• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
18:12
2026 YKS'de Sona Gelindi: Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları Erişime Açılıyor
17:49
Mustafa Kamil Başkal Hayatını Kaybetti
13:30
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan: “Bu Düzen Çürümüştür, Yeni Bir Başlangıç Şart!”
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Astronotlar, ortak bir gezegende yaşama ve Dünya'yı korumanın önemini vurguladı
GENEL
Yayınlanma: 29 Eylül 2023 - 14:41
Güncelleme: 29 Eylül 2023 - 14:41

Astronotlar, ortak bir gezegende yaşama ve Dünya'yı korumanın önemini vurguladı

Eski NASA astronotu Anna Lee Fisher, daha fazla insanın uzay deneyimi yaşayıp Dünya'ya uzaydan bakması gerektiğini belirterek, bu sayede insanların kendini bir ülkeden ziyade daha çok Dünya'ya ait hissedeceğini söyledi.

GENEL
29 Eylül 2023 - 14:41
Güncelleme: 29 Eylül 2023 - 14:41
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Astronotlar, ortak bir gezegende yaşama ve Dünya'yı korumanın önemini vurguladı
NASA astronotu Fisher ve Kanadalı astronot Julie Payette, Uzay Kaşifleri Derneği (ASE) tarafından Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezinin (GUHEM) ev sahipliğinde Uludağ'daki Bursa Business School'da düzenlenen "Planetary Congress" (Gezegen Kongresi) kapsamında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

 

Fisher, Türkiye'yi üçüncü kez ziyaret ettiğini, ülkeyi ve yemeklerini çok sevdiğini dile getirerek, Türkiye'nin uzay çalışmaları konusunda ilerleyerek yakında kendi astronotlarını uzaya gönderecek olmasının harika olduğunu ifade etti.

"Uzaydaki ilk anne" olmasıyla bilinen Fisher, "Kızım her zaman bunu ona borçlu olduğumu söyler. Ama bu şekilde planlanmamıştı ve sadece tesadüftü. 8,5 aylık hamileydim ve patronum beni arayıp bir misyonda görevlendirileceğimi söyledi. Çok şaşırmıştım, çok zorlu bir yıldı. Cuma günü kızımı kucağıma alıp pazartesi ofisteki rutin toplantıya katıldım. Çünkü bebeğim olmasına rağmen insanların benim sorumluluklarımdan kaçınmayacağımı bilmelerini istedim. Hiç kolay değildi ve çok zorluydu. Aynı anda iki şey yapıyordum, annelik ve uzaya gitmek için hazırlanmak." şeklinde tecrübelerini aktardı.


Fotoğraf: Mustafa Bikeç/AA

Fisher, kızının da medya sektöründe yoğun şekilde çalıştığına ve zorlu bir kariyeri olduğuna dikkati çekerek, "Kızımın da çocukları var ve her zaman bana 'hiçbir zaman talepkar bir kariyer sahibiyken anne olmaktan şüphe etmedim çünkü karşımda senin gibi bir örnek vardı' dedi. Bunu söylemesi benim için çok anlamlı. Genç kadınların bu konuda çok endişelendiğini duyuyorum. Bu konular üzerine konuşma şansını değerlendirin ve bunu yapabileceğinize güvenin." ifadelerini kullandı.

Dünya'ya iniş yaptıklarında eşine ilk cümlesinin "Buna değdi." olduğunu aktaran Fisher, mesleğin risklerine rağmen uzayı tecrübe etmenin insanı dönüştürdüğünü anlattı.

Uzaydan gezegenimize bakmanın güzel deneyim olduğunu vurgulayan Fisher, şimdi SpaceX, Blue Origin ve Virgin Galactic gibi farklı kuruluşlar aracılığıyla uzaya gidilebileceğini kaydetti.

Fisher, daha fazla insanın bu tecrübeye sahip olmasını istediğini belirterek, "Çünkü olağanüstü. Size şu veya bu ülkede olmaktan daha çok Dünya adlı gezegenden olduğunuzu hissettirecek bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Uzay, insanları bir araya getiren tek şey." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye uzay yolculuğu yapan bir ulus haline geliyor"

Kanadalı astronot Payette, Türkiye'yi ilk kez ziyaret ettiğini ve geldiği için de mutlu olduğunu söyledi.

Payette, "Ancak Türkiye'yi birçok kez uzaydan gördüm. Güzel gezegenimizdeki güzel bir ülke. Türkiye, Türk astronotları ve uyduları uzaya göndererek çok harika bir maceraya başlıyor. Uzay yolculuğu yapan bir ulus haline geliyor." diye konuştu.

Uzaya gidenler arasında kendini ayrıcalıklı hissettiğini anlatan Payette, ilk görevinde henüz Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) inşa aşamasında ancak ikincisinde ise istasyonunun tamamlanmaya yakın olduğunu bildirdi.

 

UUİ'nin yapılması hakkında da fikrini dile getiren Payette, "Uzayda dünyanın her yerinden insanlarla çalışacağımız Uluslararası Uzay İstasyonu'nu inşa etmek için çalışmak bir ayrıcalık. Bu işi yaptığım için çok mutluyum ve diğer insanların da bunu yapabilmesini diliyorum." dedi.

İlk misyonunda uzay mekiği Discovery ile UUİ'ye gittiklerini kaydeden Payette, o dönemde sadece UUİ'de iki modül olduğunu ve kimsenin orada bulunmadığını bildirdi.

Dünya'nın insanlığa ait olduğunu ifade eden Payette,"Hangi dili konuştuğun ya da hangi ülkeden olduğun önemli değil. Ortak bir gezegeni paylaşıyorlar ve bizim işimiz de onu korumak." değerlendirmesinde bulundu.

 

Muhabir: Tuğba Altun


AA

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Denizi Olmayan Şehir Kayseri, Dünya Sofralarına Somon İhraç Ediyor
Denizi Olmayan Şehir Kayseri, Dünya Sofralarına Somon İhraç Ediyor
Kayseri'de Ulaşım Neden Daha Pahalı? İşte Dikkat Çeken Sebep
Kayseri'de Ulaşım Neden Daha Pahalı? İşte Dikkat Çeken Sebep
2026 YKS'de Sona Gelindi: Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları Erişime Açılıyor
2026 YKS'de Sona Gelindi: Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları Erişime...
Kayseri'de Yağmurda Su Baskınları: Altyapı Yetersiz
Kayseri'de Yağmurda Su Baskınları: Altyapı Yetersiz
Mustafa Kamil Başkal Hayatını Kaybetti
Mustafa Kamil Başkal Hayatını Kaybetti
Cumhuriyetin hafızası, Mudurnu'da "Yüz Yıllık Miras: Bengüboz" sergisinde canlandı
Cumhuriyetin hafızası, Mudurnu'da "Yüz Yıllık Miras: Bengüboz" sergisinde canlandı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.