü Gözlem Etkinliği' 10 bin gökyüzü meraklısını buluşturdu

Van'da ilk defa düzenlenen "Gökyüzü Gözlem Etkinliği", Türkiye'nin dört bir yanından 10 bin gökyüzü meraklısını bir araya getirdi.

YEREL HABERLER
05 Temmuz 2022 - 21:26
Güncelleme: 05 Temmuz 2022 - 21:27
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Van'da düzenlenen 'Gökyüzü Gözlem Etkinliği' 10 bin gökyüzü meraklısını buluşturdu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıklarının himayesinde, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) destek verdiği etkinlik, TÜBİTAK'ın koordinasyonunda Van Gölü kıyısındaki Edremit ilçesinde tamamlandı.  

Etkinlik için katılım çağrısının ardından 2 binden fazla kişi başvurdu. Kura çekimi sonucu 650 kişi etkinlik alanına kurulan çadırlarda kalarak gece boyunca gözlem yapabilmeye hak kazandı. Etkinliğin ikinci ve üçüncü günü "Halk Günü" olarak belirlendi ve Fidanlık Parkı'nda kurulan 5 ayrı istasyonda yaklaşık 10 bin kişi, gökyüzü gözlemi yapma olanağı buldu.

 

Fidanlık Parkı'ndaki Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gece de katılımcılarla gökyüzü gözlemi yaptı.

Varank, Van'da böyle bir etkinliğin düzenlenmiş olmasından, çocukların aileleriyle birlikte bu etkinliğe yoğun ilgi göstermesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Aldığımız rakam turnikelerden 10 bin geçiş olduğu yönünde. Yani 10 bin gökyüzü, uzay, teknoloji meraklısı Van'da bizim etkinlik alanımızı ziyaret etti." ifadelerini kullandı.

 

Van'daki gelişmelere dikkati çeken Varank, şu değerlendirmede bulundu:

"Van, geleceği parlak şehirlerimizden biri. Son dönemde yaptığımız yatırımlarla istihdamda sıçrama yakalayan şehirlerimizden bir tanesi. Tabii ki Van'ın ekonomisini kalkındırırken buraya katma değerli işleri getirmemiz gerektiğinin farkındayız. Şu anda Van'da bir teknoparkımız var. İşte Gökyüzü Gözlem Etkinliği'miz ile bilimi, teknolojiyi buraya getiriyoruz. Dolayısıyla Van inşallah bundan sonraki etkinliklerde de bize ev sahipliği yapacak."

Teleskopla gökyüzü gözlemi Açıklamaya göre, katılımcılar, gece boyunca da alanda kurulan 5 ayrı istasyonda 30'dan fazla teleskopla uzmanlar eşliğinde gökyüzü gözlemi gerçekleştirdi.

 

Etkinlik boyunca bilim insanları, öte gezegenler, uydu teknolojileri, aynalardaki yıldızlar, ışık kirliliği, gökyüzünü tanıma, temel astronomi konularında doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi. Etkinlikte, "Gökte Ne Var?", "Yere Yakın Geçiş Yapan Astroitler", "Yıldız Örtülmeleri", "Uzay Havası", "Pulsarlar ve Karadelikler", "Kutup Araştırmaları" gibi farklı başlıklarda katılımcılara sunum yapıldı.

Vanlıların yanı sıra birçok ilden gelen gökyüzü meraklıları, etkinliğin yapıldığı parkın içine kurulan stantları gezdi, çocuklar da "Deneyap Atölyeleri"nde becerilerini sergiledi. Etkinlik kapsamında düzenlenen "Halk Günü"ne Vanlılar büyük ilgi gösterdi. Van Valisi Ozan Balcı ile eşi Sonay Balcı da bu günde Vanlılar ile bir araya geldi.

Kadriye Diken de katıldı Etkinlikte, sunucu Pelin Çift'in moderatörlüğünde "Geçmişten Geleceğe Uzay" başlıklı söyleşi düzenlendi. Söyleşiye Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ndeki açıklamalarıyla büyük ilgi çeken Kadriye Diken isimli vatandaş da katıldı.

Bakan Varank'ın uzay merakıyla ilgili videosunu paylaştığı Kadriye Diken, çocukluğundan bu yana gökyüzüne meraklı olduğunu bildirdi. Bakan Varank'ın davetiyle Van'a geldiğini kaydeden Kadriye Diken, "Herkes merakının peşinden gitsin. Böyle yerler hazine gibidir. Zerzevan'da bana 'Hazine mi bulacaksın?' diyorlardı. İlk defa Van'a geliyorum. Van gerçekten muhteşem bir yer." ifadelerini kullandı.

Diken, etkinlikte iki yıldız öğrendiğini belirterek, "Bir pırlanta yıldız, birisi de ölü yıldız. Bir de yıldızın etrafında çerçeve gibi bir şey var, ateş çemberi mi ne diyorlardı. Bunları küçükken hayal ediyordum ve hayalim gerçekleşti. İstiyorum ki böyle herkes kocaman hayal kursun ve hayallerini uyandırsın. Hayal kuran bir kişinin mutlaka bir gün hayali gerçek olur." değerlendirmesinde bulundu.

- Sırada Erzurum ve Antalya var

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknik dergisinin 1998 yılında başlattığı ve Antalya Saklıkent'te düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği'ni Anadolu'nun farklı şehirlerine yayma kararı almıştı. Geçen yıl Diyarbakır'da Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği adıyla gerçekleştirilen program, bu yıl Diyarbakır ve Van'ın ardından 22-24 Temmuz'da Erzurum'da ve 18-21 Ağustos'ta Antalya'da yapılacak.

  Muhabir: Deniz Çiçek Palabıyık

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Kayseri Sokaklarında “Vekil” Krizi: Vatandaş Milletvekilini Tanımıyor!
Kayseri Sokaklarında “Vekil” Krizi: Vatandaş Milletvekilini Tanımıyor!
Kayserispor'da Transfer Harekatı Başladı
Kayserispor'da Transfer Harekatı Başladı
Melikgazi’de
Melikgazi’de "Vatandaş Soruyor, Başkan Cevaplıyor": Hizmet Rotası...
Melikgazi'nin Yaz Kurslarında Kayıt Heyecanı Başladı
Melikgazi'nin Yaz Kurslarında Kayıt Heyecanı Başladı
Haluk Levent’e Milyonluk Çek Cezası
Haluk Levent’e Milyonluk Çek Cezası
Libya Başkanlık Konseyi, ülkedeki siyasi krize ilişkin çözüm planı hazırladı
Libya Başkanlık Konseyi, ülkedeki siyasi krize ilişkin çözüm planı hazırladı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.