• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
16:15
E-Ticarette Yeni Dönem! 1 Ağustos'ta Her Şey Değişiyor
15:51
Fatih Ürek'in Okul Vasiyeti Gerçekleşemedi! Ablası Acı Gerçeği Açıkladı
12:13
Yırtık Eldiven Cezadan Kurtarmadı! "Şef Yaz Dedi" Sözleri Gündem Oldu
11:49
İmamoğlu'ndan Yeni Parti açıklaması: "Özgür Özel ile yürüyelim"
11:39
Ahbap soruşturmasında bağış listesi ortaya çıktı! Acun Ilıcalı detayı dikkat çekti
11:32
Altın satışında yeni dönem! ATM'den gram altın dönemi başladı
10:37
Erciyes'te Acı Kaza! Mustafa Tümgüç Hayatını Kaybetti
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Dağların korunmasında kadınlar önemli rol üstleniyor
GENEL
Yayınlanma: 10 Aralık 2022 - 16:35
Güncelleme: 10 Aralık 2022 - 16:36

Dağların korunmasında kadınlar önemli rol üstleniyor

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, "Kadınlar, dağlık bölgelerde çevrenin korunmasında, sosyal ve ekonomik kalkınmada kilit bir rol oynamaktadır." dedi.

GENEL
10 Aralık 2022 - 16:35
Güncelleme: 10 Aralık 2022 - 16:36
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dağların korunmasında kadınlar önemli rol üstleniyor
Prof. Dr. Ersan Başar, 11 Aralık Uluslararası Dağ Günü'ne ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.  

Başar, 1992 yılında yapılan Rio Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda sürdürebilir kalkınma için çevre değerlerinin korunması gerektiğinin ortaya konulduğunu, doğal kaynakların tüketimi ile üretimi arasında bir dengenin kurulması gerektiği gerçeğinin benimsendiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletlerin 2002 yılını Uluslararası Dağ Yılı ve 11 Aralık tarihini de Uluslararası Dağ Günü ilan ettiğini hatırlatan Başar, böylece dağların korunmasının öneminin ortaya konulduğunu vurguladı.

Uluslararası Dağ Günü için yıllara göre oluşturulan temaları sıralayan Başar, şöyle devam etti:

"Dağ tarımı (2014), daha iyi bir geçim için dağ kaynaklı ürünlerin desteklenmesi (2015), dağ kültürleri: çeşitliliği kutlamak ve kimlikleri güçlendirmek (2016), baskı altındaki dağlar: iklim, açlık ve göç (2017), içtiğimiz sudan yediğimiz besine (2018), gençler için dağlar önemlidir (2019), dağların biyoçeşitliliği (2020), sürdürülebilir dağ turizmi (2021). Uluslararası Dağ Günü için 2022 yılında ise 'Kadınlar dağları yerinden oynatıyor' teması seçildi."

Bu yıl "Kadınlar dağları yerinden oynatıyor" temasının belirlenmesiyle ilgili görüşlerini aktaran Başar, "Kadınlar, dağlık bölgelerde çevrenin korunmasında, sosyal ve ekonomik kalkınmada kilit bir rol oynamaktadır. Genellikle dağ kaynaklarının birincil yöneticileri, biyolojik çeşitliliğin, geleneksel bilginin, yerel kültürün koruyucuları ve geleneksel tıp uzmanlarıdır." ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğine dikkati çeken Başar, "Artan iklim değişkenliği, dağ tarımına ve kırsal kalkınmaya yatırım eksikliğiyle birleştiğinde, erkekleri genellikle alternatif geçim kaynakları aramak için başka yerlere göç etmeye itmiştir. Bu nedenle kadınlar, daha önce erkekler tarafından yapılan birçok görevi üstlenmiştir. Ancak dağ kadınları, karar verme gücünün olmaması ve kaynaklara eşit olmayan erişim nedeniyle genellikle görünmez bir durumdadır." değerlendirmesinde bulundu.

"Dağcılık sergisi" Ankara'da açılacak Başar, aynı zamanda Kırgızistan'ın önerisi üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, 2022 yılını Uluslararası Sürdürülebilir Dağ Kalkınma Yılı ilan ettiğini hatırlatarak, ilgili kararın 94 hükümet tarafından desteklendiğini kaydetti.

Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak Uluslararası Dağ Günü farkındalığını artırmak için yarın Ankara'daki Kızılay metrosunda "dağcılık sergisi" açacaklarını hatırlatan Başar, "Dağlarımızı koruyalım, kirlenmesine izin vermeyelim." diyerek sözlerini tamamladı.

  Muhabir: Halil İbrahim Avşar


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Filenin Sultanları Finalde! Çin'i Set Vermeden Geçtiler
Filenin Sultanları Finalde! Çin'i Set Vermeden Geçtiler
E-Ticarette Yeni Dönem! 1 Ağustos'ta Her Şey Değişiyor
E-Ticarette Yeni Dönem! 1 Ağustos'ta Her Şey Değişiyor
Melikgazi'nin Acı Günü! Mustafa Tümgüç Defnedildi
Melikgazi'nin Acı Günü! Mustafa Tümgüç Defnedildi
Erciyes 38 FK'da Yeni Dönem! Başkan Latif Ersoy
Erciyes 38 FK'da Yeni Dönem! Başkan Latif Ersoy
Fatih Ürek'in Okul Vasiyeti Gerçekleşemedi! Ablası Acı Gerçeği Açıkladı
Fatih Ürek'in Okul Vasiyeti Gerçekleşemedi! Ablası Acı Gerçeği...
İnsan hakları grupları Bangladeş'teki insan hakları ihlallerinden endişe duyuyor
İnsan hakları grupları Bangladeş'teki insan hakları ihlallerinden endişe duyuyor

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.