• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
16:15
E-Ticarette Yeni Dönem! 1 Ağustos'ta Her Şey Değişiyor
15:51
Fatih Ürek'in Okul Vasiyeti Gerçekleşemedi! Ablası Acı Gerçeği Açıkladı
12:13
Yırtık Eldiven Cezadan Kurtarmadı! "Şef Yaz Dedi" Sözleri Gündem Oldu
11:49
İmamoğlu'ndan Yeni Parti açıklaması: "Özgür Özel ile yürüyelim"
11:39
Ahbap soruşturmasında bağış listesi ortaya çıktı! Acun Ilıcalı detayı dikkat çekti
11:32
Altın satışında yeni dönem! ATM'den gram altın dönemi başladı
10:37
Erciyes'te Acı Kaza! Mustafa Tümgüç Hayatını Kaybetti
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Küresel piyasalar negatif seyrediyor
EKONOMİ
Yayınlanma: 13 Ekim 2023 - 10:29
Güncelleme: 13 Ekim 2023 - 10:29

Küresel piyasalar negatif seyrediyor

Küresel piyasalar ABD'de enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle Fed'in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerin artması ve İsrail-Filistin çatışmasının geniş alana yayılabileceği endişeleriyle negatif seyrediyor.

EKONOMİ
13 Ekim 2023 - 10:29
Güncelleme: 13 Ekim 2023 - 10:29
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Küresel piyasalar negatif seyrediyor
ABD'de dün açıklanan enflasyon verileri, çarşamba günkü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve geçen haftaki tarım dışı istihdam verisiyle beraber ele alındığında gelecek döneme ilişkin endişelerinin hala güçlü kalmasına neden oluyor.

 

Buna göre, Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 3,7 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise eylülde beklentilere paralel olarak aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,1 arttı.

Öte yandan, dün İsrail'in Suriye'ye saldırısında Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarının eş zamanlı hizmet dışı kaldığına yönelik haber akışı çatışmaların daha da genişleyebileceği tehlikesini artırırken, risk iştahı önemli oranda azaldı.

Dün, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Boston Fed Başkanı Susan Collins, son enflasyon verilerinin fiyat istikrarının yeniden sağlanmasına yönelik "düzensiz" ilerlemeye işaret ettiğini belirtti.

Collins, Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürmek için faiz oranlarını tekrar artırmak zorunda kalabileceği yönündeki görüşünü yineleyerek, "Bu döngünün zirvesinde veya buna çok yakın olabileceğimize inanıyorum, ancak henüz daha fazla sıkılaşmayı masadan kaldırmayacağım." ifadelerini kullandı.

Söz konusu gelişmelerle birlikte dün ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 17 baz puan artışla günü yüzde 4,70 seviyesinden tamamlarken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay yüzde 90 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı öngörülmeye devam ediyor.

Bununla birlikte, yılın son toplantısında alınacak kararlara yönelik belirsizlikler para piyasalarındaki fiyatlamalara yansırken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecek hafta yapacağı açıklamalar ve makroekonomik verilerden alınacak sinyallerin söz konusu beklentiler üzerinde etkili olması bekleniyor.

Öte yandan, ABD'de 3. çeyrek bilanço sezonu dün hava yolu şirketlerinin şirket finansal sonuçlarını açıklamasıyla hızlanırken, bugün ABD'nin 3 büyük bankası olan Wells Fargo, JPMorgan Chase ve Citi'nin şirket finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Emtia fiyatları yeni güne yükseliş eğilimiyle başlarken, altının ons fiyatı 1.877 dolarla önceki kapanışın yüzde 0,9 üzerinden, Brent petrolün varil fiyatı da 86 dolarla önceki kapanışa göre yüzde 0,3 primle alıcı buluyor.

Bu gelişmelerle, dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,51, S&P 500 endeksi yüzde 0,62 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir öne çıkarken, Orta Doğu'daki gelişmeler yakından takip ediliyor.

ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle Avrupa'da risk iştahının azaldığı görülürken, dün ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçen ay yaptığı para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı.

Tutanaklar, ECB Yönetim Konseyi üyelerinin, ekonomik büyüme endişelerinin arttığını ve büyük çoğunluğunun 25 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ortaya koydu.

Öte yandan, bugün gözler ECB Başkanı Christine Lagarde'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarının yapıldığı Fas'ın Marakeş kentinde yapacağı açıklamalardan alınacak olası sinyallere çevrildi.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,23 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,37 gerilerken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,26 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne düşüşle başladı.

New York borsasındaki satıcılı seyir yeni günde Asya pay piyasalarına da taşınırken, Çin ekonomisine yönelik endişeler güçleniyor.

Bugün ülkede açıklanan verilere göre TÜFE aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 2,5 azalışla beklentilerin altında gerçekleşti.

Analistler, Çin enflasyonundaki gelişmelerin ülkede ekonomik aktivitenin yavaşlamaya devam ettiği şeklinde yorumlanabileceğini kaydederek, bu durumun küresel resesyon endişelerini beslemeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Ülkenin ihracatı ve ithalatı geçen ay yüzde 6,2 azalırken, dış ticaret dengesi eylülde 77,7 milyar dolar fazla verdi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9 azalış gösterdi.

Yurt içinde, dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,86 değer kaybıyla günü 8.259,77 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla günü 27,7411'den tamamlamasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 27,7790 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün IMF ve Dünya Bankası toplantıları çerçevesinde yapılacak konuşmalardan alınacak mesajlarla birlikte, Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.400 ve 8.550 seviyelerinin direnç, 8.250 ve 8.080 puanın destek konumunda olduğunu belirtti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

11.00 İngiltere, BoE Başkanı Bailey'nin konuşması

12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı sanayi üretimi

13.00 IMF toplantıları

15.30 ABD, eylül ayı ihracat ve ithalat fiyat endeksi

16.00 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması

17.00 ABD, ekim ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

20.00 ABD, eylül ayı federal bütçe dengesi

 

Muhabir: Murat Aslan


AA

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
KTO Seçimlerinde Gözler Ali Özcan'da: Aday mı, İttifakın Parçası mı?
KTO Seçimlerinde Gözler Ali Özcan'da: Aday mı, İttifakın Parçası...
Filenin Sultanları Finalde! Çin'i Set Vermeden Geçtiler
Filenin Sultanları Finalde! Çin'i Set Vermeden Geçtiler
E-Ticarette Yeni Dönem! 1 Ağustos'ta Her Şey Değişiyor
E-Ticarette Yeni Dönem! 1 Ağustos'ta Her Şey Değişiyor
Melikgazi'nin Acı Günü! Mustafa Tümgüç Defnedildi
Melikgazi'nin Acı Günü! Mustafa Tümgüç Defnedildi
Erciyes 38 FK'da Yeni Dönem! Başkan Latif Ersoy
Erciyes 38 FK'da Yeni Dönem! Başkan Latif Ersoy
Dışişleri Bakanlığından Lübnan'daki Türk vatandaşları için uyarı
Dışişleri Bakanlığından Lübnan'daki Türk vatandaşları için uyarı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.