• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi Reklamlar
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • 3. SAYFA
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • KÜLTÜR SANAT SPOR TEKNOLOJİ OTOMOBİL GENEL REKLAM
  • Ara
SON DAKİKA:
11:50
Okullarda Yeni Dönem: 7 Basamaklı Güvenlik Modeli
10:58
İl Milli Eğitim Müdürü Esen:'' Okullar Güvenli Limanlarımızdır.''
10:44
TBMM’den Kritik Karar: Sosyal Medya Yasağı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Trakya'nın asırlık eğlencesi: Pavli Panayırı
KÜLTÜR SANAT
Yayınlanma: 17 Eylül 2023 - 13:49
Güncelleme: 17 Eylül 2023 - 13:49

Trakya'nın asırlık eğlencesi: Pavli Panayırı

Kırklareli'nin Pehlivanköy ilçesinde yöre halkının birlik ve beraberliğinin sağlanması amacıyla 113 yıldır kurulan "Pavli Panayırı", eğlence ve müzikleriyle Trakya'ya renk katıyor.

KÜLTÜR SANAT
17 Eylül 2023 - 13:49
Güncelleme: 17 Eylül 2023 - 13:49
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trakya'nın asırlık eğlencesi: Pavli Panayırı
Kentin en küçük ilçelerinden Pehlivanköy'de bölge halkının birlik ve beraberliğinin sağlanması amacıyla 1910 yılında kurulmaya başlanan, halk arasında "Sonbahar Panayırı" ve "Pomak Bayramı" diye de anılan "Pavli Panayırı" 113. kez misafirlerini ağırlıyor.  

İlçede belediye tarafından Ergene Nehri yanındaki 110 dönümlük alana kurulan panayır, önemli bir kültürel buluşma noktası olarak dikkati çekiyor.

Panayır alanında lunapark, açık hava lokantaları ve satış alanları yer alıyor. Asırlık etkinlikleri izlemek ve eğlenmek için panayıra gelen vatandaşlar, tarihi gar binasının önünden geçerek panayır alanına gidiyor. Yoğun bir kalabalığın hakim olduğu panayırda çok sayıda esnaf tezgah açıyor.

Panayırın öne çıkan eğlencesi, lunapark Panayır alanında vatandaşların eğlenmesi amacıyla yaklaşık 4 dönüm alan üzerine kurulan lunapark dikkati çekiyor.

Özellikle Roman vatandaşların eğlenceleriyle ön plana çıkan lunapark, panayırın eğlence ayağını da diri tutuyor.

Her yaştan vatandaşa hitap eden panayıra katılanlar asırlık etkinliğe tanıklık ediyor.

Yöre halkı römorklarda konaklıyor Çevre il ve ilçelerden panayıra katılanlar ise lunapark çevresine konuşlandırdıkları römorklarda konaklıyor. Yöre halkı panayıra sayılı günler kala konaklayacağı römorkları çekyat, yatak gibi eşyalarla donatıp üzerini brandayla kapatıyor.

Halk özenle hazırladığı römorklarda panayır heyecanını daha yakından hissediyor.

"Buraya geldiğimde içimde bir neşe, sevinç oluyor" Panayır alanında römorkta konaklayanlardan Aysel Bostancı, AA muhabirine, panayırın büyüklerinden kalan kültürel bir değer olduğunu söyledi.

Panayıra 8 yaşından bu yana geldiğini ifade eden Bostancı, panayırda çok eğlendiklerini kaydetti.

Yılın yorgunluğunu attıkları panayırı dört gözle beklediklerini vurgulayan Bostancı, "Senede bir kere eğlencemiz oluyor yani. Buraya geldiğimde içime neşe, sevinç doluyor. Çok eğleniyoruz." diye konuştu.

Panayır süresince römorkta konakladıklarını anlatan Bostancı, torunlarına bu kültürü aktarmak istediğini kaydetti.

62 yaşındaki Cemal Bakır da panayırda dost ve arkadaşlarıyla buluştuklarını anlattı.

50 yıldır panayıra katıldığını dile getiren Bakır, "Önceden öküz arabalarıyla geliyorduk, 3-5 gün kalıyorduk burada. Yaya da gelip gidiyorduk bazen panayıra. Bu bizim Trakya'nın bir geleneği." dedi.

Panayırın kendilerine geçmişi hatırlattığını söyleyen Bakır, panayırda çok eğlendiklerini sözlerine ekledi.

71 yaşında römorkta konaklayarak panayırın keyfini yaşayan Rahime Yakan ise panayırı çok sevdiğini, panayır zamanı kendini huzurlu, neşeli ve mutlu hissettiğini anlattı.

Yakan, "Her sene geliyoruz. Bizim şenlik burada. Gelmediğim bir sene olmadı. Burada günümüz çok güzel geçiyor. Arabada yiyor, içiyor, yatıyoruz. Arabada her şey var. Çay kahve, yemek. 4 gün burada römorkta kalıyoruz. Ben buraya gelmezsem ölürüm, çok seviyorum burayı. Her sene geliyorum. Çocuklar üzülüyor, 'anne gitme bak hastasın' diyorlar, ben de 'gitmeden olmaz' diyorum. Ameliyatımı bile Pavli için erteledim." diye konuştu.

Pehlivanköy'de 14 Eylül'de başlayan panayır, bugün sona erecek.

  Muhabir: Özgün Tiran


AA
# Pavli Panayırı
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Kayseri’de Bal Skandalı: Taklit ve Tağşiş Tespit Edildi
Kayseri’de Bal Skandalı: Taklit ve Tağşiş Tespit Edildi
İl Milli Eğitim Müdürü Esen: “Okullarımız Güvenli Limanlarımızdır”
İl Milli Eğitim Müdürü Esen: “Okullarımız Güvenli Limanlarımızdır”
Okullarda Yeni Dönem: 7 Basamaklı Güvenlik Modeli
Okullarda Yeni Dönem: 7 Basamaklı Güvenlik Modeli
Kayseri'de 23 Nisan Coşkusu Cumhuriyet Meydanı'nda Yaşandı
Kayseri'de 23 Nisan Coşkusu Cumhuriyet Meydanı'nda Yaşandı
Japon Kültürel Elçi Kayseri’de Sahne Aldı
Japon Kültürel Elçi Kayseri’de Sahne Aldı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin uygulanacak yeni mülakat sistemini anlattı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin uygulanacak yeni mülakat sistemini anlattı

Ana Sayfa
Resmi Reklamlar
GÜNDEM
EKONOMİ
DÜNYA
EĞİTİM
3. SAYFA
MAGAZİN
SAĞLIK
SİYASET
KÜLTÜR SANAT
SPOR
TEKNOLOJİ
OTOMOBİL
GENEL
REKLAM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.