• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
18:34
GÖKTİM Akademi'de Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü İmzalandı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Yurtlarda uyuz vakaları arttı: Uzmanlardan 'kaşıntıyı ötelemeyin' uyarısı
GENEL
Yayınlanma: 27 Mart 2022 - 11:44

Yurtlarda uyuz vakaları arttı: Uzmanlardan 'kaşıntıyı ötelemeyin' uyarısı

Trabzon’da, kaşıntı ile ortaya çıktığı için çoğu zaman ‘basit alerji’ diye düşünülüp, zamanında doktora gidilmemesi halinde tedavisi güçleşen ‘uyuz’ hastalığında, geçen yıllara oranla artış gözlendi.

GENEL
27 Mart 2022 - 11:44
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yurtlarda uyuz vakaları arttı: Uzmanlardan 'kaşıntıyı ötelemeyin' uyarısı
Trabzon’da, kaşıntı deyip geçildiği ve hastaneye başvurulmadığı için ‘uyuz’ hastalığında bu yıl artış var. Basit temas yoluyla bile kolayca bulaşabilen uyuz hastalığı, kentte özellikle yurtlarda kalan öğrenciler arasında da yaygın hale geldi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Hikmet Akyazı, “Bize yurt öğrencilerinden çok fazla başvuru gelmekte. "Mutlaka aile bireylerinin, beraber yaşadıkları herkesin tedavi edilmesi gerekmektedir" dedi.

Trabzon’da, kaşıntı ile ortaya çıktığı için çoğu zaman ‘basit alerji’ diye düşünülüp, zamanında doktora gidilmemesi halinde tedavisi güçleşen ‘uyuz’ hastalığında, geçen yıllara oranla artış gözlendi.

Kişide, kaşıntı ve döküntüye neden olan, özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren ve basit temas yoluyla dahi bulaşabilen 'uyuz' hastalığı, kentte özellikle yurtlarda kalan öğrenciler arasında da yaygınlaşmaya başladı.

Kalabalık ortam ve aile içi bulaşa dikkat çeken uzmanlar, en ufak bir kaşıntının ötelenmeyerek erken tanı ve tedavi için doktora başvurulması uyarısında bulunuyor.

Pandemi sürecindeki normalleşme sonrası sıkça görülen uyuz vakalarında; tanı konulan hastaların aynı ortamda yaşadığı kişilerle birlikte izole olup, tedavi sürecine girmesi de öneriliyor.

ufa.jpg

‘TEDAVİ KONUSU ÇOK ÖNEMLİ’

Tedavinin önemini anlatan Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hikmet Akyazı, özellikle pandemi döneminde uyuz vakalarında artış yaşandığını belirterek şunları söyledi:

"Gece şiddetli kaşıntı öyküsü olan hastaların mutlaka dermatoloji uzmanına başvurmasını öneriyoruz. Çok basit fiziksel muayene ile tanı konulabiliyor. Tedavi konusu çok önemli. Hastalar sadece kendilerinin tedavi olacaklarını düşünüyorlar. Mutlaka aile bireylerinin, beraber yaşadıkları herkesin tedavi edilmesi gerekmektedir. Kaşıntı şikâyeti olan hastalar bunu basite alıp kendi tedavi yöntemleri ile ya da herhangi bir alerji ilacı alarak tedavi sürecini uzatmaktadır. Ve bu da yayılımın daha fazla olması ve hatta hastalığın ilerlemesi demek.

Toplum yaşam alanları olan özellikle yurt gibi, huzur evleri gibi alanlarda çok çabuk yayılım gösterebiliyor. Bize bu anlamda yurtlarda kalan öğrencilerden çok fazla başvuru gelmekte. Bazen hastalar çekinip arkadaşlarına ya da aynı ortamda yaşadığı diğer insanlara söylemiyor. Bu durum da hastalığın sürekli tekrar etmesine neden oluyor. Dikkat etmemiz gerekiyor. Basit bir temasla bulaşabilen bir hastalık bu. Özellikle alışveriş merkezlerinde denenen kıyafetler, otel havluları gibi hiç beklemediğiniz alanlarda da bulaş olabilir. Vücuttaki kaşıntılar mutlaka uyuz olabileceği yönünden değerlendirilmelidir”

‘2 AYDIR GEÇMEYEN BİR KAŞINTIM VAR’

Kaşıntı şikayeti ile hastaneye başvuran Hacer Gülen, “2 aydır geçmeyen bir kaşıntı var vücudumda. İlk başlarda normal bir kaşıntı zannettim. Daha sonra kaşıntının sürekliliği ve geceleri beni uyutmayacak dereceye kadar gelmesiyle mecbur hastaneye başvurdum. Çünkü artık tahammül edemiyordum ve uyuyamadığım, sürekli kaşındığım için ağlıyordum. Burada uyuz olduğumu söyledi doktor. Tedaviye başlayacağım. Öğrenci yurdunda kalıyorum. Arkadaşlarım da geldi benimle beraber. Onlarda da kaşıntı başladı. Hep birlikte tedavi olacağız” dedi.

‘BİRÇOK KİŞİ UYUZ OLMUŞ’

Birçok hastanede dermatoloji uzmanlarında sıra bulamadıklarını belirten İlayda Atalay da, “Arkadaşıma uyuz teşhisi konuldu. Zaten uzun süredir sürekli kaşınıyordu. Aynı yurtta kalıyoruz. Sık sık birbirimizle temasımız var. Bizde de kaşıntı başladı. Zaten hiçbir hastanede cildiyecilerde sıra kalmamış. Birçok kişi uyuz olmuş. Tedaviyi uygulayacağız” diye konuştu.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
GÖKTİM Akademi'de Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü İmzalandı
GÖKTİM Akademi'de Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü İmzalandı
Pınarbaşı Voleybol Turnuvasında Şampiyon Karahacılı Oldu
Pınarbaşı Voleybol Turnuvasında Şampiyon Karahacılı Oldu
Trafikte Yeni Dönem: Kadın “Şahinler” Görev Başında
Trafikte Yeni Dönem: Kadın “Şahinler” Görev Başında
Kayseri Atletikspor Finallere Galibiyetle Başladı
Kayseri Atletikspor Finallere Galibiyetle Başladı
Altun’dan Kitap Fuarında Eğitim Vurgusu
Altun’dan Kitap Fuarında Eğitim Vurgusu
Şeyma'nın cansız bedeni Kızılırmak'ın kenarında bulundu
Şeyma'nın cansız bedeni Kızılırmak'ın kenarında bulundu

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.