• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
13:16
Stadyumda Nefesler Tutuluyor!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. CHP Milletvekili Genç, yeni bir 'Basın İş Kanunu' için TBMM'ye araştırma önergesi verdi
GENEL
Yayınlanma: 13 Temmuz 2024 - 10:37

CHP Milletvekili Genç, yeni bir 'Basın İş Kanunu' için TBMM'ye araştırma önergesi verdi

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, basın sektörünün ve basın mensuplarının sorunlarının araştırılması ve yeni bir Basın İş Kanunu yapımı için Meclis araştırması açılmasını istedi.

GENEL
13 Temmuz 2024 - 10:37
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
CHP Milletvekili Genç, yeni bir ‘Basın İş Kanunu’ için TBMM’ye araştırma önergesi verdi
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, basın sektörünün ve basın mensuplarının sorunlarının araştırılması ve yeni bir Basın İş Kanunu yapımı için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Genç; önergenin gerekçesinde, “Gazetecilere yönelik baskılar, sansür ve oto-sansür uygulamaları, basın özgürlüğünü tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Sendikalaşma ve mesleki örgütlenme konularındaki yetersizlikler, basın mensuplarının haklarını savunmalarını zorlaştırmaktadır. TBMM’nin gerekli adımları atarak, basın mensuplarının çalışma koşullarını iyileştirecek ve sektördeki sorunları çözecek düzenlemeleri hayata geçirmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç; basın sektörünün ve basın mensuplarının sorunlarının araştırılması ve yeni bir Basın İş Kanunu yapımında izlenmesi gereken yolların tespitine ilişkin araştırma önergesi verdi. Milletvekili Genç açıklamalarında, “Basın sektörü, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi ve güçlenmesi açısından hayati bir rol oynamaktadır. Basın mensuplarının doğru, tarafsız ve hızlı bilgi akışı sağlaması, toplumun bilinçlenmesi ve kamuoyunun oluşturulması için büyük önem taşır. Ancak, mevcut Basın İş Kanunu’nun günümüz koşullarına ve teknolojik gelişmelere uygun olmaması, basın sektöründe çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle, yeni bir Basın İş Kanunu’na olan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“BASIN MENSUPLARININ BAĞIMSIZ VE ÖZGÜR BİR ŞEKİLDE GÖREV YAPMASINI ENGELLEMEKTEDİR”

Mevcut Basın İş Kanunu’nun dijital medya çalışanlarının haklarını yeterince kapsamadığını belirten Milletvekili Genç, “Öncelikle, basın mensuplarının çalışma koşulları ve iş güvencesi konusundaki sorunlar, sektörün en acil çözüm bekleyen meselelerinden biridir. Mevcut kanun, gazetecilerin çalışma saatleri, ücretleri ve sosyal hakları konusunda yeterli düzenlemelere sahip değildir. Gazetecilerin düşük ücretler karşılığında uzun saatler çalışması, mesleklerinde sürdürülebilirlik ve motivasyon eksikliğine yol açmaktadır. Ayrıca, iş güvencesinin olmaması, gazetecilerin sürekli olarak işten çıkarılma korkusu yaşamasına neden olmaktadır. Bu durum, basın mensuplarının bağımsız ve özgür bir şekilde görev yapmasını engellemektedir. Dijitalleşme ve yeni medya kavramları, basın sektörünün karşılaştığı bir diğer büyük meydan okumadır. İnternetin ve dijital teknolojilerin hızla yayılması, geleneksel basın mecralarının yanı sıra dijital gazeteciliği ve internet medyasını da ön plana çıkarmıştır. Ancak, mevcut Basın İş Kanunu, dijital medya çalışanlarının haklarını ve çalışma koşullarını yeterince kapsayamamaktadır. Dijital medyanın hukuki ve etik çerçevede düzenlenmesi hem basın mensuplarının haklarının korunması hem de kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından önem arz etmektedir” dedi.

