• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
19:18
Dünya Kupası'nda Kritik Karşılaşmalar!
18:52
Trump: Hoşuma Gitmezse İran'ı Yeniden Bombalarım
18:32
Dokuz Yıllık Halkbank ABD Davasında Karar!
13:36
Emeklilere ÖTV'siz Araç Müjdesi: Meclis’teki Teklifin Detayları Belli Oldu
13:01
Türkiye’nin Sanayi Devleri Açıklandı: Zirve Yine TÜPRAŞ’ın
12:42
Anavatan Partisi'nin Büyük Kongresine "Mutlak Butlan" Şoku!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda meme kanseri görülüyor
SAĞLIK
Yayınlanma: 03 Şubat 2023 - 22:27
Güncelleme: 03 Şubat 2023 - 22:31

Erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda meme kanseri görülüyor

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin görüldüğünü bildirdi.

SAĞLIK
03 Şubat 2023 - 22:27
Güncelleme: 03 Şubat 2023 - 22:31
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda meme kanseri görülüyor
Dernek tarafından "4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla "Kanser bakımında daha ileriye" konulu basın toplantısı düzenlendi.  

Tezer Kutluk, "Kanser bakımında daha ileriye" temasıyla yola çıkılarak "Bakım açığını kapatın" alt başlığıyla konu ele alındığında, zengin fakir demeden dünyanın her ülkesinde, kanser bakımından tanıdan korunmaya ve tedaviye kadar birçok alanda eksikler olduğunu söyledi.

Kutluk, dünyada 19 milyon kişinin kanser olduğunu, aynı eğilim sürer ve hiçbir müdahale olmazsa 2040'ta sayının 30 milyona ulaşacağını ifade etti. Türkiye'de her yıl 230 bin civarında kanser vakası görüldüğüne işaret eden Kutluk, bu şekilde gitmesi durumunda ülkede de artışın sürerek bu sayının 392 bin olacağını kaydetti.

Dünya genelinde her yıl 10 milyon kişinin, Türkiye'de ise 100 binden fazla insanın kanserden öldüğünü dile getiren Kutluk, bütün bu olumsuzluklara rağmen kanserin korunulabilir, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade etti.

Tüm kanserlerin 3'te 1'inin önlenebilir olduğuna işaret eden Kutluk, şöyle konuştu:

"Her yıl 9-10 milyon civarındaki ölümden, uygun tedbir ve önlemler alınırsa, devletler, örgütler, kişiler, tüm paydaşlar, gerekenleri yaparsa 3,7 milyon hayatı hemen kısa ve orta vadede kurtarmak mümkün. Dünyanın çabası, sesini dünyaya tek ses olarak yükseltmesinin amacı budur. Türkiye'de en sık görülen kanserler, erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseridir. Ama sık görülen kanserlere baktığımız zaman, kalın bağırsak kanseri, erkeklerde prostat, kadınlarda tiroit, mesane, rahim, mide kanserleri gibi kanserlerin sık görüldüğünü biliyoruz."

Tüm kanserlerin yaklaşık 3'te 1'inin tütün, beslenme ve alkol alışkanlığıyla ilişkili olduğunu anımsatan Kutluk, alkol, tütün ve vücut kitle endeksiyle mücadele ederek, kanserden kurtarma rakamının 4,5-5 milyona çıkabileceğinin uzmanlar tarafından söylendiğini bildirdi.

Beslenme konusunda adım atılması gerektiğine işaret eden Kutluk, dünyanın beslenme alışkanlığı kötüye gittikçe bununla ilgili kanserlerin arttığına işaret etti.

Kanser taramasının salgın döneminde düştüğünü, 7,5 milyondan 3,5 milyonlara kadar gerilediğini aktaran Kutluk, bu oranın şimdilerde arttığını, devletten bireye, sivil toplum örgütlerinden basına kadar herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

"Kanser hastalığı toplumsal bir sorun" Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise salgın döneminde Kovid-19'un dünyaya damgasını vurduğunu söyledi. Bu dönemde kanser konusunun toplumun dikkatinden uzaklaştığını ifade eden Yalçın, kanserin Kovid-19'dan daha öldürücü ve yaygın olduğuna dikkati çekti.

