Hür Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Sadullah Doğutürk, Anneler Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, Çin’in Doğu Türkistan’daki politikalarının anneler üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti. Doğutürk, Uygur Türkü annelerin bu özel günü çocuklarından ayrı, gözyaşları içinde geçirdiğini ifade etti.
Açıklamada, Doğu Türkistan’da yaşayan yüz binlerce annenin sistematik baskılar, zorla asimilasyon, toplama kampları ve ailelerinden koparılma gibi insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığı vurgulandı. Çocuklarına kavuşamayan, kamplarda tutulan veya Çin’in ağır gözetimi altında yaşayan kadınların, en temel insani haklarının dahi ihlal edildiği belirtildi.
Doğutürk, “Bu sadece bir Anneler Günü mesajı değil, aynı zamanda bir insanlık çağrısıdır,” diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Tüm dünya kamuoyunu Doğu Türkistan’daki annelerin sesi olmaya, insan hakları örgütlerini bu zulmü daha yüksek sesle dile getirmeye ve vicdan sahibi her bireyi bu dramı unutmamaya davet ediyoruz.”
Açıklamanın sonunda, Doğu Türkistan’daki annelere sabır, güç ve özgürlük dileğinde bulunularak, “Zulmün karanlığı elbet bir gün dağılacak, anneler evlatlarına kavuşacak. Sizi unutmadık, unutturmayacağız,” denildi.





