• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
13:16
Stadyumda Nefesler Tutuluyor!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Yağışların Trakya'da buğday ve ayçiçeğinde rekolteyi artırması bekleniyor
GENEL
Yayınlanma: 26 Mart 2022 - 14:35
Güncelleme: 26 Mart 2022 - 14:36

Yağışların Trakya'da buğday ve ayçiçeğinde rekolteyi artırması bekleniyor

Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Trakya'da, buğdayda, yağışlara bağlı rekoltenin artması bekleniyor.

GENEL
26 Mart 2022 - 14:35
Güncelleme: 26 Mart 2022 - 14:36
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yağışların Trakya'da buğday ve ayçiçeğinde rekolteyi artırması bekleniyor
Son yıllarda kuraklık yaşanan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da mart ayında etkili olan sağanak ve kar sayesinde toprak suya doydu.  

Başta buğday olmak üzere ekili mahsulün gelişimine katkı sağlayan yağışlar, üreticiyi sevindirdi.

Baraj ve göllerde doluluk oranlarının artması üreticilerin yaz döneminde rahat bir sulama yapmasını sağlayacak.

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, bu yıl yağışlara bağlı olarak buğday rekoltesinde yükseliş beklendiğini söyledi.

Sağanak ve kar ile baraj ve göllerde doluluk oranlarının arttığını ifade eden Aksoy, bu sayede yaz döneminde de tarım alanlarının rahatlıkla sulanabileceğini kaydetti.

Trakya'da şu an su probleminin görünmediğini aktaran Aksoy, "Göletlerimiz ve barajlarımız dolu. Bu, verimde çarpı iki demek. Yani sulu olan alanlarda zaten dekara aldığımız ürünün iki katını alıyoruz. Meyvecilikte de tahıllarda da sebzecilikte de böyle. Su hayat, su en önemli doğal kaynak." dedi.

Geçen yıl buğdayda dekar başına 1200-1300, ayçiçeğinde 250-300 kilogram verim alındığını anlatan Aksoy, bu yıl bu rakamların üzerine çıkmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Geçen yıl buğdayda 640 bin ton, ayçiçeğinde 240 bin ton mahsul alındığını vurgulayan Aksoy, "Allah kaza bela vermez ve nisan ayında da yağışlarımız iyi giderse Kırklareli'nde bu yıl 740 bin ton buğday, 260-270 bin ton ayçiçeği rekoltesi hedefliyoruz." diye konuştu.

"Arazide ekili buğday ve kanola var" Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ise ekim ayından bu yana etkili olan yağışların buğdayın gelişimi açısından faydalı olduğunu söyledi.

Geçmiş yılların ortalamasına bakıldığında ürünün kış döneminde iyi yağış aldığını belirten Arabacı, "Bugün arazide ekili buğday ve kanola var. Onların gelişiminde herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Gelişimleri güzel." dedi.

 

Arabacı, sadece kış yağışlarının buğdayın gelişimi için yeterli olmadığını, baharda belli aralıklarla yağacak yağmurun da ürün için önemli olduğunu belirtti.

Buğdayın ihtiyaç duyduğu dönemde alacağı yağış sayesinde, kış dönemi kurak geçse bile iyi verim alınabildiğini aktaran Arabacı, "Bugün baktığımızda aldığımız yağışlar iyi, ürünün gelişimi güzel. İnşallah önümüzdeki dönemlerde de güzel yağışlarla güzel ürün alırız. Hem kendi ekonomimize hem ülke ekonomimize katkı sağlamış oluruz inşallah." ifadelerini kullandı.

"Buğday dışındaki ürünlerde de rekolte yüksek gelecek" Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal da son dönemdeki yağışların çiftçileri sevindirdiğini dile getirdi.

Buğday ve arpada çiftçinin verimli bir yıl beklediğini vurgulayan Öcal, şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar yağışlar güzel gitti. Kar fazla olsaydı çok daha güzel olacaktı. Yine de bu yıl beklentimiz güzel. İnşallah yıl boyunca yağış bu şekilde devam ederse üreticinin yüzü gülecek. Nisan ayındaki yağışlarla birlikte buğdayda verim artışı olacaktır. Geçen yıl üreticilerimiz buğday veriminden oldukça memnundu. Çiftçilerimiz yıl boyunca çok uğraşıyor. Üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alacak gibi görünüyor. Buğday dışındaki diğer tarım ürünlerinde de rekolte yüksek gelecek inşallah."

  Muhabir: Özgün Tiran,Gökhan Balcı,Mesut Karaduman

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Deri Kaplı Tarihi Kitapla Yakalandılar: 2 Gözaltı!
Deri Kaplı Tarihi Kitapla Yakalandılar: 2 Gözaltı!
Bir Tartışma, Bir Kurşun, Bir Can: Talas'ta Kanlı Sabah!
Bir Tartışma, Bir Kurşun, Bir Can: Talas'ta Kanlı Sabah!
Gelecek İçin İmzalar Atıldı: GÖKTİM Sahneye Çıkıyor!
Gelecek İçin İmzalar Atıldı: GÖKTİM Sahneye Çıkıyor!
Festivalin İlk Kareleri Şanlıurfa'dan Dünyaya Açıldı!
Festivalin İlk Kareleri Şanlıurfa'dan Dünyaya Açıldı!
Kan Ver, Umut Ol: Çocuklara Nefes Oldular!
Kan Ver, Umut Ol: Çocuklara Nefes Oldular!
Başkentte kar yağışı etkili oldu
Başkentte kar yağışı etkili oldu

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.