Kanserin de tıpkı Kovid-19 gibi erkenden önlenip, tanı konularak tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlatan Yalçın, "Birleşmiş Milletler, dünyada bu konuyla ilgili bir hareket planı çizmiş, hatta bizim ülkemiz de buna taraf olmuştur. Bu önem, Kovid-19'a rağmen artarak devam ediyor. Burada temel noktalardan birisi, hala dünyada 10 milyonun üzerinde insan hayatını kaybediliyor. Bu rakamın artacağını biliyoruz. Bu hastalığın bütün şiddetiyle devam ettiğini söyleyebiliriz." diye konuştu.

Kanser hastalığının toplumsal bir sorun olduğunu dile getiren Yalçın, "Hepimiz kanser olmaya adayız, 3 erkekten birisi, 3 kadından birisi, ömür boyu mutlaka kanser oluyor yeteri kadar yaşarsa." ifadesini kullandı.

Savunma sanayisi gibi sağlık sektörünün de önemli ve göz ardı edilmemesi gereken noktalardan birisi olduğunu vurgulayan Yalçın, ekonomik boyutta kanser hastalığına öncelikler verilmesi gerektiğini kaydetti.

Bir basın mensubunun "Kanser tedavisinde Türkiye'nin ilaç üretimine ilişkin çalışma var mıdır?" sorusu üzerine Yalçın, şu bilgileri verdi:

"İlaç üretimi bakımından Türkiye'de, ilacın fiziksel üretimi konusunda, ilaç üretimiyle ilgili tesisin oluşması, ilaç üretimine başlaması gibi birtakım gelişmeler yaşanıyor. Bu yönüyle iyiyiz ama bu daha da artırılmalı. Türkiye, bu konuyla ilgili patenti kendinde olan ilaçları artırmalı. Katma değer olarak üretimi yapıyoruz ama patenti bizde değil, yeni ilaçların ortaya konması ve bunu ihraç haline getirmemiz lazım. Birtakım moleküler testler var, diğer ülkelerde yapılan testlere göre daha başarılı hale getirilmesi, bizim patentimizde olması lazım. Ülkemizin buna destek vermesi lazım. Fındığa, pamuğa yapılan destekler gibi aynı şekilde bu sektöre de desteğin sağlanması, sistemin kurulması lazım. Sağlık sektörüne öncelik verilmeli, çok yönlü yatırımların yapılması lazım. Nasıl savunma sanayisine, iletişim ve haberleşmeye yatırım yapılıyorsa kanser daha büyük kara delik ve ölümle sonuçlanıyor."

  Muhabir: Esra Ağaçyetiştiren


AA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Dünya Kupası'nda Kritik Karşılaşmalar!
Dünya Kupası'nda Kritik Karşılaşmalar!
CHP'de Büyük Operasyon: 9 İlde Yönetim Feshedildi
CHP'de Büyük Operasyon: 9 İlde Yönetim Feshedildi
Trump: Hoşuma Gitmezse İran'ı Yeniden Bombalarım
Trump: Hoşuma Gitmezse İran'ı Yeniden Bombalarım
Dokuz Yıllık Halkbank ABD Davasında Karar!
Dokuz Yıllık Halkbank ABD Davasında Karar!
Türkiye’nin Nüfus Alarmı: Gençlik Çanları Yaşlılık İçin Çalıyor!
Türkiye’nin Nüfus Alarmı: Gençlik Çanları Yaşlılık İçin Çalıyor!
Ukrayna Ombudsmanı Lubinets: "Türkiye'nin üstlendiği arabuluculuk görevi çok çok önemlidir"
Ukrayna Ombudsmanı Lubinets: "Türkiye'nin üstlendiği arabuluculuk görevi çok çok önemlidir"

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.