‘YENİ BASIN İŞ KANUNU BASIN MENSUPLARININ BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ BİR ŞEKİLDE GÖREV YAPMALARINI SAĞLAYACAK DÜZENLEMELERİ İÇERMELİ’

Yeni Basın İş Kanunu’nun basın mensuplarının tarafsız şekilde görev yapmalarını sağlayacak düzenlemeleri içermesi gerektiğini ifade den Genç, “Basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti, demokratik bir toplumun temel taşlarıdır. Ancak, mevcut kanun, gazetecilerin özgürce haber yapabilmesi ve düşüncelerini ifade edebilmesi konusunda yetersiz kalmaktadır. Gazetecilere yönelik baskılar, sansür ve oto-sansür uygulamaları, basın özgürlüğünü tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, yeni bir Basın İş Kanunu’nun, basın mensuplarının bağımsız ve tarafsız bir şekilde görev yapmalarını sağlayacak düzenlemeleri içermesi gerekmektedir. Mesleki eğitim ve yeterliliklerin artırılması da basın sektörünün karşılaştığı önemli sorunlardan biridir. Gazetecilerin mesleki bilgi ve becerilerinin güncellenmesi, sektördeki yeniliklere ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Mevcut kanunda bu konuda yeterli düzenlemeler bulunmamakta, gazetecilerin sürekli eğitim ve gelişim olanakları kısıtlı kalmaktadır. Yeni bir Basın İş Kanunu, gazetecilerin mesleki yeterliliklerini artıracak, eğitim ve sertifikasyon programlarını teşvik edecek düzenlemeleri içermelidir. Sendikalaşma ve mesleki örgütlenme konularındaki yetersizlikler, basın mensuplarının haklarını savunmalarını zorlaştırmaktadır. Gazetecilerin sendikalaşma hakları ve mesleki örgütlenmeleri konusundaki yasal boşluklar, sektördeki çalışma koşullarının iyileştirilmesini engellemektedir. Yeni bir Basın İş Kanunu, gazetecilerin sendikalaşma ve örgütlenme haklarını güvence altına alacak düzenlemeleri içermelidir” İfadelerinde bulundu.


“TBMM, BASIN MENSUPLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARINI İYİLEŞTİRECEK VE SEKTÖRDEKİ SORUNLARI ÇÖZECEK DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİRMELİ”

Milletvekili Genç son olarak, “Bu bağlamda, Türkiye’de basın sektörünün sorunlarının çözülmesi ve basın özgürlüğünün korunması için yeni bir Basın İş Kanunu’nun hazırlanması elzemdir. TBMM’nin gerekli adımları atarak, basın mensuplarının çalışma koşullarını iyileştirecek ve sektördeki sorunları çözecek düzenlemeleri hayata geçirmesi büyük önem taşımaktadır. Tüm bu nedenlerle, Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir. Bu komisyon, basın sektöründe çalışan gazetecilerin ve basın kuruluşlarının sorunlarını detaylı bir şekilde incelemeli, mevcut Basın İş Kanunu’nun eksikliklerini tespit etmeli ve yeni bir kanun yapımı sürecinde izlenmesi gereken yolları belirlemelidir. Komisyonun, basın sektörünün tüm paydaşları ile iş birliği içinde çalışması, ulusal ve uluslararası örnekleri incelemesi ve kapsamlı bir rapor hazırlaması önerilmektedir. Bu sayede, Türkiye’de basın özgürlüğünün korunması, basın mensuplarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve basın sektörünün güçlenmesi sağlanacaktır” İfadelerine yer verdi.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Baki Ersoy Kayserispor'u Yalnız Bırakmıyor!
Baki Ersoy Kayserispor'u Yalnız Bırakmıyor!
Deri Kaplı Tarihi Kitapla Yakalandılar: 2 Gözaltı!
Deri Kaplı Tarihi Kitapla Yakalandılar: 2 Gözaltı!
Bir Tartışma, Bir Kurşun, Bir Can: Talas'ta Kanlı Sabah!
Bir Tartışma, Bir Kurşun, Bir Can: Talas'ta Kanlı Sabah!
Gelecek İçin İmzalar Atıldı: GÖKTİM Sahneye Çıkıyor!
Gelecek İçin İmzalar Atıldı: GÖKTİM Sahneye Çıkıyor!
Festivalin İlk Kareleri Şanlıurfa'dan Dünyaya Açıldı!
Festivalin İlk Kareleri Şanlıurfa'dan Dünyaya Açıldı!
KAYSO, mesleki liselere yerleşecek 53 öğrenciye burs verecek
KAYSO, mesleki liselere yerleşecek 53 öğrenciye burs verecek

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.